Op Het Marathonduivenjournaal zijn we afgelopen najaar gestart met een de rubriek … Hoe is het nu met …? In deze verslagen stellen we een aantal vragen aan willekeurige liefhebbers die in het verleden mooie prestaties hebben neergezet en er zullen ook liefhebbers aan bod komen, die minder bekend zijn, maar die wel met veel enthousiasme over hun hobby kunnen praten. In deze editie krijgt u de antwoorden op de vragen, die bedacht zijn door een kwartet lezers en schrijvers van Het Marathonduivenjournaal, door Harry Tubée uit Het Limburgse witte stadje Thorn. Harry won in 2007 de 1e Nationaal Barcelona en was 2e Internationaal. Natuurlijk won hij nog diverse mooie kopprijzen, maar als je Barcelona hebt gewonnen dan blijft dat het hoogtepunt. Hoe was zijn duivenjaar? Harry is een liefhebber die graag vertelt. Dan hebben we zijn antwoorden in 4 delen geknipt. U leest het hieronder het laatste deel van de vragen en antwoorden …

  • Hoe vaak per jaar denkt u aan het beëindigen van de duivensport?
    (Toelichting: ik denk daar de laatste jaren vaker aan o.a. door het verlies van dierbare duiven door diverse roofvogels, duiven die ernstig gewond of niet terugkomen van een wedvlucht, het toenemende medicijnengebruik, nieuwe ziekten, onverantwoorde lossingen, diefstallen etc.)
    Harry: ‘Ik denk er eigenlijk nooit aan. Ik kan me voorstellen als je geen club in je eigen woonplaats hebt, dat het moeilijker wordt.
    Als iemand bijvoorbeeld geen auto heeft en die het dan vervelend vindt om van anderen afhankelijk te zijn. Maar van andere kant zeg ik ook iemand die graag ZLU of overnachtvlucht speelt, zijn er altijd liefhebbers waar je mee kan rijden. Dus dat kan je altijd vragen. Waar een wil is, is ook een weg.
    Wat dat inkorven betreft: De meeste ZLU-spelers uit Thorn gaan naar zusterverenigingen Neer of Echt. Ikzelf heb er geen moeite mee om elders in te zetten.’

  • Waar geniet u het meeste van in de duivensport?
    Harry: ‘Eigenlijk van alles: de verzorging, de vluchten en de gezelligheid onderling.’
  • Stel u bent voorzitter van de NPO, de nationale Duivensportbond, wat zou u de komende jaren veranderen in de duivensport? (In volgorde van prioriteit)
    Piet: ‘Ik zou de trammelant over invliegduiven en portduiven oplossen. Je moet als liefhebber doen wat voor jou goed is en waar je plezier uithaalt. Inzetten in Regio of ZLU lokaal waar tevens ook NPO is … gewoon vrij laten. Als een liefhebber graag in lokaal A komt (hij heeft daar een collega melker, vriend of welke gezellige duivenmelkers ook), wat belet mij dan om te zeggen waar hij of zij de duiven moet inkorven. Leven en laten leven. Iemand laten inzetten in club waar hij of zij zich happy voelt. Het verplichte van deelname aan vluchten van vitesse, midfond, fond om de duiven verplicht voor prijs te zetten is niet goed. De kwaliteit van de vitesse, midfond en fond gaat omhoog als ze duiven ruimen die normaal geen prijs zouden hebben. Duivensport is in principe een individuele sport (kan in teamsport worden uitgevoerd), maar jij bepaalt wanneer je een zaterdag of zondag speelt en niet je collega-melker. Jij bepaalt: of je poulet of niet poulet en niet je collega-melker. Jij bepaalt of je voor prijs wilt spelen of niet en niet je collega-melker. Jij bepaalt of je voor Vitesse, midfond, fond of overnachtfond speelt en niet je collega-melker.
    De overnachtspelers zijn de probleemmakers niet, dat zijn de liefhebbers die bovengenoemde argumenten niet kunnen accepteren en meestal zelden op papier komen.
    Nog een ander aandachtpuntje … ik ga me nu wel, voor sommige misschien, op glad ijs begeven. Bij sommige aankomsten (de liefhebber op zich kan daar weinig aan doen) krijgen ‘nachtvliegers’ vaak,  ik noem het, ‘gestolen meters’ cadeau. Deze duiven leggen kilometers af in ‘Neutralisatie’. De snelste duiven van de eerste dag van aankomst moet wachten tot een uur na de neutralisatie of hij of zij de prijs krijgt die hem of haar toekomt. Bij bepaalde vluchten zitten liefhebbers eerder op de uitslag, terwijl de tijd, tussen de duif in de avond en die van de vroege ochtend, zo groot is dat de afstand met de fiets is te overbruggen. Dit zou voor mij een van de aandachtpunten. Mijn voorstel is om de snelheid van de duif die laatst komt doorberekenen op de nog af te leggen kilometers.’
  • Heeft u nog wat anders te vertellen over uw duiven, de verzorging of iets anders wat betrekking heeft op de duiven?
    Harry: ‘Wat medische bereiding betreft: de jonge en oude krijgen hun jaarlijkse paramixo-enting. De jonge krijgen ieder jaar ook nog een pokken-enting in de vorm van Diftovac (met een borsteltje). Bij de jaarlingen wordt dit nog een keer herhaald. De kweekduiven en vliegduiven krijgen op 10 dagen broeden een geel kuur van 5 dagen. Voor de rest heb ik wat producten in huis van dokter De Weerd, zoals Bs, wormpillen en een 3 in 1 geeltablet en poeder om de coli te bestrijden. Ik heb gewoon in huis om in te grijpen als ik bij de jongen wat zie. Ik moet dan direct kunnen ingrijpen en niet een weekend moeten wachten, dan kun je te laat zijn. Je moet simpelweg iets in huis hebben.
    Ik ben van mezelf, wat verzorging bij duiven betreft, wel iemand die van uur en tijd regelmaat probeert te maken. Voor de rest probeer ik mij om in duiven posteriteit te beïnvloeden en randgebeuren wat NPO-perikelen betreft zo ver mogelijk weg te laten. Ik wil mijn energie in de duiven pompen om goed te presteren. Om zo op sportieve manier de stempel de drukken. Soms lukt dat niet.
    Tot slot: Het beste is om je eigen weg vast te houden en goed luisteren naar de kleine opmerkingen, die goede liefhebbers laten vallen. Die kunnen je serieus wat opleveren. Als je die op de juiste en serieuze manier inpast en dat zal opbouwend gaan werken in je eigen systeem.
    Bedankt voor de gelegenheid voor dit verslag en voor iedereen een sportief duivenseizoen 2021 gewenst!

Dit was de eerste Limburgse editie van Hoe is het nu met …? Harry bedankt voor je medewerking en goede uitleg van je visie en je hier en daar kritische noot.
Heeft u als lezer iemand die u graag deze vragenlijst voor zou willen leggen? Stuur mij een mail met de gegevens van deze persoon en we vragen deze liefhebber of hij of zij mee wil werken !!! En dan heeft u weer een interessant artikel te lezen.