Na de overwinnaars van Afdeling 7 Midden Nederland en sector 4 (het Noorden van Nederland) is het de hoogste tijd om de reportage over de winnaar van het totale concours van de Noordelijke Unie te publiceren. De winnaar is de sterkste liefhebber op de middaglossing van de laatste jaren van Afdeling 9 Oost Nederland Jan Willems uit Nijverdal. Jan draaide in de vroege ochtend zijn winnende duif en had een kleine voorsprong op nummer twee en een grotere voorsprong op nummer drie. Een mooi resultaat van een duif met een prachtige achtergrond.

De winnende liefhebber
Bij de Noordelijke Unie werd de overwinning binnengehaald door Jan Willems (69 jaar) uit Nijverdal. In zijn werkzame leven werkte Jan in de bouw. Hij was een manusje van alles, maar werkte voornamelijk als steigerbouwer.
Zijn start in de duivensport was in Rijssen, de plaats waar hij geboren is. In zijn jeugd waren er in Rijssen heel veel duivenliefhebbers … straten vol, zoals Jan mij vertelde. De winnaar van Limoges 2023 werd aangestoken door de buurtgenoten en ook enkele ooms die duiven hadden. Zijn ouders hadden geen duiven, maar zijn vader begon met duiven, omdat Jan ze had. Hij is vanaf 1974 serieus gaan spelen met de duiven. Zoals iedereen speelde hij met zijn duiven het programma. Zijn overschakeling op de fond had een aanleiding wat leidde tot een logische stap. Rond 2010 ging het in de bouw niet best. Bedrijven gingen failliet en bij bedrijven die hun hoofd boven water konden houden vielen ontslagem. Jan kwam ook thuis te lopen. Inmiddels woonde Jelle Jellema al enkele jaren in Nijverdal. Hij kon wel een liefhebber gebruiken, die zijn hokken schoon hield. Toen Jan zonder werk zat, was dat één en één is twee. Jan schakelde zelf ook over op de overnachtfond. De vrouw van Jelle, Janneke, zei tegen haar man: ‘Dan moet je Jan ook wat goede duiven geven.’ Dat is gebeurt! Jan pakte op de grote fond gelijk goede prijzen. In het eerste jaar heeft hij van Jelle wat duiven overgewend en hij werd direct 2e in VNCC.

In de tuin van de familie Willems staat ongeveer 14 meter duivenhok én een apart hokje van 3 meter voor de jongen. In 2023 is Jan met 70 oude duiven begonnen. Hij speelt overwegend middaglossing. De reden hiervoor is vooral dat hij dan de duiven vrij makkelijk drie maal per seizoen kan spelen.
De stam is opgebouwd met overwegend duiven van Jelle Jellema, aangevuld met enkele duiven van Gerrit van Vilsteren en Rekker-Westra.

De winnende duif
De winnaar van het totale concours van Limoges is een jaarling doffer. Jan klokte hem om 5.21 uur op een afstand van 811 km. Door het doorzettingsvermogen van deze topper om in de nacht door te zetten, kwam de winnende snelheid op 1.382 mpm. Dit was genoeg voor de eerste prijs op zijn eerste overnachtvlucht.
De vader van deze jaarling komt uit doffer van Gerrit van Vilsteren uit Zwolle met een duivin van Rekker-Westra. Moeder komt rechtstreeks van Jelle. Hier zitten diverse toppers in: ‘Orion’, ‘Zwart Goud’, ‘Romee’, ‘New Laureaat’, ‘Sumerian Fighter’, ‘Saar’, ‘Kleine Jade’. Kortom diverse kopvliegers van Barcelona, waaronder verschillende nationale en internationale winnaars.
Deze doffer had een bijzondere stand waarop hij werd ingemand. Hij was ‘vrijgezel’, maar was wel aangelopen met twee duivinnen.

Het seizoen
Jan is gestart met 70 vliegduiven. Iets meer dan de helft hiervan is jaarling. Verder heeft hij 20 kweekkoppels tot zijn beschikking
De vliegduiven zijn de eerste week van maart gekoppeld. De meeste hebben een jong grootgebracht. Jan had meer duivinnen dan doffers en deze vrouwen hebben geen jong groot gebracht.
In het begin van het vliegseizoen zijn de duiven om de week mee geweest. Dit is vanwege de kweek. Vanaf ongeveer de vierde of vijfde week gaan ze wekelijks mee.

Verzorging
In het vliegseizoen krijgen de duiven twee mengelingen voorgeschoteld. Deze twee mengelingen zijn van Beyers en dragen de naam van Jellema. De één is een goede vliegmengeling en de ander is vetrijk. In de winter krijgen de duiven zes ruimengelingen van drie merken: Matador, VanRobaeys en Beyers. Verder krijgen ze eens per week soepgroenten. Dit krijgen de duiven in de winter en in het voorjaar en dat krijgen de jongen.
Begin mei krijgen de duiven een geelkuur en een wormenkuur tegelijk. Verder werkt Jan met dubbele waterbakken. Eén in het hok en één buiten om te drogen.
Jan over mestonderzoek en keeluitstrijkjes: ‘Als ik de duiven niet vertrouw, laat ik de duiven door Jelle controleren.’

De Beleving
Jan is een echte liefhebber. Hij is positief ingesteld en volgens zijn vrouw Truus kan hij niet zonder, wat Jan bevestigt: ‘Ik beleef de sport heel ontspannen. Als ik vroeg zit en een ander zit me voor, dan is het zo. Soms zit het mee en soms zit het tegen.’
Jan verzorgt de duiven alleen.  Truus leeft wel mee, maar hoeft geen helpende toe te steken. Jan werkt met verschillende liefhebbers uit de buurt samen. Het ligt voor de hand dat hier Jelle Jellema bij zit. Sinds enkele jaren heeft Jans zoon ook duiven. Verder is er een prima band met Jan van Egmond, Luuk Becker en Jan Dekkers.
Op de vraag wat Jan het mooiste in de sport vindt, zegt hij: ‘Alles in onze sport is mooi, ook de vitesse, maar met nestspel op de marathon gaat het makkelijker. Vliegen vind ik dan wel weer leuker dan kweken.’

Tot Slot
Jan heeft de winnende duif niet aan zien komen: ‘Ik was net te laat. Ik had een tijdje een ontsteking in de knie. Ik kon daardoor niet goed slapen. In de nacht na de lossing van Limoges was het helder met volle maan. In de club zeiden ze: de eerste duiven komen tussen 8 en 9 uur. Nee, dacht ik: Ze komen eerder. Door de slechte nachtrust ben ik om 3 uur de hokken open gaan zetten. Toch nog maar even terug naar bed. Snel daarna er toch maar weer uit. Even tv kijken naar de herhaling van het nieuws van de avond ervoor en toen weer naar buiten. Dat zul je altijd zien: De winnaar was net een minuut binnen.’
Jan bedankt voor de medewerking aan dit verslag. Nogmaals van harte gefeliciteerd en nog veel succes gewenst in het verdere seizoen, beginnend met St. Vincent!