Het is al weer tijd voor het vijfde deel van de reportage over Comb. Hommes uit Akersloot. Deze mannen hebben zoveel kopduiven en mooie series gedraaid. Het is gewoon fantastisch. In dit deel leest u ook een bloemlezing van hun kampioenschappen in groot verband. Heeft u de eerste vier delen nog niet allemaal gelezen. Ga dat doen, want er staan genoeg anekdotes in, waar iedere liefhebber van kan leren … in ieder geval over kan nadenken. In dit vijfde deel komen wederom wat kopduiven voorbij en wat andere wetenswaardigheden. Wederom veel leesplezier …

De Toppers van Perpignan
Op Perpignan hadden de mannen uit Akersloot 12 duiven mee en 7 duiven hadden prijs. De eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag. Zij wonnen de 44e en 71e prijs tegen 4.283 duiven.

De eerste duif won zoals gezegd de 44e prijs. Dit was ‘Robijntje’, een duivin van 2017. Als jaarling won ze twee prijzen op Agen (99e prijs tegen 3.783 duiven) en Perigueux (mooie middenmootprijs). Eerder in 2019 won ze op Agen ZLU de 232e prijs tegen 3.282 duiven. Deze duivin komt uit ‘De Rode Buffel’. Deze doffer komt uit de sterkweker ‘Ingeteelde 972’ met ‘Dochter Rode Barça’ (van IJsbrand Kaptein). Uit deze kwekers komen veel topduiven, zoals de 4e nationaal Bergerac, 18e nationaal Bordeaux, 40e nationaal Cahors en de 51e nationaal Narbonne. De moeder van ‘Robijntje’ is ‘Sis Ten’ van Kees Droog. Haar voorouders komen van G.C. Brouwer, Cor Schermer en Martin Vinkenborg.
De 71e nationaal Perpignan werd gewonnen door ‘Dirkie’. Deze doffer van 2016 won in 2018 de 55e nationaal Narbonne. De vader van ‘Dirkie’ is de topkweker ‘De Timmerman’ van Rob Timmermans. Hij komt uit twee toppers van Rob. Dit zijn ‘De Narbonne’ (o.a. 7e nationaal Narbonne) en ‘De Veerman’ (o.a. 31e nationaal Pau). ‘De Veerman’ komt uit twee toplijnen van Gerrit Veerman: ‘Het Betuwekoppel’ via ‘De Super Barça 621’ en ‘De Fondman’. De moeder van ‘Dirkie’ komt uit het soort van Comb. van der Plas. Hij is ingeteeld naar twee topbroers ‘Red Rum’ (o.a. 28e nationaal Barcelona) en ‘Kojak’ (o.a. 37e nationaal Narbonne en 88e nationaal Perpignan).

Het afgelopen seizoen
Hoe kijken jullie in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Rens: ‘We waren in het begin niet scherp.’ Nick: ‘De duiven kwamen terug van de dagfond en het duurde lang dat de duiven op eieren kwamen. We ontdekten toen stuitluis. We hebben alles moeten ontluizen en ontsmetten.’ Jan: ‘We hebben een stabiel seizoen gehad en vooral het eind was sterk. We werden kampioen van Marathon Noord en waren de enige Noord Hollanders bij de eerste 10. We werden Keizer Kampioen van SNZH op Middaglossing (3e onaang en 2e aang) en Ochtendlossing (2e onaang en 3e aang). Als je veel gewonnen hebt, is de volgende vraag een leuke en ben ik benieuwd naar het antwoord: Welke doelen hebben jullie afgelopen seizoen niet bereikt die je wel graag had willen bereiken? De mannen uit Akersloot: ‘We willen de laatste seizoen (zeker de laatste 2 jaar) proberen 10% van de ingekorfde duiven bij de 1e 100 nationaal of sectoraal pakken. Daarmee leggen we de lat hoog voor onszelf.’ Hebben jullie een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? De Kampioenen van de Marathon Noord: ‘Er zijn een paar goede kwekers van Kees Droog boven komen drijven en je ziet dat uit bepaalde goede vliegers uit het nabije verleden ook weer goede jongen komen.’

 

Mooie Kampioenschappen 2019
1e Kampioen Marathon Noord Middaglossing
1e Keizerkampioen Fondclub NH
1e Keizerkampioen ZLU S.N.Z.H.
1e keizerkampioen Middaglossing S.N.Z.H.
1e Champions League Fondunie 2000
1e As-duif ZLU Pau 3 jaar (2017-2019), ‘Lady Pau’
1e Marathon Cup SNZH
1e aangewezen Afdeling 6 overnacht
1e aangewezen overnacht Fondclub Noord Holland
1e Onaangewezen ZLU Fondclub Noord Holland
1e Onaangewezen overnacht Fondclub Noord Holland
1e Generaal kampioen aangewezen Fondclub Noord Holland (Middag + Ochtendlossing)
1e Generaal kampioen Onaangewezen Fondclub Noord Holland (Middag + Ochtendlossing)
Winnaars Herman van der Velden Trofee Marathon Noord
2e Onaangewezen ZLU SNZH
2e Aangewezen overnacht SNZH
2e Onaangewezen afdeling 6 overnacht
3e Onaangewezen SNZH overnacht
2e Duifkampioen Fondunie 2000, ’Dirkie’
3e Duifkampioen SNZH ZLU, ‘Dirkie’
4e Aangewezen ZLU SNZH
4e aangewezen ZLU Fondclub Noord Holland

… wordt vervolgd …