Voor mijn bezoek aan Jan Gerrit Wiering moest ik naar het mooie Veenhuizen in Drenthe. Dat is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis. Een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Want Veenhuizen is één van de voormalige Koloniën van Weldadigheid. In Veenhuizen zijn nog meer dan honderd Rijksmonumenten getuige van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers, sfeervolle eet- en drinkadresjes. Zonder uitzondering zijn ze in Veenhuizen gevestigd in historische gebouwen, die bovendien sterk samenhangen. Ze getuigen van de rijke Kolonie-geschiedenis. En daaromheen prachtige uitgestrekte natuurgebieden. Tussen al dit moois woont Jan Gerrit Wiering.
Het jaar rond
Ruiperiode/winterperiode
De duivinnen gaan na het vliegseizoen naar het jonge duivenhok en op de vlieghokken gaan de nestbakken dicht en daar komen schapjes voor, hier verblijven de doffers. De duiven komen een enkele keer los omdat Jan Gerrit erg veel last heeft van roofvogels. Hij is al heel wat asduiven en teletekstduiven kwijtgeraakt aan de roofvogels. Jan Gerrit geeft aan: ik verspeel ze liever op de vluchten, dan dat ze onder een roofvogel hangen!
Wanneer koppelen
Rond half maart wordt er gekoppeld. Sommige koppels krijgen kalkeieren en brengen geen jongen groot, van de betere duiven worden onder de jaarlingen jongen grootgebracht. De duivinnen gaan met de pas gespeende jonge duiven naar het jonge duivenhok om daar de jongen af te spenen.
De vliegduiven worden op de programmavluchten op weduwschap ingevlogen en worden dan zo gekoppeld dat ze met Limoges op 10 dagen eieren zitten en dan hebben ze op Sint Vincent een klein jong. Daarna laat Jan Gerrit de boel de boel. Soms wordt nog wel een speciale duif op stand klaar gemaakt voor een bepaalde vlucht. Zijn streven is om een compleet koppel in te korven, dat werkt het meest plezierig.
Training rond het hok
De oude vliegduiven komen 1 keer per dag los. Na 18.00 uur komen ze los en iedereen moet naar buiten. Jan Gerrit heeft er een stok bij om de duiven van het nest te krijgen. Na een paar keer weten ze het precies. Dan moeten ze verplicht 45 minuten vliegen met de klep dicht en daarna mogen ze vrij in en uit vliegen. In het begin heeft hij wel een stok met een wit laken eraan om ze te laten vliegen, maar dat hebben de duiven snel door. Uiteindelijk gaat het vanzelf. Zolang de klep dicht is blijven ze vliegen, doet hij de kelp open dan komen ze naar beneden en mogen dan nog een tijdje vrij vliegen.
Elke zondag voor het dinsdag inkorven worden de duiven op 60 km los gelaten. Jan Gerrit doet ze niet mee op een Vitesse vlucht om besmetting te voorkomen.
Medicijnen
Er worden weinig medicijnen gegeven. Wel geeft Jan Gerrit elke dag een kruidenelixer van Jan Smit. Jan Smit heeft hier zelf een boek over uitgebracht. Dit boek gaat over de kruidenelixer voor mens en dier en dit boek wordt regelmatig geraadpleegd. Jan Gerrit gebruikt 2 soorten elixer, 1 pot voor het ontsmetten en 1 pot voor in balans.
Dit jaar is Jan Gerrit 1x naar dierenarts Nanne Wolf geweest, verder geeft hij een geelkuur op nest en een wormkuur in april en dan natuurlijk de jaarlijkse PMV-enting. Zijn duiven hebben geen medicijnen meer nodig en zijn geschikt voor menselijk consumptie. Je kunt ze zo eten!!
Voer
Er wordt gemakkelijk gevoerd. Hij gebruikt Jellemavoer van de firma Beyers. Hij voert alle dagen Premium en 4 dagen voor de vlucht 50% Premium en 50% Turbo. De duiven die meegaan op de vlucht krijgen nog een potje met 100% Turbo in de broedbak.
In het boek van Beyers legt Jelle Jellema het allemaal uit en dat volgt Jan Gerrit precies. Verder gebruikt hij de mineralen en vitamines van Backs.
Iets toevoegen wat jij belangrijk vindt
De strijd met de roofvogels vindt hij erg lastig. Zoveel goede duiven kwijtraken doet pijn.
Dan wil Jan Gerrit nog meegeven om de duivensport wat positiever uit te dragen. Je hoort zoveel negatieve verhalen terwijl zoveel mensen genieten van de omgang met de duiven en de duivensport in het algemeen. Meer samendoen en de duivensport positiever benaderen is Jan Gerrit zijn boodschap. Daar sluit ik mij als schrijver dezes graag bij aan.
SJK
Recente reacties