Eind oktober wordt jaarlijks de feestmiddag van onze prachtige Marathon Noord-competitie gehouden. Op de feestmiddag van Marathon Noord staan sinds 2002 twee eretrapjes voor het podium voor nummers 1, 2 en 3. Eén voor de eerste drie van de Middaglossing en 1, 2, en 3 voor de Ochtendlossing. Voor 2002 bevatte de competitie alleen een competitie voor de Middaglossing. Sinds 2002 heeft nog nooit iemand zowel op het ereschavot van de Middaglossing als voor de Ochtendlossing gestaan in hetzelfde jaar. Ben en Ronald van Holland uit Ede schrijven dit jaar geschiedenis … Zij hebben geflikt … 3e op de Ochtendlossing van 266 deelnemers en 1e op de Middaglossing van 433 deelnemers. In één woord GEWELDIG! Na het winnen van de auto bij Marathon Noord in 2014 nu deze superprestatie. Eigenlijk kunnen dat alleen de topmelkers! Waarom? Als je op elke plaats op teletekst hebt gestaan met je duiven en op sommige plaatsen meerdere keren … je kan een auto winnen in een competitie met honderden deelnemers, dan kun je ook op twee eretrappen tegelijk staan in één seizoen. Ben en Ronald … het is geweldig! Ik ben niet het type om snel stil te vallen, maar toen dit nieuws naar me toe kwam was ik het wel … Het is prachtig! Dit was de inleiding van deel 1, maar ook van deel 2 … ik geloof als (oud-) docent in de Kracht van de Herhaling. In het vorige deel ging het o.a. over de geschiedenis van de familie van Holland in de duivensport, het 1e Kampioenschap van de Middaglossing, nu gaat het o.a. over het Kampioenschap 3e Ochtendlossing, de verzorging en de nieuwe manier van jonge duiven opleren. Lees met veel plezier verder.

Barcelona-duifje

 3e Ochtendlossing
Ben heeft zich samen met Ronald dit jaar gericht op de zes vluchten van de Marathon Noord. Omdat hij een aantal jaar geen ZLU-vluchten heeft meegedaan, waren de vluchten met een ochtendlossing een moeilijke klus. Op iedere vlucht met een Ochtendlossing werden er twee knappe duiven uit de Middaglossingsploeg gehaald en op Barcelona, Marseille en Perpignan gespeeld. Op iedere vlucht pakten Ben en Ronald een duif op tijd. Een hele knappe prestatie als je maar 6 duiven speelt op deze drie vluchten samen.
12-1240751 is de mede-winnaar van de 3e Ochtendlossing. Zij won de 37e Barcelona SMN (244e nationaal tegen 4.504 duiven). Van de afstamming van deze duif is niet bekend. Het is een laatje van 2013.

005, 81e nationaal Marseille 2017

14-1611005 won de 7e Marseille SMN (81e nationaal tegen 2.528 duiven). Deze duivin komt uit een doffer van Leen Broek via Aart van den Brink uit Renkum. De moeder van deze vale duivin is een kruising van een doffer van Wilfred Stiel met een duivin van Gerard van Tuyl.
14-1772144 won de 18e Perpignan SMN (229e nationaal tegen 4.789 duiven).  Deze doffer komt uit een samenkweek met Jan Hendriksen. De vader is van Jan en komt van wijlen Jan van Schaik uit De Klomp. De moeder is van Ben en Ronald. Zij komt uit de vader van de duifkampioen over de 3 jaar (‘De Leo’) met een duivin van A. Schults en znn (dochter Pikker). Deze doffer zat in als jaarling in Den Helder na een dagfondvlucht en een paar weken later in Hilversum. Weer een paar weken later kwam hij op Bergerac normaal naar huis. Toen had hij het spelletje door.

