De rubriek ‘Hoe is het nu met …?’ werd vorige winterseizoen goed gelezen. In deze verslagen stellen we een aantal vragen aan willekeurige liefhebbers die in het verleden mooie prestaties hebben neergezet. Er zullen ook liefhebbers aan bod komen, die minder bekend zijn, maar die wel met veel enthousiasme over hun hobby kunnen praten. In deze editie krijgt u te lezen hoe het gaat met Wim Schaddé van Dooren uit Rijnsburg. In 2020 had Wim de eerste duif van Bergerac van Nederland. Dit was toen de eerste Bergerac, een vlucht die in eerste instantie in Dax gelost zou worden. Wim is een sympathieke kerel met een goed hok met duiven. Hij is het hem het afgelopen seizoen vergaan en hoe beleeft hij zijn hobby? U leest hieronder meer …
- Zie je de professionalisering als een bedreiging van onze sport of zie je voor de kundige hobbyist nog genoeg mogelijkheden om successen te hebben? Probeer je antwoord goed te onderbouwen.
Wim: ‘Professionalisering komt in elke sport voor dus is het voor de duivensport niet anders. Ik vind het ook geen probleem. Wat is er mooier als je met een paar duifjes hun de baard afdoet. Men moet niet vergeten dat deze liefhebbers de sport betaalbaar houden en ja natuurlijk is voor iemand die 100 of nog meer duiven meegeeft de kans groter dat hij een duif vroeg op de plank krijgt.
Duivensport is geen eerlijke hobby omdat het gewoonweg niet mogelijk is. Wij zitten pal langs de kust en de wind komt héél vaak uit het westen en dat is niet anders. Maar het kan wel! Hans heeft op Marseille de 5e nationaal gevlogen met ‘Joopje’ en ja … met een westenwind.
Voor onze programma spelers aan de kust is het een ander verhaal die komen gewoonweg niet meer aan de bak in de afdeling. Daarom willen wij dit jaar een uitslag laten maken als vereniging samen met Noordwijkerhout om het nog een beetje leuk te maken.’
- Hoeveel uur per dag besteedt u aan uw hobby. Stille seizoen 2 uur Wedstrijdseizoen 4 uur?
Wim: ‘In het stille seizoen loopt het wel los maar in het seizoen ben ik in het weekeind twee dagen bezig en doordeweeks minimaal vier uur. Omdat ik ook nog veel werk verricht in de vereniging, is het soms wel meer dan 3 avonden per week. Vooral het voorseizoen is het eigenlijk een beetje te gek. Oh ja … ik werk ook nog normaal, maar dat is sinds kort nog maar 28 uur per week. Na 50 jaar werken mocht dat wel een keertje.’
- Waar geniet u het meeste van in de duivensport?
Wim: ‘Elke zondag zit ik met andere liefhebbers bij Hans Knetsch gezellig aan een bak koffie (al meer dan 30 jaar). Dat is echt gezellig. Hier worden de geheimen gedeeld en soms komen de dromen uit. Maar niet alleen is duivensport een onderdeel van mijn leven. Ik doe ook veel werk bij mijn voetbalclubje FC Oegstgeest samen met Els mijn vrouw. Man, wat mis ik door corona de zaterdagen langs de lijn en vooral de derde helft. Wellicht hebben we dit jaar meer kans dat daar verandering in komt. Ik hoop het !!!’
- Stel u bent voorzitter van de NPO, de nationale Duivensportbond, wat zou u de komende jaren veranderen in de duivensport? (In volgorde van prioriteit)
Wim: ‘Deze is lastig en zou het ook niet weten. Hoe je het ook bekijkt je doet het nooit goed als voorzitter. Wel maak ik me een beetje zorgen over ons spel als Marathonspeler en zie het gevaar dat we straks alleen nog vluchten hebben vanaf 800 km. Hopelijk heb ik het mis!!’
Heel hartelijk bedankt, Wim !!! Je antwoorden waren realistisch, positief en leerzaam. De duivensport is om te genieten !!!
Recente reacties