De Fondunie 2000 organiseert een competitie voor marathonduivenliefhebbers van de afdelingen 6 t/m 11. Dit is Noord Holland tot de Duitse Grens van achter Nijmegen tot Noord Groningen en alles wat er tussen ligt. Voor deze competitie tellen de zeven ZLU-vluchten. De deelnemers mogen hun slechtste vlucht aftrekken. In de laatste jaren werden Arjan Beens, Gertjan Rigter en Jelle Jellema als Keizer Kampioen gekroond in dit samenspel. Om dit te kunnen realiseren heb je een constant seizoen nodig met op iedere vlucht vroege duiven en je eerst getekende per vlucht op tijd. Dit jaar was hierin IJsbrand Kaptein uit Akersloot de beste. Hij bekroont een prachtig seizoen met de titel Keizer Kampioen van de competitie die na de ZLU de grootste van Nederland is.  Bij de ZLU won IJsbrand Kaptein de Super Prestige en werd hij Keizer van de Grote Fond. Hoog tijd om nader kennis te maken met deze grote kampioen, die in het verleden ook nog eens kampioen Ochtenlossing werd van de Marathon Noord.

De liefhebber
De inmiddels 60-jarige IJsbrand Kaptein uit Akersloot is al tientallen jaren een gevestigde naam in de marathonduivenwereld. Hij won heel veel vroege prijzen op de vluchten boven de 900 km en stond onafgebroken op het podium van verschillende grote samenspelen. IJsbrand is timmerman van beroep. Sinds enkele jaren doet hij het onderhoud bij de bekende familie Brügemann uit Assendelft, die een kaashandel hebben. IJsbrand begon voor zijn 12e jaar al met duiven. Hij kwam in contact met de duivensport via een neef die duiven had. IJsbrands duiven hebben altijd op het huidige adres gezeten. Hij woont nu nog op het terrein van zijn ouderlijk huis. Op de plaats waar eerst de koeienstal stond, verrees aan het begin de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn mooie huis. Een boerderij stond ernaast en staat er nog steeds. Nu naast IJsbrands woning. Dit huis heeft IJsbrand samen met familie en vrienden zelf ontwikkeld en gebouwd. Op het terrein van de boerderij werd bijna 50 jaar geleden het eerste duivenhok gemaakt … van oude deuren. In de jaren ’80 tot aan ongeveer 1992 heeft IJsbrand wat jaren samen gevlogen met Jos Vermaas. Jos heeft nu nog duiven in Heemskerk. Ze vlogen in het begin nog het programma. Ze schakelden al snel over. De laatste jaren heeft IJsbrand steun van zijn buurjongen Tijmen Soeterbroek. Een jonge enthousiaste duivenliefhebber. Hij doet naast een deel van de verzorging de administratie rondom de duivensport, zoals de stamkaarten bijhouden.

