In de jaren dat ik bezig ben met Het Marathonduivenjournaal staan Jan en Twan Nobels uit Achthuizen hun mannetje op de marathonvluchten. Hun duiven pakken kopprijzen op de NPO-vluchten met een middaglossing en ook op de ZLU-vluchten met een ochtendlossing. Ze moeten een stam duiven hebben, die op beide disciplines uit de voeten kunnen. Beter gezegd ‘uit de vleugels’. Als liefhebbers met grote regelmaat in de kop van de uitslag terug te vinden zijn, wekt dat bij mij nieuwsgierigheid op: Welke duiven hebben ze en hoe brengen ze hun duiven tot deze grootse prestaties. Helaas lukt het mij niet om iedere liefhebber daar naar te vragen. Dit lukte me deze keer wel bij Jan en Twan Nobels uit Achthuizen.

De liefhebbers
In Achthuizen, een dorpje op Goeree Overflakkee met ongeveer 1.100 inwoners, wonen een paar huizen van elkaar Jan (74 jaar) en Twan (48 jaar) Nobels. Achthuizen heeft in de duivenwereld een herkenbare klank. Al tientallen jaren presteren de Gebr. Hagens daar goed. Hun duiven zijn inmiddels in de hele duivenwereld verspreid en bekend. Tegenwoordig doen de familie Van der Made (spelend op de grote fond onder de naam Mariska van der Made) en Jan en Twan Nobels niet voor de Gebroeders onder. Bijzonder dat er in zo’n klein dorp verschillende topliefhebbers bij elkaar wonen. Er moet een goede onderlinge stimulans zijn. Dit verhaal heeft de oom-neef combinatie Jan en Twan Nobels als hoofdpersonen. De mannen zijn dus oom en neef van elkaar. Zij zijn sinds 2004 een combinatie geworden in de duivensport. Jan is 74 jaar oud, Twan is 48. Jan is al sinds 2005 weduwnaar en Twan is getrouwd met Saskia en heeft twee zonen Rick (18) en Timo (15). Van beroep is Twan timmerman. Hij werkt bij aannemingsbedrijf Bijkerk B.V. in Burgh Haamstede. Jan geniet van zijn pensioen.
Ze krijgen hulp bij de verzorging van de duiven, ’s morgens helpt Theo (de vader van Twan en broer van Jan) met het uitmesten en verzorgen van de kolonie. Jan heeft pas geleden een tijd in het ziekenhuis gelegen en in deze tijd werd de verzorging van de duiven voornamelijk door Theo gedaan en ook de jongens Rick en Timo hebben veel geholpen (en nog). Saskia (de vrouw van Twan) doet het meeste op administratief vlak (aangaande stambomen mailen etc.) en verzorgt als Twan aan het werk is ook het kweekhok achter.
De combinatie Jan en Twan Nobels zijn gespecialiseerd in de marathonvluchten. Ze spelen zowel overnacht (NPO-vluchten) als de ZLU-vluchten.
De vader van Jan (en dus opa van Twan) deed vroeger al aan duivensport en Jan heeft hem altijd geholpen. Toen opa overleed heeft hij zijn hobby in zijn eentje voortgezet totdat Twan er dus bij kwam. Twan was als kind al geïnteresseerd in de duiven en hielp ook vaak bij opa. Het is dus met de paplepel ingegoten.

Resultaten en de Stamopbouw
De mannen spelen al jaren goed. Jan deed het in zijn eentje al geweldig op de overnacht vluchten. Vanaf 2004 (toen Twan er bij is gekomen) zijn er meer successen geboekt. Zoals de 3e nationaal Mont de Marsan, 4e nationaal Mont de Marsan, 4e nationaal St. Vincent, 2e nationaal Dax sector 2, 5e nationaal Agen sector 2, 7e nationaal Bordeaux sector 2, 8e nationaal Perpignan, 12e nationaal Perpignan enz.
Ook in 2022 zijn er diverse mooie prijzen behaald zoals de 28e nationaal Marseille en de 33e nationaal Tarbes ZLU. Er is een goed prijspercentage behaald en dit resulteerde in het 1e grootmeester ZLU kampioenschap.
Het soort bestaat hoofdzakelijk uit het soort waar Jan al jaren mee op de grote fond heeft gespeeld. Daarnaast zijn er duiven van Gebr. Hagens, C. v/d Velden, Wilfried Stiel en enkele anderen. De stam is ontstaan door aankoop van duiven, ruiling en gekregen duiven. Twan: ‘We beschikken over 75 weduwnaars, 6 nestduiven, een 15 tal kweekkoppels en we kweken voor onszelf ongeveer 75 jonge duiven.

De beste duiven
De beste duif is ‘de 603’ van 2013. Deze staat over 3 jaar 22e Nationale Asduif Pau, over 4 jaar 7e Nationale Asduif Pau, over 3 jaar 8e Nationale Asduif St. Vincent ZLU en over 4 jaar 3e Nationale Asduif St. Vincent ZLU. Ook ‘de 808’ van 2016 is een topper. Deze doffer was over 4 jaar 2e Nationale Asduif Narbonne.

… wordt vervolgd …