De rubriek ‘Hoe is het nu met …?’ werd vorige winterseizoen goed gelezen. In deze verslagen stellen we een aantal vragen aan willekeurige liefhebbers die in het verleden mooie prestaties hebben neergezet. Er zullen ook liefhebbers aan bod komen, die minder bekend zijn, maar die wel met veel enthousiasme over hun hobby kunnen praten. In deze editie krijgt u te lezen hoe het gaat met Antony van Dijk uit Honselersdijk. Enkele jaren terug was hij Kampioen ZLU-vluchten van het zeer sterke samenspel van Noord en Zuid Holland (SNZH) en natuurlijk staat hij bekend om zijn goede uitslagen op Barcelona. Antony is een sympathieke kerel met een goed hok met duiven en een heerlijke flap-uit. Hij is het hem het afgelopen seizoen vergaan en hoe beleeft hij zijn hobby? U leest hieronder meer …
- Wat zou de marathonduivensport kunnen doen om de duivensport een opleving te bezorgen?
Antony: ‘Ik ben heel positief ingesteld maar dit is een moeilijke kluif aangezien de jeugd niet warm te krijgen is voor de duivensport. Een enkeling daargelaten natuurlijk. Dus ik zie de opleving niet zo snel komen in de duivensport.’ - Als je late jongen hebt, wanneer ga je die nog africhten ondanks de roofvogelproblematiek?
Antony: ‘Op het hok zit ongeveer 70% late jongen, waar in maart mee wordt begonnen met trainen. Daarna gaan ze in april de container in en aan het eind van het seizoen nog een fondvlucht. Voor de roofvogel geldt een oplossing: Als je denkt dat je er te weinig hebt of overhoudt … gewoon een rondje meer kweken. Aangezien er steeds meer rovers komen … is dat het makkelijkst. Hier worden er rond de 20 tot 40 per jaar gepakt.’ - Voorheen konden we bij last van muizen, of nog erger ratten, overal gif kopen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen hier weleens last van heeft maar hoe lossen we dit nu op? Hetzelfde geldt eigenlijk voor luizen en dergelijke.
Antony: ‘Ikzelf heb een hekel aan ongedierte. Dus ik voer veel gif en daarbij plak ik ook graag tegen muizen. Ik druppel in de nek 2x per jaar met wisselende druppels tegen de luizen. Ik gebruik ook de spuitbus in het seizoen om het ongedierte op de duif weg te houden.’ - Zie je de professionalisering als een bedreiging van onze sport of zie je voor de kundige hobbyist nog genoeg mogelijkheden om successen te hebben? Probeer je antwoord goed te onderbouwen.
Antony: ‘Het heeft zijn plus en min punten. Het zal door velen anders gezien worden, maar ikzelf speel liever tegen de sterkste spelers die er in de sport zijn. Des te groter de voldoening als je een kopduif draait.’
- Hoeveel uur per dag besteedt u aan uw hobby. Stille seizoen…….uur Wedstrijdseizoen……..uur?
Antony: ‘In het stille seizoen 15 minuten en vanaf maart. Ongeveer 24 uur per dag dit gaat door tot Perpignan en dan gaat het hok open en gaat automatisch de 15 minuten regel weer in.’ - Waar geniet u het meeste van in de duivensport?
Antony: ‘Het oud Hollands melken … gezellig aan de bar hangen, waar iedereen de beste duiven heeft en kampioen is. Of lekker ergens op hokbezoek gaan en lekker dom l…..’ - Stel u bent voorzitter van de NPO, de nationale Duivensportbond, wat zou u de komende jaren veranderen in de duivensport? (In volgorde van prioriteit)
Antony: ‘Voor mij is er maar een en dat is meer vrijheid voor de NPO-leden. Wat betrekking heeft op het spel wat ze spelen en vooral waar ze willen spelen. Hierbij denk ik aan de inspeelmogelijkheden in de Nishoek, Hank, enz enz.
Antony, bedankt voor je oprechte antwoorden. Zoals ik van je gewend ben … no-nonsense !!! Succes komend seizoen !!!
Recente reacties