Keizer Kampioen van de Fondunie 2000
Om Keizer Kampioen te worden van de Fondunie 2000 telt de eerst geklokte duif voor 2/3e deel mee en de eerst getekende voor 1/3e deel. IJsbrand werd 9e onaangewezen en 1e aangewezen en haalde op deze manier het Keizer Kampioenschap binnen. Als je de plaatsen van de eerst geklokte duif ziet, snap je niet dat IJsbrand ‘maar’ 9e onaangewezen is geworden. Dit laat zien hoe sterk deze competitie is. Het ZLU-seizoen begon dit jaar niet met Pau, maar met Mont de Marsan. IJsbrand won 10e Fondunie tegen 853 duiven met zijn 1e getekende. Het was tevens de 25e nationaal tegen 3.526 duiven. Op Agen won hij de 48e Fondunie tegen 2.714 duiven met een jaarling. De eerste getekende won de 160e  tegen 2.714 duiven. IJsbrand ging verder op Barcelona met de 21e Fondunie tegen 1.165 duiven. Dit was landelijk de 74e nationaal tegen 4.504 duiven. De eerst getekende won de 96e Fondunie tegen 1.165 duiven. De eerste duif van Barcelona kwam in het schemer van de eerste concoursdag. Hij kon de val niet krijgen na een paar maal proberen, viel hij op de verlichte kerk in de buurt van IJsbrands huis. Toen het in de ochtend weer licht werd, kwam hij naar beneden en behaalde nog een prachtige prijs! Het seizoen werd vervolgd op St. Vincent ZLU. De timmerman uit Akersloot won de 39e Fondunie tegen 630 duiven. De eerst getekende won de 63e Fondunie tegen 630 duiven. Op Marseille pakte IJsbrand met zijn eerst getekende de 16e Fondunie tegen 582 duiven. Dit was goed voor de 109e nationaal tegen 2.528 duiven. Op Narbonne pakte onze sympathieke melker twee knappe duiven. De eerste duif deed het goed met de 26e Fondunie tegen 814 duiven en de eerst getekende pakte de 30e prijs in de Fondunie tegen 814 duiven. Het slotstuk was op Perpignan met de 55e Fondunie tegen 1.173 duiven. Het slechtste resultaat van zowel de eerst getekende duif als de eerst geklokte duif mag worden afgetrokken. IJsbrand had dit niet echt nodig om Keizer Kampioen te worden, maar op Perpignan miste de eerst getekende, dus die vlucht zal voor het aangewezen kampioenschap zijn afgetrokken. Onaangewezen zal dat de vlucht St. Vincent zijn geweest.

De 2014-181, 74e nationaal Barcelona 2017

De beste duiven op de ZLU-vluchten
Voor het behalen van het Keizer Kampioen van de Fondunie 2000 heeft IJsbrand op elke vlucht verschillende duiven gedraaid. Alleen ‘de 977’ van 2012 stond tweemaal als eerst getekende. Deze duif was de eerste duif (en eerst getekende) van Mont de Marsan en de eerst getekende van Narbonne. Op Mont de Marsan pakte deze doffer de 10e Fondunie tegen 853 duiven en de 25e nationaal tegen 3.526 duiven. De vader van deze bonte doffer is een kweker. Hij komt uit een doffer van Martijn de Groot (Zoon Montar-koppel van Jan Roelofs) met de ‘190-kweker’ van Brügemann. Deze topkweekster komt uit de Ravieta (een topduivin met o.a. de 4e nationaal St. Vincent) met een broer van ‘Kleine Orhan’. De moeder van ‘de 977’ van 2012 is een dochter van het Barcelona-koppel. De doffer van dit koppel was 10e Asduif Barcelona met o.a. de 37e nationaal Barcelona, maar won ook de 56e nationaal Perpignan. Hij is een zoon van ‘de 190-kweker’ met de stamdoffer van het oude soort van IJsbrand. De duivin van het Barcelona-koppel was 1e Asduif Barcelona met de 49e, 69e, 139e en 199e nationaal Barcelona. Haar moeder won ook al de 8e nationaal Barcelona. Zij kwam uit twee duiven van Wim Grapendaal. ‘De 977’ won in 2014 al de 6e nationaal Cahors (ochtendlossing).  Op Barcelona pakte IJsbrand zoals gezegd de 21e Fondunie tegen 1.165 duiven met ‘de 181’ van 2014. Hij won in de ZLU de 74e nationaal tegen 4.504 duiven. Deze doffer komt uit een zoon van het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman. De moeder van deze Barcelona-doorzetter komt ook van Gerrit Veerman uit de Super 236 van Jan Peters met een dochter van Don Juan 3 van Jan Roelofs met een duivin uit de kruising Sam de Jong met Martin Vinkenborg. De laatste ZLU-topduif van 2017 die we in deze reportage meenemen won de 16e Fondunie op Marseille tegen 582 duiven. Dit was ‘de 676’ van 2013.  Ze won in de ZLU de 109e nationaal tegen 2.528 duiven. Eerder dat jaar won deze blauwe duivin de 26e nationaal St. Vincent. Eerder in haar carrière won deze topper o.a. 22e nationaal Cahors en de 23e nationaal St. Vincent. Deze blauwe duivin komt later in de reportage nog uitgebreid langs.

… wordt vervolgd …