Bergerac 2023 gaat de boeken in als een middaglossing met veel nachtelijke aankomsten. Een feit wat steeds meer een traditie begint te worden op deze klassieker. Bij Jan Grootoonk kwamen de eerste duiven midden in de nacht en voordat de neutralisatietijd voorbij was, had Jan er 5 op de elektronische klok staan. Hierbij stopte zijn serie niet … voor 7 uur in de ochtend had Jan er 18 thuis van de 85 en nationaal (van heel Nederland) had er maar liefst 67 in de prijzen. Een hele mooie en knappe uitslag. De duiven van Jan laten zien met deze omstandigheden heel goed overweg te kunnen. Niet alleen met deze omstandigheden trouwens. Jan is ook de winnaar in sector 4, de Noordelijkste sector van Nederland … ruim gezien Groningen, Friesland, Drenthe en de Noordoostpolder.
In dit Noorden van Nederland werden 2.946 duiven ingemand. De snelste duif van het Noorden werd geklokt, zoals gezegd, in Bant bij Jan Grootoonk. Zijn winnende duif werd geklokt om 3.37 uur op een afstand van 966 km. De winnende snelheid kwam dankzij de NFO-berekeningsmethode op 2.116 mpm. De nummer twee, Sergiu Bidirliu uit Emden, heeft een snelheid van 2.081 mpm. Het brons gaat naar Sip de Jonge uit Nieuw-Amsterdam. Wat is het verhaal van de winnaar? … u kunt het hieronder verder lezen …

De winnende duif
De winnaar van Bergerac in sector 4 is een doffer. Hij is een zoon van Superkweker ‘Nygel’..
Jan vertelt over de stand en afkomst: ‘Mijn bedoeling was om dit seizoen op weduwschap te spelen. Dit lukte de eerste 3 vluchten. Daarna begonnen de duivinnen toch eieren te leggen en toen heb ik ze maar gekoppeld. De winnende doffer is ingekorfd op een jong van 3 á 4 dagen oud.
Hij heeft nog niet eerder een jong groot gebracht. Dit was zijn eerste jong bij het inkorven van de vlucht op Bergerac.
Deze jaarling doffer, ‘de 740’, is een rechtstreekse zoon van onze Superkweker ‘NYGEL’ met ‘Ksenia’. zij speelde 1e van S4 op Limoges.
‘De 740 won dus de 1e  NPO Bergerac van 1.718 duiven, de 1e  nationaal Bergerac S4 tegen 2.946 duiven en de 9e  nationaal van heel Nederland tegen 27.615 duiven. Eerder in dit seizoen won hij de 170e NPO Ruffec van Afdeling Friesland.

De verzorging
Standaard voert Jan zijn duiven Koopman All-in-One van Beyers. In het seizoen zijn dat mengelingen van Versele Laga, Van Robaeys en Beyers (Koopman All-In-One en de Jellema-mengelingen).
Naast het voer krijgen de duiven ook kaas, pinda’s en schapenvet met conditiepoeder van Mariën voorgeschoteld.
Medisch gezien gebeurt er zo min mogelijk … alleen wat echt nodig lijkt en is. Hier moet je denken aan ale inentingen voor de vluchten zoals Paramixo en Paratyfus. Verder krijgen de duiven voor iedere fondvlucht een geelpil.
Jan over eventuele controles bij een dierenarts en natuurproducten: ‘Ik kom alleen bij dierenarts Wolff als ik echt wat heb met de duiven. Ik laat ze dus niet om de 3 weken of zo onderzoeken door de dierenarts dat heb ik ook nog nooit gedaan.
Ik houd wel van natuurproducten zoals Lectine-olie en Turbo Desinfect (Travipharma) en qua medicamenten is voor mij de geelpil die ik standaard in huis heb. Verder heb ik iets tegen luizen en ornitose op voorraad. Dit gebruik ik alleen als ik denk dat de duiven hier last van hebben en dit nodig hebben.

… wordt vervolgd …