De eerste Internationale vlucht van 2021 is al weer geschiedenis. Voor veel liefhebbers was het een moeilijke vlucht. Van hen bleven favorieten achter door de felle buien aan de westkant van de vluchtlijn. Er zijn natuurlijk altijd winnaars. Duiven die prestaties hebben neergezet waar je alleen maar respect voor moet hebben. Duiven die slim om de buien heen vliegen of duiven die het lukt om er dwars doorheen te vliegen. In Utrecht kwamen op vrijdagavond twee duiven door. De eerste was vochtig en had opgezette oogranden van de regen en de tweede had weinig tot geen tekenen van de regen. Beide duiven zijn eigendom van Jay Lissenberg. Beide duiven waren prachtig op tijd! Toppers die de omstandigheden trotseren en tegen alle (weers)verwachtingen in een geweldige prestatie neerzetten.
Pau Fondunie 2000
Op vrijdagochtend werden om kwart over zeven in Mont de Marsan de duiven gelost, die eigenlijk in Pau gelost hadden moeten worden. Daar waren de omstandigheden te slecht voor een lossing. Op een eerder tijdstip werd al besloten om het elders te gaan lossen, zodat de duiven onder betere condities de start van deze marathonvlucht konden doen. Onderweg, boven, ten westen en rondom Parijs, kregen de duiven veel regen te verwerken. Tenminste de duiven die de vluchtlijn door het midden of het westen zouden nemen. De oostelijke kant van de route zag er beter uit … maar duiven kiezen meestal voor de kortste route, die dit keer nooit de snelste kon worden. In Nederland werd de kop van de uitslag gedomineerd door de Limburgers, wat hiervan een logisch gevolg is. Het is ze gegund. De deelnemers van de Fonunie 2000 verzamelden 1.467 duiven voor deze vlucht. In het gebied van de Fondunie 2000 werd de winnaar Jay Lissenberg uit Utrecht. Hij klokte zijn eerste duif om vier minuten voor negen (vrijdagavond) op een afstand van 1.003 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.220 mpm. De Comb. Baas-Berg uit De Kwakel waren een goede nummer 2 (en ook nummer 4) en Antop (Anton Opdenoordt) uit Zevenaar won de derde prijs. Een mooie prestatie van deze 80-jarige keurmeester. De Top 10:
1. Jay Lissenberg, Utrecht
2. Comb. Baas-Berg, De Kwakel
3. Antop, Zevenaar
4. Comb. Baas-Berg, De Kwakel
5. Jay Lissenberg, Utrecht
6. Comb. Baas-Berg, De Kwakel
7. Jay Lissenberg, Utrecht
8. Jurrian van Amerongen, Bunnik
9. Marlon Kok, Ransdorp
10. Rutger Jan Rittersma, Zuidlaren
Jay had 11 duiven mee en 6 prijzen en Baas-Berg hadden ook 6 prijzen en 10 duiven mee. Gert en Janni Visser uit Aalten hadden 3 duiven mee en twee duiven wonnen de prijzen 26 en 111.
De winnende liefhebber
Jay Lissenberg uit Utrecht is een jonge liefhebber van 35 jaar. Zijn eerste stappen als zelfstandig duivenliefhebber zette hij in 2001. Zijn voorganger is zijn vader Johan, die ook vanaf zijn jonge jaren duiven heeft. Johan is nog steeds een trouwe supporter. Zijn hand en spandiensten zijn overgenomen door Jay’s vriendin Kitty. Jay: ‘Kitty en ik zijn eigenlijk een combinatie. We verzorgen de duiven samen. Dit is sinds twee jaar het geval. Het is heel leuk dat je vriendin je hobby leuk vindt en mee gaat doen.’ Zij vormen een mooie tandem. Jay zit voor zijn werk in de boomverzorging. De liefde voor de natuur kan hij zo mooi in zijn werk en hobby kwijt. In zijn beginjaren speelde Jay de programmavluchten, maar al snel kwam de overschakeling naar de grote fond. De liefde voor deze vluchten was geboren door snelle successen, zoals de 1e NPO Perigueux. Zijn marathonduiven hebben de beschikken over 13 meter hok. Een hok van 8,5 meter voor de oude vliegduiven en een hok van 2,5 meter voor de kweekduiven en 2 meter voor de jongen. Verder staat er bij de hokken een schuurtje voor de opslag en om de duiven op te wachten bij minder weer. De duiven die de hokken van Jay bevolken zijn van de soorten Harry Brakelé, Ko van Dommelen, Richard Kuijer, Marlon Kok, Dennis van der Meer (Volkens-duiven), Jurrian van Amerongen en Koos Steenbeek.
De winnende duif
De winnende duif kwam (zover Jay kon zien en inschatten) pal uit het westen. Hij had veel regen gehad, dat was onder meer te zien aan zijn opgezette oogranden. Vorig jaar won deze duif de 942e nationaal Agen. Zijn nestmaat won de 46e nationaal op dezelfde vlucht.
Van vaderskant komt deze duif uit het soort Marlon Kok (soort Ewout van der Weijden, zeg maar Nico Volkens). De moeder komt uit broer x zus uit Jay’s eigen 1e NPO Perigueux. Deze duivin is een halfzus van de vader van de 1e Nationaal Pau van Jurrian. De grootouders van de Mont de Marsan-winnaar hebben verschillende topvliegers voortgebracht, die in de kop van diverse vluchten zijn terug te vinden.
Het seizoen
Jay heeft de duiven gekoppeld in april. Jay heeft de duiven op eieren laten komen en daarna vrij snel gescheiden. Toen is er gestart met verduisteren tot half mei. Vanaf de langste dag wordt er bijgelicht. Jay: ‘Dit ben ik gaan doen, omdat het vorig jaar aan het eind van het seizoen heel snel ging met ruien van de duiven. Toen gingen we wel twee weken langer door natuurlijk. Eens kijken hoe het dit jaar uitpakt.’
De duiven zijn ingekorfd vanaf het begin van het seizoen. Tot de eerste marathonvlucht hebben ze 1.800 km gehad. Hierbij zat één keer Sermaisses, ingemand in Hank bij Ad Valk. De eerste duif van Pau kwam toen op zondag als eennalaatste duif thuis.
De duiven krijgen voer van Beyers en Van Robayes. De medische begeleiding krijgen de duiven van van Van der Sluis. Jay: ’Maandag net voor inkorving zijn we nog even bij Hans geweest. Ik twijfelde na Perigueux, maar de duiven waren gelukkig schoon.’ De dag voor inkorving krijgen de duiven die meegaan altijd een ornipil van deze dierenarts. Verder zijn ze in het voorjaar gekuurd tegen het geel, omdat ze simpelweg het geel hadden. Anders doet Jay dat niet.
Tot Slot
Pau werd dit seizoen Mont de Marsan. Een vlucht waar ondergetekende altijd een warm gevoel van krijgt. Deze vlucht kreeg in 2021 een extra hindernis (buien). Het is daarom bijzonder knap dat in het werkgebied van de Fondunie 2000 vijf duiven op de lossingsdag thuis konden komen. De snelste van dit kwintet was de eerste duif van Jay Lissenberg uit Utrecht. Een geweldige winnaar van deze marathonvlucht. Jay en Kitty nogmaals van harte gefeliciteerd.
Zij mochten vanwege een vervoersverbod niet inkorven voor Agen en met hen nog veel liefhebbers in dit gebied. Ik hoop voor jullie allemaal dat het snel wordt opgeheven en dat er weer kan worden deelgenomen aan Barcelona. Veel geluk!
Recente reacties