Er zijn liefhebbers in Nederland die vroege prijzen afwisselen met vluchten waarvan het resultaat tegenvalt en er dan opeens weer staan. Zo’n liefhebber is Jaap Mazee. Nationale en provinciale overwinning lijkt hij soms makkelijk te winnen en daarnaast maakt hij uitslagen die niet tot de verbeelding spreken. Vaak weet hij zelf de oorzaak en even vaak ook niet. Eén ding mag je hem nageven … ogenschijnlijk lijdt zijn humeur er niet onder en zeker zijn nuchterheid niet. Duivensport is namelijk de leukste bijzaak in het leven en daar hoort verliezen bij en dan is het altijd weer leuk en verrassend als je weer eens wint. Deze nuchterheid en eerlijkheid maakt van Jaap een prachtig mens … een mens met emoties, waaronder een gulle lach!

 

Afdeling 11 Friesland ‘96

Jaap Mazee mag zich de winnaar van Limoges 2017 noemen in de afdeling 11 Friesland. Deze sympathieke liefhebber was heel blij met deze overwinning. De winnende duif is gekweekt door zijn te jong overleden vriend Ernst Verheijen uit Putten en dat doet Jaap goed!  Ernst heeft ook nu nog van grote invloed is op zijn hok in de polder. Jaap draaide zijn winnende duif om 9.25 uur op 818 km. Dit betekent een snelheid van 1.021 mpm. Wagteveld uit Tjalleberd was een goede nummer twee van 1.353 duiven. Vader en zoon Gaatze de Graaf uit Zwaagwesteinde eindigt op een mooie 3e plaats.  Nummer vier is Bennie Homma uit Balk net voor Simon Kuijpers uit Oudega. Inderdaad de mede-eigenaar van Kweekcentrum Friesland … ze hebben een goed hok met duiven, waar veel vroege prijswinnaars worden gekweekt. Mooie uitslagen waren te noteren voor 2e prijs-winnaar Wagteveld uit Tjalleberd met 80% prijs (8 prijzen van de 10 gezette duiven). Ook 3e prijs-winnaars G. & G. de Graaf uit Zwaagwesteinde hadden een mooie serie: 12 prijzen van de 16 gezette duiven. 27 prijzen van de 44 gezette duiven is een mooie score van de jarenlange topper Bennie Homma uit Balk. Andere liefhebbers van dit kaliber Utse Jellema uit Steggerda (23 prijzen van de 31 gezette duiven) en Herman Brinkman uit Tuk (13 prijzen van de 18 gezette duiven) deden het ook goed. Comb. Rekker-Westra uit Berlikum deed het ook prima op de openings-marathonvlucht met 19 prijzen van de 28 gezette duiven. Zo hebben verschillende liefhebbers uit Friesland een prima seizoenstart gemaakt op Limoges.

 

De liefhebber en mens Jaap Mazee

Een dag na nieuwjaarsdag is Jaap Mazee 61 jaar geworden. Als je zijn jeugdige uitstraling ziet, zou je dat niet willen geloven. Hij woont in de Noordoostpolder, in het dorpje Ens. Door zijn beroep zit hij al een mensenleven lang in de pootaardappelhandel en zodoende heeft hij een groot deel van de wereld gezien. Jaap zit al tientallen jaren in de duivensport en zijn hokken worden bevolkt door duiven van Gebr. Brügemann (waar de stamduif Orhana, dochter Orhan, vandaan komt), Nico Volkens, Vertelman en zn en Piet Heikamp. Verder heeft hij met zijn te vroeg overleden vriend Ernst Verheijen uit Putten een ronde eieren gehaald bij Jos Pepping. De eerste twee duiven op Limoges heeft Ernst voor Jaap gekweekt. Op deze manier heeft Ernst een mooi deel in de overwinning van Jaap. Een fijne gedachte.

 

Het Hok en de Verzorging

Jaap heeft ruime hokken en ook veel hokken. Hij woont namelijk op een boerderij, dus heeft ruimte in overvloed. In de hokken huizen 30 kweekkoppels en 50 vliegkoppels. Daarnaast heeft hij een mooie koppel jongen. Laatst vlogen er 200 duiven rond. ‘De buren vroegen zich af of ik nog duiven had’, lacht Jaap. ‘Van de buren heb ik geen last, ik zou willen dat dit ook voor roofvogels geldt, maar dat is niet zo … de laatste 20 jaar worden zo’n 80 duiven per jaar van mij opgegeten door deze dieren. De vliegduiven zijn vanaf week 1 van het duivenseizoen wekelijks meegeweest. De duiven krijgen voer van Wielink en Matador gemengd en als extra’s krijgen ze pinda’s. De duiven krijgen geen medicijnen, maar natuurlijke ondersteuning door middel van ‘moderne’ zuren. ‘Ik houd van bier’,  vertelt Jaap,’ en dat is een goed natuurproduct en waarom zou ik de duiven geen natuurlijke producten geven om gezond te blijven?’

 

De winnende duif

De winnende duif is een vetblauwe doffer met een paar witte pennen. De duiven van Jaap zijn al een paar jaar niet gescheiden, dus ze worden op het nest gespeeld. De winnende doffer had dit jaar nog geen jong grootgebracht. De doffer is zoals gezegd gekweekt door wijlen Ernst Verheijen uit Putten. De vader komt van Jos Pepping. Uit een doffer die een 1e van de regio won van Cahors met een duivin, die ‘de Slimme’ is genoemd en een 21e nationaal Pau won. De moeder van de Limoges-winnaar komt uit een kleinzoon van ‘Keessie’ van Frans van Belleter met een dochter van het stamkoppel van good-old Piet Lazeroms via Jan de Jongh. De winnaar van Limoges miste vorig jaar nipt op St. Vincent om vervolgens de 26e nationaal Cahors te winnen. Dit jaar was het gelijk raak met de 1e Limoges van Afdeling Friesland ’96.

 

Beleving

Zoals eerder gezegd staat Jaap vrolijk in het leven. ‘Op een Marathon Noord-middag heb ik eens voor de microfoon gezegd dat duivensport bijna net zo mooi is als seks,’ vertelt Jaap,’ en daar sta ik nog steeds achter.’ Het gezin van Jaap is ook betrokken bij de duiven en hij heeft verschillende goede duivenvrienden. Jaap: ‘Deze duif een speciale ode aan mijn  in oktober 2015 overleden duivenmaat Ernst Verheijen uit Putten. Ernst heeft deze duif voor mij gekweekt. Op de najaar Limoges in 2015 vloog een zus van deze duif vroeg 2e … achter Wout van de Hoek.’ Onder de fondliefhebbers zitten veel mensen die elkaar wat gunnen. Met deze mensen heeft Jaap gezellige contacten.

Tot Slot

Jaap: ‘Ik denk zo over ‘Vliegend naar 2021’: Onzin, dat verbieden van invliegduiven. Waarom in vredesnaam????   We hebben elk jaar duizend leden minder … over 5 tot 10 jaar spelen we allen nog dagfond en overnacht  of  ZLU … HELAAS, maar het is zo. Waar zal je als Vitesse-man tegen moeten spelen als je in je omgeving bijna geen spelers meer hebt? Jaap bedankt voor je medewerking aan dit verhaal !!! En nogmaals Gefeliciteerd met je overwinning en dat er nog maar velen mogen volgen.