Perpignan-doffer

Duivenvrienden die programma spelen
De beleving van een marathonduivenliefhebber is toch wel heel anders als die van de programmaspelers. Bij Ben en Ronald komt regelmatig duivenvriend Manus Pol kijken. Helaas is deze duivenvriend gestopt met de duiven, omdat hij heel erg veel last van roofvogels had. Voordat zijn jongen goed in de lucht zaten was hij al meer dan de helft kwijt. Manus kwam met de vlucht St. Vincent even kijken … hij was toch in de buurt. Ben zat achter het huis, waarvandaan hij geen zicht op de hokken heeft. De garage neemt het zicht weg. Manus: ‘Moet je niet naar het hok. De St. Vincent-duiven komen, toch?.’ ‘Nee, man,’ zei Ben, ‘ die komen waarschijnlijk vanmiddag pas … denk ik.’ Die duif, die de 7e nationaal vloog, kwam ook in de middag.  Manus, zei later nog tegen Ben en Grada: ‘ Je hebt de duif niet gezien zeker! Je zat nog lekker achter het huis.’ Ben zat die middag natuurlijk wel op zijn post. Met Dax kwam Manus echt even kijken. Ben zat rustig de duivenkrant te lezen. Manus: ‘Kunnen de duiven niet komen?’ Ben: Kan, … maar kan ook nog een halve dag duren.’ Op eens vlogen er twee duiven. Waaronder een Witpen … de 954. Een prachtig moment! Ben: ‘Je ziet dan het verschil tussen mij, de marathonduivenspeler en Manus de programmaspeler. Hij is veel gestrester en heeft meer spanning, terwijl ik ontspannen zit te wachten. Die stress schiet je niets mee op. De duif komt er niet eerder door.’

Verschil tussen middag- en ochtendlossing
Ben en Ronald hebben nu goed gepresteerd op de middaglossing als de ochtendlossing. De ideale liefhebbers om te vragen of er verschil is tussen de duiven die goed presteren op de ochtendlossing of op de middaglossing. Ben zegt er dit over: ‘Jaren heb ik ook geen ZLU gespeeld. Vroeger wel. We hadden vroeger een vroege op Marseille en die speelde later in zijn vliegcarrière ook een vroege prijs op de middaglossing.  Dit jaar ging het zo. De duiven die we nu op ochtendlossing pakken, hebben we eerder op de middaglossing gepakt. Dus ik denk niet dat er verschil in zit. De tweede getekende van St. Vincent miste, terwijl hij al verschillende mooie prijzen op de middaglossing had gevlogen. We hebben hem laten uitrusten en hopen dat hij weer in vorm zou komen. Toen we dachten dat hij goed was, ging hij naar Perpignan en toen was het wel raak.’

Verzorging
Ben geeft zijn duiven voer van Matador, Natural, Beyers en Wielink. Dit voer wordt besteld door Elias van Bemmel en wordt geleverd op het adres van Gert van Kooten in Lunteren. Deze beide liefhebbers zitten ook in de club van Ben, wat het allemaal alleen maar makkelijk maakt als Ben wat nodig heeft. In de winter krijgen de duiven veel knoflook. Ben: ‘Ik heb afgelopen winter Koos Steenbeek uit De Bilt gesproken. Hij bevestigde wat ik al een paar jaar dacht. Blijf zoveel mogelijk van de medicijnpot af en probeer de duiven te ondersteunen met natuurlijke producten. We geven de duiven Bony SGR en Bronchovital. Verder krijgen de duiven twee keer in het seizoen een geel druppeltje van Jaap Koehoorn. Dit duppeltje wordt niet specifiek voor een vlucht gegeven, maar als ze lekker op het nest zitten. Ben kan ze makkelijk een druppeltje in de bek geven en dat doet hij dan twee keer per jaar. Naast deze producten geven de mannen uit Ede DuoKruiden, Usneagano en Blitzform van Röhnfried. De mest van de duiven wordt ieder jaar in januari/februari verzameld en dat wordt gecontroleerd door Vincent Schröder. Er zit de laatste jaren niets onder. Deze laatste jaren worden de duiven op deze manier makkelijk gezond gehouden. Een tip van Ben: ‘Het is zaak, als je een mindere vlucht hebt, niet in paniek te raken, maar van de duiven af te blijven. Hiermee wordt de medicijnpot bedoeld. Een goed advies lijkt me.’

Tot Slot
Sinds dit jaar richt Ben zijn jonge duiven af met een één-voor-één lossing. Dit hoorde hij bij een forum van Tim Hage en later vertelde Tims broer Jan dat ook. Ben: ‘De jonkies leren veel op deze manier, want wanneer ze alleen in de lucht hangen, moeten ze zichzelf oriënteren in plaats dat ze in een koppel achter Haantje-de-Voorste aan vliegen. Ik heb veel plezier van deze manier van africhten. Ik denk dat ik er veel voordeel van ga krijgen.’ Tot slot: Ben, Grada en Ronald bedankt voor jullie verhalen, gezelligheid en uitleg. Jullie hebben een geweldige stam duiven en zullen in de toekomst nog veel mooie dingen laten zien met de duiven. Nogmaals van harte gefeliciteerd, ook namens Mike !!!