In de rubriek ‘Hoe is het nu met …?’ stellen we aan een willekeurige liefhebber (die wat te vertellen heeft) een aantal vaste vragen. We krijgen hiermee een idee van de prestaties van het afgelopen seizoen en een visie over bepaalde vraagstukken.
In de tweede editie van het voorjaar van 2023 is de beurt aan vader en zoon Ter Beek uit Biddinghuizen. Deze mannen wonnen in 2020 een mooie Bergerac en ze waren een jaar later 4e in de sector. Wat zijn de antwoorden van hen op de tweede helft van de vaste vragen? U leest het hieronder …

  • Als je late jongen hebt, wanneer ga je die nog africhten ondanks de roofvogelproblematiek?
    Peter en Wulfert: ‘Niet, geen late jongen, in het verleden wel eens gepoogd. Mooie illusies en de meeste snel van het hok. Roofvogels kunnen we als een probleem blijven zien, maar dat gaat niet helpen. Ook wij hebben er veel “last” van. Maar we proberen te anticiperen door ze afhankelijk van het weer pas laat in het voorjaar los te gaan laten. Eerst de wintergasten maar eens laten vertrekken. Jongen mogen niet rond slenteren, luisteren. Los en naar binnen. En…accepteren dat het misgaat. Lastig, maar we kunnen dit beter accepteren dan de onzinnige vogelgriepbeperkingen.’
  • Hoeveel jongen kweekt u voor uzelf het komende jaar?
    Peter en Wulfert: ‘Een 75.’
  • Wat gaat u anders doen in het komende nieuwe seizoen?
    Peter en Wulfert: ‘Doordat ik verhuist ben naar Luttelgeest en de sport bij mijn vader in Biddinghuizen voorlopig blijf beoefenen zullen we het waar het kan makkelijker gaan maken. Door bijvoorbeeld minder ‘verplichte trainingen’ om het hok.
  • Welke vluchten zijn voor u het belangrijkste komend seizoen? Met andere woorden: waar gaan de beste duiven heen?
    Peter en Wulfert: ‘Alle ZLU vluchten. Duiven gaan we in ploegen opdelen.’
  • Hoeveel uur per dag besteedt u aan uw hobby.
    Peter en Wulfert: ‘In het seizoen een uur of 4 als combinatie (incl. jongen). Stille seizoen 0,5 tot 1 uur.
  • Waar geniet u het meeste van in de duivensport?
    Peter en Wulfert: ‘De omgang met de duiven en het opwachten van de duiven. Dat samen met mijn vader. En daarnaast met de mannen Hamstra Harderwijk, het smeden van plannen voor de lange termijn en korte termijn!’
  • Wat vindt u van de communicatie en de inzet van de NPO als het gaat om de vogelgriep en de belangen van de duivensport?
    Peter en Wulfert: ‘Zeer slecht. Idem ‘Spoor der Kampioenen’.’
  • Stel u bent voorzitter van de NPO, de nationale Duivensportbond, wat zou u de komende jaren veranderen in de duivensport? (In volgorde van prioriteit)
    Peter en Wulfert: ‘Ten eerste respect voor alle bestuurders in onze sport. Indien de beperkingen vanuit de overheid niet verdwijnen m.b.t. vogelgriep. Zie ik het somber in. Dus prio 1!
    Olympiade feestje, is iedereen gegund, maar ik vraag me echt af wat de toegevoegde waarde is voor de liefhebbers in het algemeen. Je gaat er echt geen nieuwe leden mee werven! Was beter om de duivensport betaalbaar te houden.
    Ik lees de laatste tijd gelukkig meer over beleid op transport. Goede zaak! Dit moet goed geregeld zijn voor onze duiven!’

Peter en Wulfert, bedankt voor de medewerking aan deze rubriek. De gedeelde info is leuk om te lezen, realistisch en oprecht. Succes in 2023 en hopelijk zonder beperkingen door vogelgriep!