Vanaf 2015 is Het Marathonduivenjournaal ‘in de lucht’. Vanaf die tijd staat Jan Grootoonk bij mij in de belangstelling. De prestaties van zijn duiven behoren tot de beste van Nederland. Provinciale en Sectorale overwinningen worden aan elkaar geregen. Verder speelde Jan enkele keren mee op de ZLU-vluchten en ook daar pakte hij kopprijzen op. Zoon Yoël is in de voetsporen van zijn vader getreden en onder eigen naam laat Yoël zien dat de stam die eerst Jan en later samen is opgebouwd van hoge kwaliteit is. In 2022 werd Jan 1e Kampioen op de Marathonvluchten van de Afdeling Friesland. En er werden nog meer mooie titels verdiend, zoals de Nationale Titel bij de Grootmeesters. Hoogste tijd om weer eens een mooie reportage te gaan schrijven over Jan en zijn duiven.
De Kampioen van de Marathonvluchten
Jan Grootoonk uit Bant (in de Noord Oostpolder) is inmiddels 64 jaar en nog steeds monteur/bankwerker. Vanaf zijn jonge jaren zit Jan tussen de duiven. Zijn vader en broer waren duivenliefhebbers en beoefenden onze mooie sport. Yoël, Jans zoon, is de volgende generatie die de mooie traditie voortzet.
Jan over zijn beginjaren als zelfstandig liever: ‘Mijn eerste duiven heb ik gehaald bij de Gebr. Janssen uit Almelo. Dit waren duiven van de soorten van Van Loon en Perquin. Niet veel later heb ik duiven aangeschaft bij Deurwaarder/Pronk. Dit waren voornamelijk Van der Flaesduiven.’
We nemen met Jan een sprong in de tijd en komen uit bij zijn huidige hokbestand. Jan: ‘Ik heb met elkaar ongeveer 24 meter aan hokken. De hokken zijn verdeeld in een hok voor de kwekers van 4 meter, voor de vliegers heb ik 5 afdelingen van 2 bij 2 ½ meter, waar per afdeling 9 koppels zitten. Daarnaast heb ik een vrij nieuw hok (soort Martin van Zon hok). Dit hok is 8 meter lang bij 3 meter breed en 2 meter ren aan de voorkant. Dit hok is verdeeld in 4 afdelingen. Eén hiervan is voor de jonge duiven, één voor doffers, één voor de duivinnen en nog één voor wat losse koppels. Het hok van 16 meter is een ‘Buddel-hok’. Voor de verluchting zit er een strook van 35 cm in, die kan ik met schuiven kan regelen, hoever ik ze openzet.
De huidige stam is jarenlang opgebouwd uit nazaten verschillende goede vliegers. Hierdoor is een eigen stam ontstaan. De beste kwekers van deze huidige Grootoonk-stam zijn ‘Nygel’ en ‘De Blauwe Hulk’. Tegen deze doffers en hun nazaten worden andere duiven gezet om te proberen om de stam te versterken. Zo heeft Jan duiven van Herman Hendrix uit Broekhuizervorst. Deze liefhebber heeft Jellema’s uit ‘Silke’ en ‘Rena’. Er zitten ook duiven van Jan Hommes en znn uit hun goede kweker ‘De Golden Boy’. Verder zitten er duiven van Gerard Schalkwijk, Ronald Geerdink (Jellema’s), Cor de Heijde en de Gebr. de Ruiter uit Nieuw Amsterdam (Koopman-duiven).
Kampioenschappen en Topuitslagen
In de Afdeling Friesland is Jan het afgelopen jaar 1e onaangewezen en 4e aangewezen Marathonvluchten geworden. Landelijk is hij ook nog eens 1e Grootmeester geworden, wat laat zien dat de breedte van Jans vliegploeg de sterkste is op de NPO-vluchten.
