Om nationale vluchten te winnen, ook in de sector, heb je goede duiven nodig. Kopwind of staartwind … het maakt niet. Er is kwaliteit nodig om dit soort vluchten naar je toe te trekken. In sector 2 werd de winnaar Jacco Hollaar uit Strijensas. Hij klokt in de vroege nacht twee duiven en ook nog eens één in het holst van de nacht. Hij heeft ze niet zien aankomen, omdat een mens na een week hard werken ook moet slapen. Dit maakt de prestatie van de duiven niet minder. Zijn eerste duif was de winnaar van 6.600 duiven en de 3e van heel Nederland! Een prestatie om supertrots op te zijn en dat is Jacco ook. Wie won deze vlucht, met welke duif en op welke manier? U leest het hier …

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is de 48 jarige Jacco Hollaar uit Strijensas. Dit dorp ligt aan het Hollands Diep in de Hoekse Waard. Jacco is van beroep Expediteur/Transportmakelaar in de Rotterdamse haven.
De winnaar van sector 2 op de vlucht Libourne (Bergerac) kwam als 12-jarige knul in de duivensport dankzij oom Dirk Baas.
Bij zijn serieuze stap richting de marathonduivensport kwamen zijn eerste marathonduiven via Gerrit van Helden (Van der Wegen-duiven), Han Hage (ras van Kouters) en Jacco Schipperen (Wijnands-duiven).
De duiven hebben inmiddels de beschikking over 15 meter duivenhok: 3 afdelingen voor de oude duiven en jaarlingen, 1 afdeling voor vasthouders en 2 voor jonge duiven.

De winnende duif
De winnende duif van Bergerac in de sector 2 is een 2 jarige kras duivin. Ze is ingemand op de mooie neststand met een jong van vijf dagen. Dat was haar eerste jong dit jaar.
Ze is gekweekt uit twee late jongen van 2016. De vader van deze winnares komt uit ‘De Lucas’. Deze duif won o.a. de 15e nationaal St. Vincent ZLU in 2016. ‘De Lucas’ is gekoppeld aan een duivin van Albert van het Hoofd uit Pernis. De moeder van de Bergerac-winnares is gekweekt uit een zoon van ‘De Bijter’ van Berke & Michel Willems gekoppeld aan een duivin van Gerrit van Helden uit Pernis.
Libourne was pas haar tweede marathon vlucht. Eerder dit jaar mist ze haar prijs op Cahors. Echter, omdat ze in een superconditie verkeerde, kreeg ze het vertrouwen om als 1e getekende van de Libourne ploeg (30 stuks) ingemand te worden.

Het seizoen
De huidige stam van Jacco bestaat uit duiven van Wijnands (rechtstreeks en via Berke & Michel Willems) en Jacco heeft de afgelopen 2 jaar fijne duiven aangeschaft bij o.a. Tim Hage.
Het seizoen wordt gestart met 80 vliegduiven. Daarnaast heeft de man uit Strijensas nog 10 kweekkoppels.
In april zijn de duiven gekoppeld. Dan start ook het vliegseizoen. Ze worden vanaf het begin zo veel mogelijk wekelijks gespeeld met minimaal één eendaagse fondvlucht. Dan hebben ze voor de start van het marathonseizoen zeker 2.000 invliegkilometer gehad.
De duiven krijgen voer van Van Robaeys en Embregts Theunis. In het vliegseizoen krijgen ze de basismengeling van een 4-tal Van Robaeys mengelingen aangevuld met de NPO Mix van Embregts Theunis. Naast het voer wordt er met beleid pinda’s gegeven. De duiven krijgen in het water af en toe BS. Meestal op gevoel na een zware vlucht of met warm weer. De mest van de duiven wordt twee maal per jaar gecontroleerd.  Houd je van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Jacco: ‘’Natuurproducten genieten de voorkeur. Er worden diverse bijproducten gegeven ter ontsmetting na de vlucht (afwisselend Jodaline en Turbo Desinfect), ondersteuning (o.a. Entero Plus, Belgasol) en opbouw (Energetica).’

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Jacco: ‘Het is hard werken doordeweeks en genieten van de aankomsten van trainingsvluchten. We hebben een soort van onderlinge ‘competitie’ met de Sasse dorpsgenoten  em fondmelkers De Jong en Fortuin.’ Is je gezin betrokken bij uw hobby? Onze winnaar van Bergerac: ‘Zoon Lucas (5 jaar) loopt graag mee om met de jonge duiven in de nesten te spelen. Hij geeft ze bijzondere namen. Mijn vriendin Suzanne laat wanneer nodig de duiven los.’
Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Zo ja, wie? Wat doet u samen? De Strijensassenaar: ‘Duiven uitwisselen met vriend Han Hage uit Pernis en samenkweek met dorpsgenoot Hugo de Jong.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Jacco: ‘Het dagelijks bezig zijn met de duiven. Ze in conditie brengen voor en het toewerken naar het marathon/ZLU seizoen en tot slot proberen te oogsten.’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Jacco: ‘Omdat wij volgende week met vakantie zouden gaan, werd er besloten om een 8-tal duiven te selecteren voor Narbonne en een fikse ploeg jaarlingen en 2 jarigen te spelen op Bergerac. Dit werden er uiteindelijk een 30-tal. Vrijdagavond werd hier om 21.37 een jaarling van Narbonne geklokt. Bij ons in de regio kwamen deze duiven redelijk moeizaam door. Om 23.30 uiteindelijk maar de kleppen dicht gedaan i.v.m. de verwachte regen, de spoetnik van het jonge duivenhok (ren) opengezet en maar lekker gaan slapen na een lange werkweek. Dan kijk je om 05.15 uur op de klok en blijken er gewoon 3 duiven in het pikkedonker gearriveerd te zijn en al kijkend en klikkend op het klokje, ga je van 03.15 uur naar 01.30 uur naar de kers op de taart: 23.56 uur! Dat bleek de winnares te zijn Bergerac van sector 2!’
Jacco nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning op de klassieker Bergerac (Libourne). Geniet er goed van na en hopelijk tot een volgende keer !!!