Als je moet stoppen met je favoriete hobby, omdat je gezondheid het niet meer toestaat het uitoefenen, is dat een klap. Als je hobby dan ook nog met dieren is, waar je een band mee opbouwt, doet dat dubbel zeer. Ik las het bericht dat Jan van der Zanden uit Scherpenisse deze beslissing moest nemen. Ik dacht: Dit moet een zware beslissing zijn geweest! Verder dacht ik: Dit mag niet eindigen met een Totale Verkoop en dat was het dan. Dit ‘afstand doen’ van deze hobby moet samen gaan met een mooie herinnering … iets waar je nog eens op kan terugkijken. Een terugblik met mooie momenten. Het Marathonduivenjournaal gaat een poging doen in samenwerking met Toppigeons om naast de Totale Verkoop een mooie herinnering op te zetten. Dit alles met teksten opgetekend door (grotendeels) Piet de Vogel en Jaco van Nieuwamerongen.
Historie
De liefhebber die afscheid gaat nemen van zijn duiven is de geboren Limburger Jan van der Zanden. Deze import-Zeeuw heeft jarenlang samen met zijn vrouw Elly onder de naam Comb. Van der Zanden met veel succes op de marathonvluchten gespeeld. Jan wordt in mei 69 jaar. Ruim 60 jaar is hij een deel geweest van de Nederlandse duivensport. Hij is gestart met de duiven op zijn 8e jaar. Zijn buurman had duiven en dat wilde de kleine Jan ook. Pa vond het goed dat Jan met een hokje duiven begon. Eerst één vierkante meter en later werd dat de hele zolder. Jan trouwde met Elly en de duivensport werd doorgezet. Elly werd zijn trouwe metgezel bij zijn hobby. Na wat kleine omzwervingen en Limburg en West Brabant is Jan met zijn gezin in 1985 verhuist naar het Zeeuwse Scherpenisse. De Marathonvluchten zijn ze gaan spelen vanaf 1989. De eerste vlucht was St. Vincent. Aangespoord door overbuurman Piet Beverlander. Zes zusjes werden op deze Koninginnenvlucht gespeeld. In de avond waren 4 duiven thuis en allemaal dik in de prijzen en vroege duiven erbij. Het was een hele zware vlucht. De zusjes kwamen uit een doffer van Jaap van der Heiden. Het was een kleinzoon van de Lamme met als andere inbreng een Rombouts-duivin. De moeder kwam van de Noord-Limburger Jack Uberbach. Eén van deze zusjes won ook de 51e nationaal Perpignan. De eerste generatie uit deze duivinnen deden het niet zo goed, maar de generaties daarna pakten het goede presteren weer op.
De kogel is helaas door de kerk
Na lang wikken en wegen is de knoop doorgehakt. Ten gevolge van een ziekte Parkinson heeft Jan van der Zanden in samenspraak met zijn vrouw Elly besloten afstand te doen van zijn kolonie. Een ontzettend moeilijke beslissing maar het ging niet meer anders. Alle oude duiven en een groep geselecteerde jonge duiven zullen op TopPigeons onder de veilinghamer komen.
Hiermee komt een gedwongen einde aan een leven lang duivensport. Jan dacht na zijn drukke werkzame leven tijd te krijgen voor zijn duiven en te gaan genieten van de fondsport. Door bovenstaande omstandigheden liep het echter anders. Na zeer succesvolle jaren in 2011-2012 en 2014 viel de verzorging hem de laatste jaren al zwaar. In 2015 werd niet meegespeeld en in 2016 en 2017 slechts zeer beperkt. Desondanks behaalde hij vele topresultaten en op één van zijn laatste vluchten Agen ZLU 2017 was hij één van de grote uitblinkers met 10 en 18 nationaal en 2 bokalen. Het zullen helaas de laatste zijn. Want de verzorging is teveel geworden. Om niet in een gat te vallen zullen slechts enkele oudjes en wat laatjes worden behouden voor vertier rond de deur en om te voldoen aan de geschonken bonnen.
