Jan Grootoonk is de laatste jaren uitgegroeid tot een topper in de marathonduivenwereld. Hij zet prachtige resultaten neer op de middaglossing en op de ZLU-vluchten. Deze vluchten speelt Jan af en toe en met meestal met een select klein groepje duiven. Soms is dat zelfs een enkeling. Op deze vluchten zijn ook al de begeerde vaasjes verdiend. Dit is op zijn afstand in Noorden van de Nood-Oostpolder zeer knap. Dit jaar begon stroef door een kink in de kabel in de gezondheid van de duiven, maar hier herstelde Jan’s vliegploeg zich goed van. Op Bergerac werd ouderwets geknald met zelfs de eerste prijs in sector 4 op Bergerac. Ook de tweede duif zat er geweldig bij met de 4e plaats in de sector.

Bergerac Sector 4
In Noord-Oost Nederland waren op Bergerac 2.767 duiven mee. Bergerac werd in sector 4 een prooi voor Jan Grootoonk uit Bant. Deze kanjer draaide zijn winnende duif om 11.53 uur op een afstand van 961 km. De winnende snelheid in het Noorden kwam zo op 1.081 mpm. Nummer twee zat daar 36 mpm onder. Dit was John Logemann uit Engelum. Nummer drie was Bennie de Vries uit Bolsward. De Top 10:
1. Jan Grootoonk, Bant
2. John Logemann, Engelum
3. Bennie de Vries, Bolsward
4. Jan Grootoonk, Bant
5. Eddy Bloemen, Staphorst
6. Cees de Boer, Stavoren
7. Gebr. Limburg, Zuidveen
8. M. Mulch, Ens
9. Jelle Outhuyse, Harlingen
10. Johan & Fabian Wendel, Assen
Henri Hoeks uit Bovensmilde had 21 prijzen van zijn 28 Bergerac-gangers. Hij begint met de 12e, 28e en 29e plaats. Comb. Rekker-Westra heeft 70 % prijs met 10 duiven mee. Zij beginnen met de 31e prijs. R. Boertjes uit Dedemvaart had hetzelfde resultaat. Hij begint op plaats 48.

De winnende liefhebber
Jan Grootoonk uit Bant is inmiddels 61 jaar. Hij is doordeweeks actief als monteur/bankwerker. Jan is in de duivensport terecht gekomen via zijn vader. Hij had sierduiven en ook Jan’s broer had duiven. Toen hij overstapte naar postduiven, is Jan geïnteresseerd geraakt in deze hobby. Jan: ‘Ik ben eind jaren ’70 een aantal jaren mee geweest als convoyeur en in 1979 heb ik mijn eerste duivenhok geplaatst in Bant. De eerste duiven kwamen van mijn broer Arie. Daarna van de Gebr. Jansen in Almelo (Van Loon duiven en van Perquin), Nico Pronk toen nog in Warmenhuizen (nu Mill) (Van der Flaes duiven) en van A.J  van Dam (de Linssen duiven). Dat waren duiven voor de vitesse, midfond waar ik destijds ook heel hard mee speelde. Destijds had ik ook de beste duif van de Vredesduif-competitie en dezelfde duif werd toen 2e van Wie Heeft Ze Beter. Deze duif was ‘De Snelle Jan’. Deze duif is toentertijd verkocht naar Taiwan. Rond het jaar 2000 ben ik overgestapt op de marathonduiven. Ik heb toen duiven gehaald bij Nico Volkens, Jelle Jellema, Appie Pas, Nico Pronk, bij de Gebr. Limburg en Kramer-Ouwehand. De beste kweker op het moment is Livai. Deze duif heb ik zelf gekweekt. De moeder van deze topper komt uit een duif die ik bij Piet Heikamp heb gehaald.’

De winnende duif
De winnende duif is ‘De 497’,  een jaarling. Ze heet ‘Marianne’. Ze is een dochter uit het super kweekkoppel  ‘Nygel’ met ‘Aimay’. Op Cahors vloog een volle zus, ‘De 714’ van 2016, de 1e van de afdeling Friesland. Zij heet ‘Lynn’. Een andere volle zus, ‘Alicia’,  won de 14e NPO (Afdeling Friesland) op Orange.
Jan: ‘De voorbereiding op Bergerac begon op de dag dat ik zou moeten inkorven voor St. Vincent. Toen heb ik alle vliegduiven gekoppeld. Ik dacht toen: Ik zie wel hoe het verloopt. ‘Marianne’ had ik op een jonkie zitten van 4 of 5 dagen. Op Perigueux was “Marianne” al mijn 3e duif. Ze speelde toen de 15e van Afdeling Friesland. En nu dus 1e Nationaal Bergerac.

Stamopbouw
Op dit moment heeft Jan duiven van Appie Pas, de Bollebakker-lijn, Benno Kastelein, Jelle Jellema, Gebr. Limburg en mijn eigen soort van de Livai. Hieronder een paar goede kwekers:
De ‘Blauwe Lynx’ is vader van ‘Emma’, ‘Wendy’ en ‘Masja’. Alledrie hebben zij al een teletekst vermelding gehaald.

Een volle Broer van de ‘Blauwe Lynx’ is ‘de Tijger’. Een zoon van ‘de Tijger’ met ‘De Snelle 15’ won de 4e nationaal Bergerac in sector 4. Deze doffer won ook nog eens de 2e nationaal Dax in 2018 (1e NPO) en de 2e NPO Limoges in datzelfde jaar.

… wordt vervolgd …