Als je moet stoppen met je favoriete hobby, omdat je gezondheid het niet meer toestaat het uitoefenen, is dat een klap. Als je hobby dan ook nog met dieren is, waar je een band mee opbouwt, doet dat dubbel zeer. Ik las het bericht dat Jan van der Zanden uit Scherpenisse deze beslissing moest nemen. Ik dacht: Dit moet een zware beslissing zijn geweest! Verder dacht ik: Dit mag niet eindigen met een Totale Verkoop en dat was het dan. Dit ‘afstand doen’ van deze hobby moet samen gaan met een mooie herinnering … iets waar je nog eens op kan terugkijken. Een terugblik met mooie momenten. Het Marathonduivenjournaal gaat een poging doen in samenwerking met Toppigeons om naast de Totale Verkoop een mooie herinnering op te zetten. Dit alles met teksten opgetekend door (grotendeels) Piet de Vogel en Jaco van Nieuwamerongen. Afgelopen week heeft u kunnen lezen over de historie als liefhebber en de stamopbouw. Dit keer gaat het vooral over het Superkoppel en twee van hun geweldige zonen.

 Ontdekking van een Superkoppel!
Eén koppel sprong er in de kweek bovenuit  HET SUPERKOPPEL. Een zoon van Stamkoppel A de  99-979 met een dochter van de Husky van Jan Polder 03-597. Dit koppel zou furore maken. Hieruit werden vele toppers geboren en hoewel Jan zijn duiven bijna nooit namen gaf werden de twee beste kinderen vernoemd naar zijn kleinkinderen.
De eerste zoon was BIEKE 09-295. Hij won 11 prijzen op 11 keer zetten op de ZLU. Hij zou het schoppen tot 1e Asduif ZLU over 3 en 4 jaar over alle vluchten. Bieke werd ook nog eens 2e Asduif Pau over 3 jaar, 6e Asduif Perpignan over 3 jaar enz.
Hij won deze titels met o.a. de volgende prijzen:
32e Perpignan ZLU ’12, 74e Pau ZLU 2014, 81e Pau ZLU 2013, 107e Perpignan ZLU 2013, 169e St Vincent ZLU 2013, 179e Narbonne ZLU 2011,  221e Pau ZLU 2012

Een andere zoon was 10-890 “STERRE”
Hij won 2x een 1e in het NIC Steenbergen: 66e Pau ZLU 2013 en de 71e St Vincent  ZLU 2013 en eerder al de 103e ST Vincent ZLU 2012.
Beide toppers komen in de verkoop en worden gezien de leeftijd aangeboden met een jong erbij. Tot nu bevruchten ze echter alles nog en het zijn duiven die tot op hoge leeftijd vitaal blijven! In de verkoop ook vele kinderen van deze twee maar ook broers en zusters.
In de hand zijn het ook nog  eens prachtige mooie donker kras doffers met een geweldige uitstraling. Niet gek als men bedenkt dat ze afstammen van het beste van de Nederlandse fondsport Jan Theelen maal Jan Aarden.
Een andere bijzonder duif is  de 06-851 “DE LIZE” (100% Jan Polder origine lijn fameuze 1e  Asduif Barcelona over 3 jaar De Witstaart). De Barcelona doffer met 6 prijzen op Barcelona !!! 18e en 21e  Internationale Asduif Barcelona over 5 jaar. In de verkoop zitten een aantal kinderen.

 Mooie momenten
In de rijke loopbaan als duivenliefhebber heeft Jan prachtige momenten meegemaakt. Deze mogen niet ontbreken in dit verhaal over de duiven van Jan van der Zanden. Het mooiste kampioenschap was 2013 Internationale Duif Competitie 3e geworden achter Arjan Beens en Jelle Jellema.
De mooiste vlucht was Tarbes Middaglossing met 7 duiven mee en 7 prijzen. Het is geweldig om alles thuis te hebben, als je weet dat andere liefhebbers nog in de lucht zitten te turen voor prijsduiven en later nakomers.
Bieke is de meest bijzondere duif en natuurlijk Sterre, al heeft Jan die maar vier maal gespeeld.
Barcelona is de mooiste vlucht die bestaat. Als je op zo’n verre vlucht een vroege prijs pakt, geeft dat extra voldoening.

Geslaagde inbreng in de stam van Comb. Van der Zanden
Jan van der Zanden zocht kruisingsmateriaal voor zijn stam en zou prima slagen met enkele duiven van de Gebr. Hagens, Jan Poll van Mevr Roobol, wijlen Dave van Bommel … Met De RODE BIEKE van Hagens, Kinderen van de BETTINI van Poll, diverse duiven van Roobol  en een duivin van Van Bommel zou men meer dan uitstekend slagen. Recentelijk is er  samenkweek gedaan met Hans en John Lindenberg met hun Jellema duiven. Ook dat ziet er goed uit en lijkt een grote  kans van slagen te hebben! Niet meer voor Jan, maar wel voor de kopers én voor Hans en John Lindenberg.

Enkele Referenties:
Referenties  zijn belangrijk om de waarde van een duivenstam in te schatten. En hoewel Jan vd Zanden  geen verkoper is zijn er toch velen geslaagd met zijn duiven:
Wijlen Piet Bevelander maakte met de inbreng van de rode duiven  Jan van der Zanden furore op Barcelona.
Adrie Moerland had twee rode rakkers en die vlogen kopprijzen aan de lopende band.
David Noom had de As-duif in Samenspel 6 met een rode van Jan van der Zanden.
Martin van Heel heeft  twee donkere doffers met kopprijzen op de ZLU de moeder is de dochter Husky (van het Super Koppel).
Hans en John Lindenberg uit Yerseke hebben uit de samen kweek in 2015, de doffer 15-922 die vader is van zijn eerste jaarling  en de 116de Agen ZLU won.  Enz. enz.

Voor de veiling kun je naar www.toppigeons.nl over je klikt op onderstaande links:
deel 1
deel 2
deel 3
deel 4
deel 5

… wordt vervolgd …