Een uniek fondstam gebaseerd op Jan Theelen met een vleug Jan Aarden
Jan van der Zanden zijn roots liggen in Limburg en niet geheel toevallig liggen daar ook de roots van zijn prachtige fondstam. Deze stam is zorgvuldig opgebouwd met de alom geprezen duiven van de twee Jannen: Theelen en Aarden. Een hok boordvol prachtige duiven die het zwaarste werk niet schuwen. Vele topresultaten werden er mee behaald op eigen hok maar hoewel Jan geen verkoper was zijn er velen mee geslaagd!
Hij bouwde zijn prachtige stam op met de Theelen duiven van Frans Wackers uit Susteren. In het jaar 1996 haalde hij hier verschillende jonge duiven met hierbij een uniek stamkoppel door Jan Stamkoppel A genoemd, de 96-1268901 x 96-9645882. Deze meestal rode duiven waren de te kloppen duiven in de NIC Sint Maartensdijk en naderhand in de NIC Sint Phillipsland in het jaar 2009 werd maar liefs 4 maal de eerste prijs gespeeld van de 5 vluchten.
In het succesvolste jaar 2013 werd 3e Internationale Duif Compititie Zware Fond gewonnen met als klapper de Marathonvlucht met een middaglossing Tarbes. 7 duiven mee en 7 prijzen te starten met 2 teletekst duiven 5e en 6e Nationaal.
Van St. Vincent Middaglossing speelde dezelfde duif als die van Tarbes de 7e Natiomaal, met een teletekstnotering. Deze duif is de 11-9307.
Frans Wackers Susteren, het bijhuis van Jan Theelen
Frans Wackers heeft zijn stam hoofdzakelijk opgebouwd met duiven van zijn goede vriend Jan Theelen. Daarnaast zorgden duiven van de Gebroeders Kuypers , Wiel Cramers en de laatste jaren Hub Nijsten voor een positieve inbreng. Frans Wackers kan met recht een bijhuis van Jan Theelen worden genoemd en hij is nog steeds succesvol met de oude Jan Theelen lijnen. Zijn beste kweker is de Kleine Harry, 1991-1072493, geweest. Deze gaf aan de lopende band geweldige duiven die allen kop vlogen op Marathon en ZLU met prijzen in de eerste 50 Nationaal. Zijn beste zoon 1995-2551337 deze heeft 6 prijzen in de eerst 50 nationaal gevlogen. Na zijn loopbaan als vliegduif ontpopt hij zich als een geweldige kweker die nu bij Frans voor 75 % nog in zijn kweekduiven zit. De “Kleine Harry” komt uit de lijn van het “Gouden Kuypertje” van Jan Theelen. Frans had hier een zoon uit gekocht en deze kweekte geweldig door. Ook Wiel Cramers is met het Gouden Kuypertje geweldig geslaagd en dit vind men terug in de Late Marseille. Vanaf 1996 zijn Frans en Jan vrienden en worden er jaarlijks wat duifjes geruild! Altijd van zijn oude basis lijnen Kleine Harry, 90-330,95-333 en 95-337.
In 2016 speelde Frans Wackers nog 5 van de 5 op Barcelona en leuk detail is dat zijn 3e en 4e duif uit een doffer van Comb. van der Zanden komen! Deze doffer komt uit de “Narbonne” met een 23e ZLU Narbonne 2011 (zoon van Zwarte Wolters) maal Dochter Bettini van Ina en Jan Roobol.
Jan Polder Middelharnis
Jan van der Zanden bleef zoeken naar geschikt kruisingsmateriaal voor zijn Theelen duiven van Frans Wackers. Vanaf 2001 t/m 2003 haalde hij verschillende duiven bij Jan Polder uit Middelharnis, bezitter van een unieke stam Jac Steketee-duiven. Eerst koppelde hij deze duiven tegen elkaar en vielen de resultaten tegen. Op advies van Jan werden ze gekruist. Het was direct bingo voor Jan vd Zanden. Een prachtige stam ontstond met de Theelen duiven van Frans Wackers en de Aarden-duiven van Jan Polder. Dit begon met de geboorte van een superkoppel, waaruit de ene na de andere goede zou komen!
In het volgende deel o.a.: Het Superkoppel
Voor de veiling kun je naar www.toppigeons.nl over je klikt op onderstaande links:
deel 1
deel 2
deel 3
deel 4
deel 5
… wordt vervolgd …
Recente reacties