In Nederland hebben we een aantal stammen die toonaangevend zijn in de marathonduivenwereld. We kennen de duiven Nico Volkens en Sam de Jong die veel hokken beter hebben gemaakt. Zo zijn er de duiven van Luci en Antoon van der Wegen, vader en zoon Wijnands en recent Het Betuwekoppel van Gerrit Veerman. In dit rijtje hoort ook de stam van Jan Polder uit Middelharnis. Hieronder leest u er meer over.

Jan Polder  is al  sedert 1988 onafgebroken één van de toonaangevende liefhebbers in de West-Europese marathon duivensport. Jaar na jaar scoort hij fantastische uitslagen op de Marathonvluchten en dit steeds met dezelfde familie duiven. Iedereen herinnert zich nog zijn spectaculaire overwinning met zijn Victoria tegen ruim 32.000 duiven  op de bloedhete St. Vincent in 2005 waarbij slechts 2 duiven sneller waren dan 900 m/m. Afstand 1000 kilometer.  Ook de 1e nat. Marseille 2014, afstand 965 kilometer sprak tot veler verbeelding, toen een dominant Zuid Limburg  ’s avonds alsnog geklopt werd door Annemarie van Jan Polder, goed voor de 1e nationaal, 2e internationaal en 1e internationaal duivinnen. In 2019 werd van Marseille ook de 2e nationaal gescoord en afgelopen seizoen arriveerde  “Ons Tess” notabene met kopwind om 4 uur in de nacht en won de 3e nationaal. Eerder werd van deze vlucht al een keer de 5e, de 9e en de 18e gewonnen.

Talloze ZLU trofeeën sieren de prijzenkast van Jan Polder, gewonnen door nationale top 25 noteringen of door het winnen van zeer aansprekende kampioenschappen. Gedurende de loop der jaren werd duidelijk dat de Victoria familie van Jan Polder een super verervende familie is die we gerust kunnen meten met de meest beroemde marathon kweeklijnen van dit moment. Op het kweekhok van Jan Polder bestaat dan ook ieder koppel of uit een sterk ingeteelde duif naar de Victoria familie, uit een bewezen topkweker van deze familie of uit een kopvlieger van de Victoria lijn. Deze duiven, in kruising met duiven uit een andere ingeteelde topstam of tegen een kind van een 1e (int) nationaal of kopvlieger, zijn verantwoordelijk voor de hedendaagse successen op eigen hok en bij andere liefhebbers. Niet minder dan 9 (int) nationale overwinnaars zijn rijk gezegend met het Victoria bloed. De meest recente is wel de nationale winnaar van Perpignan dit jaar (2e internationaal)  op 1200 kilometer van Rutger Rittersma. Van deze crack bestaat zowel de vader als de moeder voor 50% uit de Victoria familie en ook de eerder door Rutger gewonnen 1e internationaal Agen kent 50% van dit bloed.

De oorsprong van de Victoria familie komt voort uit een zoon van “de Marseille”, alias “de 065” van Sjaak Steketee en een kleindochter van “de Witbuik” van Bas en Hugo Batenburg. Op eigen hok werd er dit jaar wederom fantastisch gespeeld. Liefst 3 keer werd in het sterke NPO/ZLU inkorfcentrum te Middelharnis de 1e prijs gewonnen, waarbij 2 winnaars gekruiste duiven uit de Victoria familie zijn en 1 winnaar zelfs een ingeteelde Victoria duif is. Dit waren “The Lost One” op Pau/Mont de Marsan, “Ons Tess” op Marseille en “Spirit of the Night” op Bergerac/Libourne. Wilt u meer weten over de oorsprong en prestaties van deze familie, ga dan naar deze URL op het internet. https://bit.ly/36nHlHR

Hier kunt u ontdekken welke duiven aan de basis staan van de cracks  die heden ten dage nog steeds uitblinken tussen de top van de Westeuropesche marathon duivensport en dit al bijna 35 jaar lang.