Als je moet stoppen met je favoriete hobby, omdat je gezondheid het niet meer toestaat het uitoefenen, is dat een klap. Als je hobby dan ook nog met dieren is, waar je een band mee opbouwt, doet dat dubbel zeer. Ik las het bericht dat Jan van der Zanden uit Scherpenisse deze beslissing moest nemen. Ik dacht: Dit moet een zware beslissing zijn geweest! Verder dacht ik: Dit mag niet eindigen met een Totale Verkoop en dat was het dan. Dit ‘afstand doen’ van deze hobby moet samen gaan met een mooie herinnering … iets waar je nog eens op kan terugkijken. Een terugblik met mooie momenten. Het Marathonduivenjournaal gaat een poging doen in samenwerking met Toppigeons om naast de Totale Verkoop een mooie herinnering op te zetten. Dit alles met teksten opgetekend door (grotendeels) Piet de Vogel en Jaco van Nieuwamerongen. Afgelopen week heeft u veel over Jan kunnen lezen. Het slot gaat over Agen 2017 en het slotwoord van Jan.

 Afscheid door de grote poort!
De Comb. Van der Zanden was voorzichtig met de opbouw naar de vluchten van de duiven. Ze werden ze als jong niet opgeleerd. Als jaarling werden ze ingespeeld. Als twee jarige werden ze de eerste maal ingezet op de ZLU vluchten. ‘De duiven krijgen hier de tijd om duif te worden,’ zegt Jan.
Zoals eerder vermeld was er in 2015 niet meegespeeld en in 2016 en 2017 heel beperkt! Toch werden er met beperkte deelname nog 3 ZLU bokalen behaald! Na aandringen van Elly besloot Jan ondanks de gezondheidsproblemen mee te doen aan enkele vluchten. AGEN ZLU 2017 werd na een week overstaan toch gelost. Jan had twee vroege constateringen om 19.56 en 20.05 met 8 mee. Hij won hiermee de 10e en 18e Nationaal, dus 2 ZLU bokalen!

Een prachtig einde van een mooie duivenloopbaan … Agen ZLU 2017

Er werden 5 prijzen behaald. Van de acht gezette duiven werden er vier duiven op de 1e dag geconstateerd! Beide bokaal winnaars zitten in de verkoop. De 15-1771914   (Uit Zoon Stamkoppel 06-865l) won de 10e Nationaal en de 14-3416997 (Uit Rooie Bieke) won de 18e Nationaal. In 2016 won Jan de 21e ST Vincent ZLU met de 13-1310024 (uit Zoon Stamkoppel A  06-865).
Samengevat mag gesteld worden dat de verkoop boordevol topmateriaal zit. Een prachtig aanbod voor de marathonduivenliefhebbers. Deze stam is opgebouwd voor de grote fond en afstammend van het beste van de Nederlandse fondsport (Theelen en Aarden). Veelal jonge duiven in de bloei van hun leven die gezien de gekozen aanpak en de vervelende omstandigheden  nauwelijks de kansen hebben gehad om hun aangeboren klasse te etaleren! We voorspellen dat velen met deze duiven zullen slagen!

Tot Slot
Het laatste woord is aan Jan, die dan wel afscheid moet nemen van zijn hobby en sport, maar die gelukkig nog dagelijks kan genieten van enkele duiven ‘om de deur’. Deze duiven kunnen ook genieten van een mooi leven. Ze hoeven niet meer in de reismand, maar kunnen genieten van het schitterende Zeeuwse Landschap rondom Scherpenisse. Jan wat wil je de lezers mee geven? Jan: ‘Ik heb altijd genoten van de sport. Zeker het samen verzorgen en spelen van de duiven met mijn vrouw vond ik geweldig. Toen ik nog werkte deed Elly het leeuwendeel van de verzorging. Samen genieten van de vluchten en de duiven zelf is het mooiste wat er is. Elly heeft een duivenlong en kan de verzorging niet meer doen. Nu ik zelf Parkinson heb, moeten we afscheid nemen van de duivensport. Gelukkig kunnen we nog een paar duifjes houden voor de lol. Helemaal geen duiven zou pas echt verschrikkelijk zijn. Voor nu kunnen we nog van dit kleine koppeltje genieten. Voor de liefhebbers die nog volop kunnen genieten van de sport, wil ik zeggen: Je moet een ander ook wat gunnen! Dan kun je samen met je duivenvrienden pas echt genieten. Verder hoop ik dat mijn duiven een goed nieuw thuis krijgen en voor de nieuwe eigenaren veel goede nazaten gaan geven.’ Jan, bedankt voor deze wijze woorden. Wij hopen dat je nog jaren van je kleine koppeltje duiven kan genieten en dat je gezondheid niet snel achteruit gaat, maar ook periodes stil staat. We wensen jou en Elly het allerbeste en mooie herinneringen aan jullie gezamenlijke sport!

Piet de Vogel en 

P.S. Voor de veiling kun je naar www.toppigeons.nl over je klikt op onderstaande links:
deel 1
deel 2
deel 3
deel 4
deel 5