De rubriek ‘Hoe is het nu met …?’ werd vorige winterseizoen goed gelezen. In deze verslagen stellen we een aantal vragen aan willekeurige liefhebbers die in het verleden mooie prestaties hebben neergezet en er zullen ook liefhebbers aan bod komen, die minder bekend zijn, maar die wel met veel enthousiasme over hun hobby kunnen praten. In deze editie krijgt u in verschillende delen te lezen hoe het gaat met Johan Hamstra. Samen met Eric Aldus won hij met zijn ‘Schapie’ Nationaal Pau. Johan is ook een bekend duivensportreporter. Ik vond dat het wat stil was rond zijn persoon en was benieuwd hoe het met hem was en hoe de duivensport de laatste tijd heeft beleefd. Ik kreeg vrij vlot antwoord op de vragen en ben blij dat met u te mogen delen. Na eerste 3 deel leest u hieronder slotdeel 4. Voordat ik deel start wil ik aan de inleiding toevoegen dat Johan zowel gezien qua de ruimte, maar zeker ook voor de veiligheid, zijn kweekduifjes elders heeft zitten en wel bij een (ex) liefhebber. Deze liefhebber is gestopt en daar heeft Johan zijn kwekers onder kunnen brengen. Zodoende heeft hij hier zelf geen omkijken meer na en zitten ze tevens veilig. …
- Zie je de professionalisering als een bedreiging van onze sport of zie je voor de kundige hobbyist nog genoeg mogelijkheden om successen te hebben? Probeer je antwoord goed te onderbouwen.
Johan: ‘Ook weer zo’n onderwerp waar ik mezelf totaal niet mee bezig houd. Inkorfbeperking zus, inkorfbeperking zo. Kijk eens wat het programma spel betreft naar een comb. als Embrecht Theunis uit Hoeven. Spelen alles en dit al jaren op een hoopje. Dit echt niet als een mega liefhebber. En voor wat de marathon betreft, ik ken er genoeg, ze komen met aanhangers vol inkorven en eerlijk gezegd, ze moeten er nog meer gaan houden, gaan ze nog rotter vliegen……’
- Hoeveel uur per dag besteedt u aan uw hobby. Stille seizoen…….uur Wedstrijdseizoen……..uur?
Johan: ‘Hahahaha, gezien mijn kleine accommodatie ben ik in het winter seizoen er zo mee klaar hoor. Schoonwater, voeren en klaar maar wel zeker goed de oogjes open houden. Wat het wedstrijdseizoen betreft is dat net als bij vele anders. Want buiten er echt mee bezig te zijn, ben je er altijd wel in gedachten mee bezig. Eigenlijk, je staat er mee op, en gaat er mee naar bed. Maar ook in die periode, in de ochtend doe ik nooit wat aan de duiven. Tenminste, niet qua schoonmaken of uitlaten. De verzorging is hier in de namiddag, vroege avond bij thuiskomst uit het werk. En ja, de tijd, ik laat de oude vliegen, aansluitend de jongen en zijn die binnen, kleppie dicht en klaar.’
- Waar geniet u het meeste van in de duivensport?
Johan: ‘Nou, ik kan je zeggen, de nodige jaren terug deed ik best het nodige werk in- en binnen de sport. Maar door diverse mindere ervaringen geniet ik achter in mijn eigen kleine tuintje, van mijn eigen duifjes op mijn eigen manier. Maar waar ik intens van kan genieten zijn uitslagen, van wie dan ook die echt tot de verbeelding spreken. En om voorbeelden te noemen, dit jaar zoal die van mannen als Gebr. Brugemann, Gebr. Hagens en een Walter v.d. Meulen op Barcelona. Ja, dan kan ik intens genieten !!!’
- Stel u bent voorzitter van de NPO, de nationale Duivensportbond, wat zou u de komende jaren veranderen in de duivensport? (In volgorde van prioriteit)
Johan: ‘Ten eerste hoef niemand bang te zijn dat ik die functie zou gaan vervullen. Want, wie het ook doet, hoe je het ook doet, het is en blijft een honden baan. Wel ben ik zeker van mening, dat mensen die niet weten waar ze overpraten, ook gewoon hun mond moeten houden. Mannen voor de dagfond, moeten praten over hun onderdeel, voor de middaglossing over middaglossing, voor de ZLU concoursen voor hun onderdeel etc. etc. Nee, in onze duivensport is het hetzelfde als bijvoorbeeld met het beleid over de Wolven. Mensen, die drie hoog achter wonen, gaan de boeren vertellen hoe ze hun vee moeten beschermen. Daarom heb ik ook niet echt prioriteiten van hoe of wat. Hoe ze het ook gaan doen, ik vind alles best. Ik heb, in de jaren dat ik nu meedraai, al zo vaak mee gemaakt, in de winter maak je afspraken, en in de zomer worden ze toch niet nageleefd. Dus ja, misschien klinkt het verkeerd, maar waar moet ik me nu nog druk over maken. Persoonlijk, ik lees sinds langere tijd de bijna dagelijkse columns van één der grootste kampioenen van Nederland (mijn mening) Als je deze stukken lees denk ik, deze man zou voorzitter moeten zijn, en niet lullen en gaan. Oja, nu willen jullie natuurlijk ook zijn naam weten, nou, lees de stukken maar eens over langere tijd van een Peter Theunis uit Hoeven. Als je er enkele gelezen heb, dan denk je van ja …….
Maar als ik dan toch enkele zaken zou mogen veranderen, zou ik gaan voor:
Afschaffen van vluchten zoals dit jaar enkele keren is voorgekomen met middaglossingen (Bordeaux en Bergerac). Duiven, in de middag, tot later in de middag lossen en willens en wetens de nacht in jagen.
Direct afschaffen van het IWB.
Welke vluchten het ook zijn, en zeker met hoge temperaturen zo vroeg mogelijk lossen en kom aub niet met dat onnozele gedoe over inversie. Vroeger, je werd wakker, je zag dat het mooi weer was, je zette de radio op de Belg en je wist vrij snel, ‘De begeleiders maken zicht klaar’, of ze waren al gelost. Dus, kom op zeg ……
Afschaffen Hitteprotocol (maar dat zeg ik als Marathon man omdat blijkt dat onze duiven, en ik denk alle duiven hier heel goed tegen kunnen).
Afschaffen van het kleinzielige lossen van duiven in het begin. Of dit nu met de oude of de jongen is. Ze lossen ze tegenwoordig het liefste per staat. Hup, de afdeling vliegt een vlucht van 150 km. alles tegelijk los. (maar dat zeg ik als Marathon terwijl ik net zelf aangeeft, een ieder moet zijn mening geven over zijn eigen spelonderdeel)
Met het bovenstaande hoop ik, een inzicht te hebben kunnen geven op de vraag,
‘Hoe is het nu met ……’
Sportgroeten van
Johan Hamstra
Recente reacties