Afgelopen weekend was de start van het seizoen voor de liefhebbers van de marathonvluchten en in het bijzonder de middaglossing. Zonder problemen konden de duiven op vrijdagmiddag worden gelost. De start was met tegenwind. Rondom Parijs draaide de wind en werd uiteindelijk Zuidelijk. De snelste duiven maakten hier dankbaar van door in de nacht door te vliegen. Tientallen kwamen ook in de nacht op het thuisfront aan. Aan het eind van de ochtend waren de prijzen verdiend, waardoor je kan zeggen, dat we een mooie gelijkmatige vlucht hebben gehad.

Bordeaux sector 2
In sector 2 werden door 366 liefhebbers 2.971 duiven ingemand. Deze koppel werd op vrijdagmiddag gelost om 12 uur. De snelste duif werd geconstateerd om 4.02 uur in Bodegraven bij Mario de Vogel. Zijn Witte Ooievaar heeft een afstand van 891 km in een rechte lijn. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.492 mpm. Hij had een ruime voorsprong op de nummer twee van Theo van Ruijven uit Naaldwijk. Het laagste schavotje van het erepodium is voor Batenburg-vd Merwe uit Klaaswaal. De Top 10:
1. Mario de Vogel, Bodegraven
2. Theo van Ruijven, Naaldwijk
3. Batenburg-v.d. Merwe, Klaaswaal
4. Gebr. Bras, Dordrecht
5. Gebr. Hagens, Achthuizen
6. Toon van Vliet, Aarlanderveen
7. Jan Polder, Middelharnis
8. Batenburg-v.d. Merwe, Klaaswaal
9. Frank Hage, Woerden
10. Harry Hendriks, Vinkeveen
Harry had 10 duiven meegedaan en 8 duiven staan in de uitslag. In De Rijp woont de comb. Berk-Zomerdijk. Ze winnen de 18e prijs en hebben 9 van de 10 duiven in de prijzen. Krijn van den Berg uit Oegstgeest kreeg zijn duiven goed terug. Hij wint de 19e prijs en heeft 6 van de 8 duiven in de prijzen. H. Timmers uit Oostvoorne heeft een score van 100% met 3 duiven mee. De eerste duif staat op plaats 30. 12 van de 16 betekent een prijspercentage van 75%. Dit viel Jan Hommes en znn uit Akersloot ten deel. Ze beginnen op plaats 57. Piet de Vogel uit Oude Tonge heeft ook een score van 100% met 5 duiven mee en start op plaats 62.

Ruffec sector 3
In sector 3 werden door 741 liefhebbers uit Midden en Oost Nederland 6.906 duiven ingemand. Deze fondduiven werd op vrijdagmiddag gelost om 14 uur. De snelste duif werd geconstateerd om 3.40 uur in Hilversum bij Marcel Theebe en Jan de Gooijer. Hun winnende duif heeft een afstand van 771 km in een rechte lijn. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.653 mpm. Zij hadden een kleine voorsprong op de nummer twee van Arjan Beens uit Genemuiden. Het schavotje met nummer drie van het erepodium is voor de Comb. Keijnemans uit Leerdam. De Top 10:
1. Theebe-de Gooijer, Hilversum
2. Arjan Beens, Genemuiden
3. Comb. Keijnemans, Leerdam
4. Jozef Poelstra en znn, Utrecht
5. Arjan Beens, Genemuiden
6. Gerard Schalkwijk, Lopik
7. Arjan Beens, Genemuiden
8. André Driessen en zn, Wijchen
9. Tijmen Koele en zn, Wezep
10. Jan van Straten, Utrecht
Comb Keijnemans hadden 8 duiven mee en 6 prijzen. Danny Frenken uit Winterswijk had 1 duif mee en die staat op plaats 53. Ben Boeijink uit Gorinchem had 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste behaalt prijs 81. Adri van Blitterswijk uit Elst (Utr) had ook 75% prijs met 8 duiven mee. Zijn eerste duif behaalt de 132e prijs.

Ruffec sector 4
In sector 4 werden door 286 liefhebbers uit het Noorden van Nederland 3.058 duiven ingemand. Deze marathonduiven werd op vrijdagmiddag gelost om 14 uur. De snelste duif werd geconstateerd om 40.40 uur in Bant bij Fank Huigens en Marc vd Molen. Hun winnende duif heeft een afstand van 845 km hemelsbreed. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.688 mpm. Zij hadden een halfuurtje voorsprong op de nummer twee van Arjan plaatsgenoot W. Okkes en driekwartier op nummer 3 Ultsje Jellema uit Steggerda. De Top 10:
1. Huigens-vd Molen, Bant
2. W. Okkes, Bant
3. Ultsje Jellema, Steggerda
4. Huigens-vd Molen, Bant
5. C & Gerard Koopman, Ermerveen
6. B & W, Hoogeveen
7. C & Gerard Koopman, Ermerveen
8. Teun Speelman, Borger
9. Kees Mooiweer, Emmen
10. C & Gerard Koopman, Ermerveen
G. vd Sleen uit Geesburg uit Geesbrug voldoet als enige liefhebber aan ‘De Marathonduivenjournaal-eis’ (eerste duif 1:50 en minimaal 75% prijs, omdat dit 1:3 is). Hij begint op plaats 59 en had 8 van zijn 10 Ruffec-duiven in de prijzen.

Dat was het weekend van de eerste marathonvlucht van het seizoen 2024. Ik wens alle deelnemers succes op St. Vincent !!!