Vorige week las het begin van het artikel over Jelle Jellema en het kampioenschap wat hij behaalde bij de Marathon Noord. U las iets over de historie, de stamopbouw en hoe hij omging met een slechte vlucht vanuit Bordeaux. Vandaag kunt U lezen, welke duiven hem dit kampioenschap hebben bezorgd en wat hij in grote lijnen doet om zijn duiven in staat te stellen, zulke mooie prestaties neer te zetten …

Blauwe Benno edited

Blauwe Benno

De duiven die het kampioenschap binnen haalden
Twee duiven verdienden voor Jelle het 3e Kampioenschap Ochtendlossing van de Marathon Noord. ‘Blauwe Benno’ was Jelle’s eerste en enige duif van Barcelona. Dat deze doffer de enige Barcelona-duif was, komt door de slechte vlucht van Bordeaux (Agen) ZLU. Jelle maakte hierop een matige uitslag. Hij had op deze vlucht slechts vier prijzen van de 23 gezette duiven en begon ook nog eens aan de late kant. Een uitslag die Jellema-onwaardig genoemd mag worden. De ploeg van Barcelona werd toen nader bekeken. De duiven voelde licht aan en er zat geen spanning op de spieren. ‘Blauwe Benno’ was de enige die goed genoeg was om mee te gaan. Dus die ging als enige de mand in. Hij vloog een knappe prijs, niet dat Jelle tevreden was, maar het kon er goed mee door. Het was goed voor de 39e plaats in de Marathon Noord-competitie en nationaal won hij toch nog de 358e prijs tegen 5.138 duiven. ‘Blauwe Benno’ is gekweekt door Benno Kastelein uit Hengelo. De vader van deze doffer komt van Harold Zwiers en de moeder is een ingeteelde duivin naar ‘Saffier’ van Jelle. Na Barcelona ging het beter. Op St. Vincent ZLU werd een geweldige uitslag neergezet maar die telt niet voor dit kampioenschap. Op Marseille werden 21 duiven gespeeld en 13 duiven vlogen prijs in de Fondunie 2000 en maar liefst 16 nationaal prijs in de ZLU. De eerste duif was de tweede getekende. Zij vloog in de Marathon Noord de 10e prijs en nationaal de 94e prijs. Het was ‘Sylvia,’ die dit jaar duifkampioen van de Fondunie 2000 werd met eerder prijs op Pau en later ook nog prijs op Perpignan. Haar vader is een zoon van ‘Miss Gijsje’ van Arjan Beens en haar moeder is ‘Het Kleine Kweekstertje,’ ook de moeder van de 3e internationaal Barcelona van vorig jaar (2014). ‘Sylvia’ won deze mooie prijs op Marseille op eitjes. Twee weken later won ze op jongen een mooie prijs op Perpignan. Ze was als eerst getekende de 4e duif van Jelle op deze vlucht, maar verdiende wel de punten voor het kampioenschap van de Marathon Noord. In deze competitie won ze de 14e prijs. In de ZLU won ze de 173e nationaal. Jelle had op deze vlucht 12 duiven en won 9 prijzen, beginnend met 27, 69, 146, 173 en 185 nationaal. Een bijzonder goede vlucht.

