Afgelopen week heb ik al wat stukjes mogen schrijven over St. Vincent 2023. Een mooie vlucht met een goed verloop. Op de dag van lossing hadden de duiven enkele honderden kilometers de wind schuin achter en zorgde ervoor dat er een leuke snelheid behaald kon worden door de eerste duiven. De snelste duif van Noord en Zuid Holland viel in de Stad aan ’t Haringvliet … bij Jan Wagner. Hij had een kleine voorsprong van nog geen vier minuten op Paul Kouwenhoven uit Bleiswijk. De voorsprong op nummer drie, J. Bakhuizen uit Hekelingen, was weer wat groter. 4 uur en 14 minuten na de eerste duif van Jan viel de laatste prijs te verdelen en die ging naar Nieuwkoop … naar de 5e duif van de Comb. Schouten. Zo is St. Vincent ook weer geschiedenis, maar gelukkig staan er nog genoeg marathonvluchten op het programma.
De winnende liefhebber
De snelste duif van sector 2 is eigendom van de 58-jarige Jan Wagner uit de Stad aan ’t Haringvliet. Het had eigenlijk het Dorp aan ’t Haringvliet moeten heten, want het heeft maar 1.400 inwoners. Deze ‘Stad’ ligt op één van de Zuid Hollandse eilanden en wel op Goeree Overflakkee en wel aan de kant van het Haringvliet, wat de naam al doet vermoeden. Jan is assurantieadviseur van beroep en loopt al vanaf zijn 6e jaar met zijn vader mee naar de duivenhokken. Hij zit nu al 52 jaar tussen de duiven. Jan vertelt over de beginperiode: ‘Toen ik als klein jongetje met mijn vader op de boerderij met duiven begon, kwamen de eerste duiven van Arend de Gans. Hiervan zit nu natuurlijk niets meer van op het hok. Samen met mijn vader heb ik ook diverse mooie successen gehad met o.a de ’80’, ‘de drie viertjes’ (‘de 444’), ‘de 49’, ‘de 94’. Deze laatste duif is nog deelnemer geweest aan Olympiade te Utrecht in 1995. We speelden toen én het programma én de overnachtvluchten.
Vanaf 1989 ben ik op het eigen erf gaan vliegen. Hier woon ik trouwens nog steeds. Eerst hebben mijn duiven voornamelijk de programmavluchten gevlogen en aantal koppels voor de overnachtfond. Door de jaren heen heb ik diverse kampioenschappen behaald: o.a. 1e jonge duiven Samenspel en Keizer Kampioen Samenspel.
Jan vertelt: ‘In 2009 heb ik de programmaduiven veelal weggegeven en enkele verkocht en ben ik volledig overgestapt op de overnachtfond. In 2013 ben ik overnachtkampioen Afdeling 5 Zuid Holland geworden en in 2015 3e. Vanaf 2016 ben ik meer de focus gaan leggen op de ZLU vluchten. Afgelopen jaar ben ik marathonkampioen FBZ geworden. Een prachtig kampioenschap om trots op te zijn. Van Barcelona 2022 pakte ik 4 van de 4 duiven.
In de tuin staat een hok van 7,5 m: 2 afdelingen voor de nestduiven en een hok voor de jongen. Daarnaast heeft Jan nog een kweekhokje met 8 koppels.
De stam die nu op het hok bij Jan zit, bestaat voor een groot deel uit het oude soort van mijn vader. Dit zijn metname nazaten van mijn fameuze ‘Ilse’. Toen mijn vader is gestopt, kwam deze duivin van 2004 naar mij en heb ik haar overgewend. Dat was eind 2005. Als jaarling had ze bij mijn vader al 2 prijzen gevlogen op Bordeaux en Bergerac. Na het overwennen bij mij heeft ze 7 prijzen gewonnen bij de 1e 100 Nationaal gevlogen, waaronder een 8e Nat. Sector 2 Montauban. Ook nazaten van haar doen het goed en hebben het goed gedaan. In de Ilse zit ¾ soort van mijn vader en ¼ Toon Schults.
In 2012 heb ik 4 jongen bij Ko van Dommelen gekocht uit zijn kwekers (de beste lijnen die hij had). Verder heb ik een aantal keren bij de late jongen verkoop van ons NIC 1622 (1e prijswinnaars en kampioenen schenken dan jonge duif) een laat jong gekocht.’
De winnende doffer
De winnende duif is een rode doffer. Hij ging op een jong van een week de mand in. Hij heet ‘De Vin’.
Jan vertelt: ‘De ‘003 (‘Vin’) komt uit een doffer die ik in 2017 als laat jong in het NIC 1622 heb gekocht van Ardy Kerklaan. Dit jong komt uit een hele goede vlieger van Ardy (dez0e vloog in 2 jaar tijd een 3e, 8e, 11e en 14e in NIC 1622). In deze doffer zit nog soort van “de Peter” van Stephan Leloux die in 2007 een 1e Nationaal Montauban vloog. Deze heb ik in 2020 op een duivin gezet, die ik in 2012 van Ko van Dommelen heb gekocht. Deze duivin komt uit ‘de Zwarte Pau’ met ‘Tommy’. ‘De Zwarte Pau’ komt uit ‘de Pau doffer’ met ‘’t Inteeltje Bordeaux’ en ‘Tommy’ komt uit ‘de Cas’ (o.a. 3e nationaal Barcelona) met ‘de Laatste Paarsborst’.
‘De Vin’ is als jong op de natour opgeleerd. Hij had als jaarling prijs op Bergerac. Als 2-jarige is hij op twee ZLU-vluchten gespeeld. Op beide vluchten te laat, maar niet kapot. Hij is dit jaar op 5 vluchten ingevlogen (2 vitesse, 2 midfond en 1 dagfond) en van deze 5 pakte hij op 3 vluchten prijs.’
… wordt vervolgd …
Recente reacties