Vorige week startte het verhaal van 2017 over de prestaties van Jelle Jellema. We begonnen met een terugblik, wat over Jelle als liefhebber en de uitzonderlijke prestatie op Barcelona de laatste vier seizoenen. In dit deel gaan we de eerste vluchten langs van het seizoen 2017 en belichten we het 2e Kampioenschap van de Ochtendlossing van Marathon Noord. Lees en geniet hoe onze topper uit Nijverdal tot zulke mooie prestaties komt.
De eerste ZLU-vluchten
Jelle richt zich volledig op de ZLU-vluchten. In 2016 speelde hij nog een St. Vincent-middag, maar ook deze vlucht liet hij in 2017 aan zich voorbij gaan. De eerste vlucht ‘om het eggie’ zou afgelopen seizoen Pau moeten zijn, maar dat werd door weersomstandigheden Mont de Marsan. Op deze vlucht zaten de omstandigheden voor het Midden en Oosten van het land niet mee. Dat hield ‘Dafne’ niet tegen om de 85e nationaal te winnen. ‘Dafne’ won in 2016 als jaarling de 3e nationaal Perpignan. Zij liet zich in 2017 gelijk al weer zien. ‘Dafne’ heeft een geweldige afstamming. Haar vader is een zoon van New Laureaat (eigenaar Hugo Batenburg, 1e Internationaal Barcelona 2013) met Kleine Jade van Jelle (1e Internationaal Barcelona 2014). De moeder van Dafne is een dochter van Orion (beste broer Saffier) met Silvie (3e Internationaal 2014). Dit soort afstammingen is toch fenomenaal! En werd nog mooier als kinderen uit zo’n koppeling ook nog eens bijzonder goed gaan presteren.
Het 2e Kampioenschap Ochtendlossing
Op Barcelona bleef helaas de 1e getekende, Evi, achter. De tweede getekende was de NL14-1559583. Deze topduivin wordt Rena genoemd. Ze won vorig jaar de 5e nationaal Pau en de 30e nationaal Marseille. Dit jaar pakte ze in de Marathon Noord de 17e Barcelona en de 27e Perpignan. Dit was goed voor de 132e nationaal Barcelona en de 350e nationaal Perpignan. Hiermee zorgde zij voor het belangrijkste aandeel in het 2e Kampioenschap Ochtendlossing van Jelle. De vader van Rena is heet Roman. Hij is een zoon van Blauwe Benno met Romee. Blauwe Benno won in 2015 als enige Barcelona-ganger prijs op Barcelona en won daarnaast 6 prijzen binnen de eerste 100 van diverse NPO-vluchten, waaronder de 3e NPO Bergerac. Blauwe Benno is gekweekt door Benno Kastelein uit een doffer van Harold Zwiers (Zoon Limoosje) met een duivin van Jelle (Inteelt Saffier). Blauwe Benno stond op Romee, één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac). Zij komt uit een doffer (Inteelt Saffier) van het eigen soort en een duivin van het soort van Volkens (dochter Jackpot). De moeder van Rena is Evi, de eerst getekende van Barcelona 2017, die helaas achter bleef. Zij was één van de beste duiven van Jelle. Ze won voor 2016 3 prijzen bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27enationaal Perpignan in 2015. In 2016 won ze de 10e nationaal Barcelona en de 9e nationaal Perpignan. Zij komt uit een zoon van Miss Gijsje met Mr. Beautiful met ‘Sophie,’ die o.a. de 3e, 13e en 29e nationaal St. Vincent won en de 15e nationaal Bordeaux. Zij is een dochter van Orion en Mirna. De tweede duif die zorgde voor het behaalde Kampioenschap is de NL2015-1320979. Zij won de 18e Marseille in de Marathon Noord, wat goed was voor de 157e nationaal. Deze duivin gaat door het leven als Silke. In het seizoen 2016 won ze de 631e nationaal Agen ZLU en de 3e nationaal Narbonne. De vader van Silke is de zoon van Miss Gijsje en Mr. Beautiful van Arjan Beens, waarover al eerder terecht de loftrompet is geblazen. Hij is bijvoorbeeld ook de vader van Evi (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona). De moeder van Silke is Het Klein Kweekstertje, die ook de moeder is van Silvie (3e Internationaal Barcelona 2014). Het Klein Kweekstertje vloog zelf onder andere de 14e nationaal Barcelona in 2008. Het Klein Kweekstertje komt uit Jaguar (zoon Zwart Goud met Mini), die o.a. de 36e nationaal Bergerac won, met Meike. Meike won o.a. de 9e nationaal St. Vincent en komt uit Lucas, een kweker van meerdere goede duiven.
Zo behaalde twee bewezen toppers van 2016 in 2017 het 2e Kampioen Ochtendlossing van de Marathon Noord binnen. Een prachtige prestatie, nadat de twee jaren ervoor de 3e en het 1e Kampioen in hetzelfde kampioenschap werd binnengehaald.
Verschil tussen 2016 en 2017?
Kun je zeggen wat het verschil is op jouw hok’ tussen 2016 en 2017, Jelle? De geboren Fries: ‘2016 zat het vaker mee en 2017 ging het verder ook goed. Mont de Marsan en Agen liepen door de weersomstandigheden anders. In 2017 heb ik alleen ZLU gespeeld en in 2016 heb ik Limoges en St. Vincent er ook nog bij gespeeld. Barcelona was beide jaren erg zwaar. De editie van Agen was dit jaar, door 8 dagen mand, heel apart. Ik kreeg wat scheefvliegers (o.a. duiven met dagfondbloed) thuis. Deze duiven hebben veel getraind, minimaal 1 uur trainen per dag (goed gevoerd), ineens 8 dagen stil en dan weer een hele dag vliegen. Logisch dat er dan spierproblemen hebben. Al met al heb ik alle reden om tevreden te zijn over 2017,’ besluit Jelle met een glimlach.
In 2017 had je meer oudere duiven in de kop van de uitslag in vergelijking met 2016. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Jelle: ‘2016 was bijzonder, omdat er toen minder oude duiven waren en de jongere duiven het geweldig oppakte. Nu had ik wat meer oudere duiven om te spelen. Dat is het enige wat ik kan bedenken.’ Was de verzorging anders? Jelle: ‘Gewoon … Hetzelfde! Ik heb wel vaak gecontroleerd op Het Geel. Eén keer hadden wat duiven het geel … na Mont de Marsan en die zijn toen individueel behandeld.’ Als het goed gaat moet je weinig tot niets aanpassen … dat is heel logisch. Dat doet Jelle dan ook niet.
Hoe ziet de trainingsopbouw er uit? Jelle: ‘De duiven gaan zo snel mogelijk mee. Vooral met mooi weer moeten ze elke week mee. De beste 15 duiven zijn wat later ingeschakeld. Zij hebben genoeg ervaring en dan is ritme genoeg. De jonge duiven hebben in 2017 4 vluchten gehad met 2 nachten mand. Daar ben ik blij mee. De verste vlucht was Nanteuil (440 km.)’
… wordt vervolgd …
Recente reacties