Sylvia van Jelle Jellema edited

Sylvia, 2x puntenpakker in SMN en duifkampioen Fondunie 2000

Het systeem
De duiven worden op het nest gespeeld. In het begin van het seizoen worden verschillende ploegjes gemaakt. Voor Limoges of Brive, Pau, St. Vincent, Barcelona, Aurillac of Perigueux en Bordeaux ZLU worden verschillende koppels op een goede stand gebracht. De neststanden waar vroege prijzen op gespeeld worden variëren … kortom die maken niet veel uit. De neststanden worden in het seizoen soms verbroken, als ze anders niet meer goed voor een bepaalde vlucht komen te zitten, maar liever wordt de cyclus voortgezet. De duiven hebben bijna de hele dag open hok, net zoals Pepping in het verleden deed. Dit jaar was er onder de duiven veel onrust vanwege jagende roofvogels, waar de duiven eerder minder last van hadden. De duiven zaten normaal gesproken vaak te zonnen of de te baden op het strandje bij de Midden Regge die achter de tuin van de familie Jellema stroomt, maar door de roofvogel hadden de duiven hier dit jaar de rust niet voor. Om zes uur in de avond wordt het hok zo gezet dat ze wel naar binnen komen en niet naar buiten. Ze krijgen dan wat voer. Om half negen gaan de oude vliegduiven dan weer naar buiten. Ze vliegen dan makkelijk weer een uur als ze in de goede vorm zijn. De duiven worden doordeweeks in de ochtend één of twee keer gelapt op 60 km. Dit is afhankelijk van het weer. Verder brandt de lamp in het hok vanaf de langste dag, zodat de dagen verlengd worden van 5 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond. Jelle is dierenarts en al is hij niet gespecialiseerd in postduiven een buitenstaander wil toch graag weten wat hij medisch doet om de duiven gezond te houden. Jelle: ‘Ik doe zoveel mogelijk preventief voor het seizoen en hoop dan in het seizoen zo min mogelijk te hoeven doen. Ze krijgen in de winterperiode (januari) een paratyphus-enting en een paar maanden later de verplichte paramixo-enting. Een maand voor het marathonseizoen krijgen ze een geelkuur van ongeveer 4 dagen. In het seizoen ben ik ook heel alert op het geel. Als het nodig is, behandel ik ze individueel met een pil na thuiskomst van de vlucht. Een kuur in het seizoen vind ik niet verstandig, omdat de duiven ervan terug lopen.’ Jelle kweekt ieder jaar rond de 130 jongen voor zichzelf. Deze jongen moeten zoveel mogelijk mee en ze moeten tijdens de vluchten vitaliteit tonen. Zo niet … dan is er geen plek meer voor hen in het hok. Hij is daar streng en consequent in. Dit jaar heeft hij er nog 95 over. Hier zal menig speler jaloers op zijn, zeker als je weet dat ze niet alle 35 achter gebleven zijn van de vlucht, maar ook zijn verwijderd om eerder genoemde reden.

Jelle met de bloemen van SMN edited

Plezier en leermoment
Jelle houdt er van met voldoende duiven te spelen. Ik vind het prachtig om duiven thuis te zien komen. Dus hoe meer hoe liever. Er zit natuurlijk wel een maximum aan, want je moet niet het overzicht op je kolonie kwijtraken. ‘Wat ik ook mooi vind,’ verteld Jelle,’ is de eerste marathonvlucht van de jaarlingen. Het jaar ervoor heb je koppels samengesteld waarvan je hoopt dat er een nieuwe generatie topvliegers uit gaan komen en dan zit ik zo’n eerste vlucht extra in spanning, welke jaarlingen het gaan doen. Als het dan een jaarling uit een koppel is, waar je iets extra’s van verwacht, is dat mooi en dat is genieten.’ In het begin van het jaar liep het niet naar wens, met als klein dieptepunt Bordeaux ZLU, wat neem je daar van mee naar de toekomst, Jelle? De topper uit Nijverdal: ‘Dat was echt een leermoment. Je moet te allen tijde scherp zijn, 100% gefocust en niet verslappen. Alles moet kloppen: het hok, het voer en uiteindelijk de duiven. Als het tegenzit, moet je niet bij de pakken neer gaan zitten, maar je moet zorgen dat het herstelt … alles nalopen en oorzaken zoeken en vinden en dan kun je misschien wat rechtzetten en je seizoen toch nog goed afsluiten.’ Hier kenmerkt zich de nuchtere kampioen.

Tot Slot
Jelle Jellema heeft een prima seizoen gehad op de ZLU-vluchten en de Ochtendlossingsvluchten van de Marathon Noord. Na een stroeve start is er vanaf St. Vincent ZLU een geweldig herstel gekomen met een paar prachtige uitslagen. Voor Jelle een prima leermoment. ‘Je moet als liefhebber altijd scherp zijn en niet verslappen en dat heb ik in het begin van het seizoen toch even gehad,’ vertelt de man uit Nijverdal eerlijk. ’Ik hoop ervan geleerd te hebben, maar ik sluit niet uit dat er in de toekomst niet een andere fout door mij gemaakt gaat worden,’ zegt hij nuchter. Het was een leuke middag bij deze grote kampioen die openhartig over zijn hobby en zijn handelswijze heeft verteld. Jelle, mede namens Ad, nogmaals van harte gefeliciteerd met het behalen van dit mooie kampioenschap bij de Marathon Noord.

jaco-handtekening