Op de NPO-vluchten maakte Jan de volgende mooie uitslagen:
Limoges tegen 1.527 duiven: 3e, 4e, 18, 46e, 76e, 77e enz. (22 van de 42 duiven in de prijzen)
St. Vincent/Libourne tegen 1.050 duiven: 20e enz. (6 van de 11 duiven in de prijzen)
Ruffec tegen 2.868 duiven: 23e, 28e, 29e, 33e enz (36 van de 55 duiven in de prijzen)
Cahors tegen 1.526 duiven: 10e, 13e, 25e enz (10 van de 25 duiven in de prijzen)
Agen tegen 1.176 duiven: 3e, 9e enz. (6 van de 6 duiven in de prijzen)
Bergerac tegen 2.751 duiven: 21e, 32e, 51e enz (25 van de 47 duiven in de prijzen)
Het voorseizoen en de kweek
Jan: ‘In 2022 heb ik veel jonge duiven overgehouden. Van de 104, waar ik mee ben begonnen, heb ik er 86 overgehouden. Ondertussen zijn er een aantal gesneuveld aan de roofvogels. Ik heb er nu nog 82 jongen over, waarvan er een aantal is doorgeschoven naar mijn vlieghok. Alles bij elkaar begin ik straks met ongeveer 150 duiven te vliegen. In februari worden de duiven gekoppeld. Ik kweek altijd goed maal goed en vooral kruisingen. Naast de vliegers zitten er 24 kwekers. De beste vliegduiven brengen geen jong groot in het voorseizoen. De duiven worden vanaf ongeveer half maar tot 1 mei april verduisterd. Dat gebeurt alleen in de avond. Er gaan platen voor de ramen van 18 uur tot en met 22 uur (om 10 uur in de avond is het buiten al donker in die periode van het jaar). In de ochtend wordt het gewoon licht in de hokken, zoals het buiten licht wordt.
De duiven worden vanaf maart op weduwschap gezet en ze worden na de derde marathonvlucht gekoppeld, zodat de laatste vluchten op een nestje wordt gespeeld.’
De beste duiven van 2022
In 2022 had Jan verschillende hele goede prijsvliegers. ‘De 6000’ van 2018 won in 2022 twee mooie prijzen. In de sector pakte deze duivin de 3e nationaal Agen tegen 1.176 duiven en de 177e nationaal Libourne (de terugvlucht van St. Vincent) tegen 1.050 duiven. Deze duivin is gekweekt door de winnaars in sector 4 van Libourne en tevens plaatsgenoten van Jan, de comb. Huigens-van der Molen. Vader is een Grootoonk-duif. Hij komt uit ‘Livai’ (50% Piet Heikamp) van 2012 met ‘Celine’ van Appie Pas, twee gerenommeerde kwekers van Jan. Moeder van ‘de 6000’ is een duivin afkomstig van Gerard Schalkwijk. In deze duivin zit voor 50% het bloed van de duiven van Verweij-de Haan en verder van Frans Bungeneers en Tim Hage.
‘De 965’ van 2020 won de 4e NPO Limoges (35e in de NU tegen 6.700 duiven) en de 34e NPO Cahors. Deze duivin komt uit een goede kweekdoffer van het soort van Jelle Jellema (‘Ramos’). ‘Ramos’ heeft als grootouders ‘Orion’ (Beste zoon Zwart Goud), ‘Silvie’ (3e Internationaal Barcelona), ‘Zwart Goud’ en zijn ‘02’. ‘Ramos’ is bij Jan vader van verschillende topvliegers, zoals naast ‘De 6000’ de 6e NPO Limoges en de 16e NPO Orange en we komen hem nog vaker tegen in deze reportage. De moeder van ‘de 965’ van 2020 is ‘Annely’ van Jan Morsink. Deze duivin heeft ook overwegend ‘Jellema-bloed’. We zien in deze stam zoon ‘Kleine Jade’, dochter ‘Zwart Goud’, zoon ‘New Laureaat’ en ‘Olympic Romee’.
De laatste topper in dit deel is ‘de 840’ van 2019. Deze duivin won de 10e nationaal Cahors tegen 1.526 duiven. Ook deze topper komt uit ‘Ramos’ van het Jellema-soort. Dit keer met ‘Snelle 58’. Deze duivin komt uit ‘Ruben’ van Appie Pas (‘Mr. Gijs’, broer MG430, met ‘Dochter Spirit’ van de Gebr. Limburg) met ‘Snelle 15’ van Benno Kastelein (uit ‘Snelle Arjan’ en ‘Miss Orion’). ‘Snelle 58’ is voor 50% van het soort van Arjan Beens en verder het soort van Jellema en de Gebr. Limburg
… wordt vervolgd …
Recente reacties