In de Noordoostpolder wonen verschillende goede marathonspelers. Jan Grootoonk is daar een heel goed voorbeeld van. De prestaties van zijn duiven behoren tot de beste van Nederland. Provinciale en Sectorale overwinningen worden aan elkaar geregen. Verder speelde Jan enkele keren mee op de ZLU-vluchten en ook daar pakte hij kopprijzen op. In 2022 werd Jan 1e Kampioen op de Marathonvluchten van de Afdeling Friesland. En er werden nog meer mooie titels verdiend, zoals de Nationale Titel bij de Grootmeesters. Hoogste tijd om weer eens een mooie reportage te gaan schrijven over Jan en zijn duiven. Dit is al weer het laatste deel van dit verslag.

De Beleving
Jan is een liefhebber die niet alleen goede prestaties wil leveren met zijn duiven. Zoals ik hem heb leren kennen, is het plezier van het verzorgen van de duiven en het klaarmaken voor de vluchten van de vliegers zeker zo belangrijker voor hem. Het goed presteren van de duiven geeft daar extra sjeu aan. Het is tevens een bevestiging dat zijn aanpak goed is.
Daarom is het antwoord op de vraag: Hoe beleef je de duivensport? van Jan: ‘Ik beleef daar heel veel plezier aan!’
Is je gezin betrokken bij uw hobby? Jan: ‘Jazeker … ze zijn allen zeer betrokken bij mijn hobby.’
Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? Jan: ‘Bijvoorbeeld … Het afgelopen jaar heb ik samenkweek gedaan met de Gebr. H. & R. de Ruiter.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Jan: ‘Het mooiste van de duivensport vind ik als de duiven van de vlucht vroeg op de klep vallen.’
Heb je nog een leuke anekdote van het afgelopen seizoen? Jan: ‘Leuk om te vertellen is dat wij met een paar man zaten te wachten op de duiven van Agen. Uiteindelijk heeft niemand de eerste duif zien vallen. Een aantal minuten later ontdekten wij dat de duif al in het hok zat.’

De toppers van Agen en Bergerac
Op Agen had Jan 100% prijs met zes duiven mee. De eerste duif van Agen won de 3e nationaal in sector 4. Deze topduivin staat omschreven in het eerste deel. ‘De 005’ van 2020 won de 9e nationaal op deze vlucht tegen 1.176 duiven. Eerder in hetzelfde seizoen won ze prijs op Limoges. Haar vader komt van Herman Hendrix. Hij komt uit een broer van de 1e nationaal Agen van de Gebr. Holleman met een dochter van ‘Rena’ (6e Internationaal Pau en 8e nationaal Barcelona) van Jelle Jellema.

De moeder van ‘De 005’ is een dochter van topkweekdoffer ‘Nygel’, ‘Elin’. Haar moeder is een duivin van Appie Pas. Zij is de moeder van o.a. de 7e NPO Bergerac en duiven met nog 7 prestaties binnen de eerste 25 van de Afdeling of de sector.
Op Bergerac had Jan drie duiven die een prijs 1:50 wonnen. De eerste duif won de 21e nationaal Bergerac tegen 2.751 duiven en is ‘de 989’ van 2020. Deze duivin won ook prijs op Ruffec (met een ochtendlossing). Zij komt het een blauwbonte doffer van Jan Willems uit Nijverdal. Deze doffer komt uit ‘Inteelt Miss Gijsje’ van Arjan Beens met een dochter van ‘Zwart Goud’ van Jelle Jellema. De moeder van ‘de 989’ komt van Benno Kastelein. Ze heet ‘Fenna’ en zij komt uit een doffer van Frank Zwiers (uit 1e nationaal Agen van Familie Toom met 1e Nationaal Bordeaux van Mariska van der Made) met een volle zus van de 1e Nationaal Agen van de Gebr. Holleman.

De tweede duif van Bergerac is ‘de 852’ van 2021. Deze doffer won de 32e nationaal Bergerac tegen 2.751 duiven. Zijn vader komt van Jan Hommes en znn. Hij komt uit sterkweker ‘Golden Boy’ (hij vloog zelf diverse kopprijzen zoals de 8e nationaal Agen) met ‘Davina’. ‘Davina’ is moeder van ‘de Professor’.  Hij won de 4e nationaal Bordeaux en de 7e nationaal Bergerac. Ook de moeder komt van vader Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Deze duivin komt uit een zoon van ‘Rozalynn’ (8e nationaal Barcelona) van Kees Droog met ‘Miss Tarbes’ (2e nationaal en internationaal Perpignan).
De tweede jaarling van Bergerac is ‘de 890’. Deze duivin won de 51e nationaal Bergerac tegen 2.751 duiven. Zij is een dochter van topkweker ‘Nygel’ met ‘Hendrika’ van H. & R. de Ruiter. Deze duivin is een Koopman-duif.

Tot Slot
Hiermee is het verhaal omtrent het geweldige seizoen 2022 van de duiven van Jan Grootoonk uit Bant afgerond. Jan heeft een seizoen gehad waar hij met trots op terug kan kijken: Kampioen Marathon van de Afdeling 11 Friesland en 1e Grootmeester van Nederland op dezelfde discipline. Ik wil Jan bedanken voor de medewerking aan dit verslag. Het laatste woord is aan hem: Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Jan: ‘Ik wens dat alle duivenliefhebbers een prachtig seizoen mogen beleven in 2023’.