Als je een geweldig seizoen hebt, dan denk je weleens bij jezelf: Kan het nog beter? Zit er misschien een overwinning in? Misschien dat de mannen achter de naam J. Hommes en znn dat een keer bij zichzelf gedacht hebben. Of ze dat nu wel of niet hebben gedacht, dat maakt niet zoveel uit … het feit ligt er inmiddels dat het nog beter kon, want wat een slotweekend mochten deze mannen meemaken. De 1e nationaal Perigueux in sector 2 en de 2e nationaal Perpignan met de overwinning van de Fondunie 2000 erbij. Daar komen prachtige series bij op beide vluchten. Onvoorstelbaar goed. Een weekend om nooit te vergeten!

De winnende duif van Perpignan
Jan, Nick en Rens hebben Perpignan in de Fondunie 2000 gewonnen met ‘de 956’ van 2014. Deze bonte duivin wint de 2e Nationaal en Internationaal en de 1e Internationaal duivinnen. Zij is op een afstand van 1.113 km geconstateerd om 13:08:06.
De winnende krasbonte duivin gaat door het leven als ‘Miss Tarbes’. Zij is ingekorfd op 10 dagen broeden. Nick: ‘Al onze duiven worden op nest gespeeld en het maakt niet echt uit op welke stand ze mee gaan.’ De vader van deze duivin komt van Comb van der Plas uit Rijnsburg en heeft als ouders ‘Kojak’ en ‘dochter Rem Rum’. De moeder komt bij Tinus Thijen vandaan is een kleindochter van ‘de 404’ van Sam de Jong. Deze duivin is ook al moeder van ‘de 174’, die 2 keer 3e duifkampioen is geworden van Afdeling 6.
‘Miss Tarbes’ won eerder de 37e Sector 2 Dax 2017 tegen 2.145 duiven, de 66e Sector 2 Bordeaux 2016 tegen 3.340 duiven, de 95e Nationaal Perpignan 2017 tegen 4.789 duiven en de 228e Sector 2 Tarbes 2015 tegen 2.217 duiven (als Jaarling). En nu dus: 1e Internationaal duivinnen, 2e Internationaal tegen 12.353 duiven en 2e Nationaal 3.778 duiven. Prachtig!
De heren Hommes: ‘We hadden 10 oude duiven mee en er spelen er waarschijnlijk 8 prijs. Onze 2e duif speelt de voorlopige 42e nationaal en de 3e 70e nationaal.’ Een fantastische uitslag!

Perpignan Fondunie 2000
In het concours van de Fondunie 2000 waren 835 duiven mee. De lossing was vrijdagochtend om 7 uur. Zaterdagmiddag viel de snelste duif van de Fondunie 2000 in Akersloot, bij Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Zij klokten om 13.08 uur op een afstand van 1.113 km. De winnende snelheid was 825 mpm. Jaap Mazee uit Ens had de tweede duif, die 24 mpm snel was dan de winnende duif. Het brons was voor Richard Kuijer uit Maarssen. De top 10:
1. Jan Hommes en znn, Akersloot
2. Jaap Mazee, Ens
3. Richard Kuijer, Maarssen
4. Piet Westerlaken, Veenendaal
5. Rob Timmermans, Schellingwoude
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Jelle Jellema, Nijverdal
8. Jan Morsink, Marle
9. Mike Peereboom, Amstelveen
10. Jan Hommes en znn, Akersloot
Jelle Jellema had met 29 duiven mee en 19 prijzen een prima vlucht. Richard Kuijer uit Maarssen had 5 duiven mee en 4 prijzen. Harry Hendriks uit Vinkeveem had 6 duiven mee en 5 prijzen. Hij begint met de 19e prijs. Sam de Jong uit Heemskerk had één duif mee en pakte de 21e prijs.

De Beleving
Deze kampioenen beleven de sport als familiesport. Niet alleen de mannen, maar ook hun neef is weer  gestart met duiven. Hij zal op eigen naam gaan vliegen met duiven van Jan en zijn zonen. Jan, Nick en Rens worden volledig gesteund door hun moeder en vrouw.
Met de Pyreneeën-club wordt veel afgericht. Deze club bestaat uit een 20-tal liefhebbers. Op zaterdagochtend wordt ingemand voor de lapvlucht en na het inkorven is er koffie met gebak. Het is altijd een hele gezellige ochtend en ze hebben ook een onderlinge competitie.
Wat is er leuk aan de duivensport? Nick, namens het drietal: ‘In ieder geval niet altijd het negatieve over de lossingen en het verspelen van de jonge duiven. Het klimaat verandert en daar zullen de duiven zich op aan moeten passen. Het leuke is wel dat we samen (tegen elkaar) de strijd aan gaan en dan een vroege duif thuiskrijgen … dat is het echt het mooiste aan de sport en de gezelligheid die het met zich meebrengt en het respect die de liefhebbers voor elkaar hebben. Zo hoort het!
Soms gaat het niet zoals je wilt. Bijvoorbeeld: De winnares van Perpignan heeft op Dax dit jaar haar prijs gemist en kwam een dag later heel fris thuis. We hebben haar toen wekelijks gespeeld met de Pyreneeën-club en kwam toen opvallend goed af en vertoonde en goede forme. Tijdens het inkorven zei de inkorver: Dat wordt jullie eerste! Toch wel knap dat ze het dan toch waarmaakt!’

Tot Slot
Jan, Nick en Rens welgemeend: ‘Wij willen iedereen bedanken voor alle spontane felicitaties en reacties, die wij gehad hebben onze dag kon niet meer stuk!’ Mannen ik wil jullie nogmaals feliciteren met dit geweldige duivenweekend. Jullie kunnen hier een heel najaar en winterseizoen van nagenieten. Verder wil ik Jan sterkte wensen met het herstel van de operatie en dat je weer ‘de oude’ mag worden … in ieder geval voor het grootste en belangrijkste deel. Gezondheid is belangrijker dan duiven, maar als je duiven het zo doen als afgelopen seizoen en in het bijzonder afgelopen weekend is dat een geweldige opkikker !!! Mannen bedankt voor de samenwerking met het maken van dit verslag!