Bergerac 2023 gaat de boeken in als een middaglossing met veel nachtelijke aankomsten. Een feit wat steeds meer een traditie begint te worden op deze klassieker. Bij Jan Grootoonk kwamen de eerste duiven midden in de nacht en voordat de neutralisatietijd voorbij was, had Jan er 5 op de elektronische klok staan. Hierbij stopte zijn serie niet … voor 7 uur in de ochtend had Jan er 18 thuis van de 85 en nationaal (van heel Nederland) had er maar liefst 67 in de prijzen. Een hele mooie en knappe uitslag. De duiven van Jan laten zien met deze omstandigheden heel goed overweg te kunnen. Niet alleen met deze omstandigheden trouwens. Jan is ook de winnaar in sector 4, de Noordelijkste sector van Nederland … ruim gezien Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder.
In dit Noorden van Nederland werden 2.946 duiven ingemand. De snelste duif van het Noorden werd geklokt, zoals gezegd, in Bant bij Jan Grootoonk. Zijn winnende duif werd geklokt om 3.37 uur op een afstand van 966 km. De winnende snelheid kwam dankzij de NFO-berekeningsmethode op 2.116 mpm. De nummer twee, Sergiu Bidirliu uit Emden, heeft een snelheid van 2.081 mpm. Het brons gaat naar Sip de Jonge uit Nieuw-Amsterdam. Wat is het verhaal van de winnaar? … u kunt het hieronder verder lezen …

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport, Jan? Onze Bergerac-winnaar: ‘Ik beleef de duivensport met heel veel plezier. Ik mag graag bij de duiven zijn en ze verzorgen.
Wat ik ook erg leuk vind, de laatste paar jaar, is dat er meerdere liefhebbers hele mooie prestaties hebben behaald met nazaten van mijn kweek of vlieg duiven. Deze liefhebbers zijn o.a: Familie Toom, Comb. Huigens van de Molen, Henk van Rein, Coen Brugman, Bennie Homma. Nico de Fouw, Nico Pronk en Nanne Wolff. En zo vergeet ik er waarschijnlijk nog een paar en hopelijk doe ik die hier niet mee te kort. Het is super mooi om deze referenties te mogen ontvangen en ik denk dat dat de duivensport ook mooi maakt.

Ik beleef de duivensport niet alleen in ons gezin. Mijn vrouw staat gelukkig volledig achter mijn hobby en is altijd bereid te helpen wanneer nodig. Mijn zoon Yoël komt iedere ochtend om 06:00 voor zijn werk om o.a. te voeren en de hokken schoon te maken. Wanneer mijn dochter thuis is, zie ik haar vaak met muziek bij de duiven om ze tam te maken. Dit doet ze puur omdat ze het leuk vindt.
Samenwerking met andere liefhebbers is er ook. Ik heb wel samenkweek gedaan met Hendrikus Ruiter en er verhuizen af en toe wat jonkies naar elkaar.
Er zijn verschillende zaken mooi aan onze duivensport. Ik vind het geweldig als ik de duiven klaar maak voor een vlucht en als ze dan ook vroeg vallen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Dan zou het wel heel makkelijk zijn. Het enige waar het om draait zijn “hele goede duiven” en daar zijn er maar weinig van. Het contact met duivenliefhebbers, de praat over de sport en de zoektocht naar de beste duiven vind ik geweldig. Het kweken, het voorbereiden en het spelen van de duiven kan op zoveel verschillende manieren en dit maakt de sport zo mooi.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Jan: ‘Nou ja een anekdote? Mijn zoon Yoël was op vakantie in Thailand waar het 5 uur later is en hij zat mij steeds te appen en bleef mij maar op de hoogte houden van waar duiven vielen. Uiteindelijk ben ik er maar uitgegaan omdat hij bleef appen (ik werd er tureluurs van). Maar achteraf was ik natuurlijk hartstikke blij dat hij dat gedaan had. Want als ik zie hoe mijn duiven hebben uitgehaald dat is gewoon grandioos.
Ik ben super blij met zo’n uitslag. Yoël keek live mee met de camerabeelden achter het huis. Toen hij via de camerabeelden en ik live achter het huis de duif zag vallen, hebben we gelijk video gebeld en dit moment samen gevierd. Ik had ’s nachts Klaas Booy op bezoek en ook hij heeft op de eerste duif na alles mogen zien vallen. Bergerac 2023 is voor ons een onvergetelijke vlucht.

Tot Slot
Jan, Yoël en Marianne … ik wil jullie nogmaals feliciteren met de prachtige overwinning op Bergerac in sector 4 en de geweldige uitslag. Ik denk dat dit een vlucht is waar jullie je leven lang met veel plezier aan terugdenken. Doe dat vooral ook !!! Tot een volgende keer.
Het laatste woord is aan Jan: ‘Ik hoop dat wij als duivenliefhebbers nog lang mogen genieten van de oh zo mooie duivensport!’