Laatst zijn we begonnen met het Ras van Jan Ernest toe te lichten en te bekijken hoe het is ontstaan. Deze liefhebber is inmiddels 95 jaar en heeft al 90 jaar duiven. Zijn ras is uniek en in veel topduiven zie je het bloed van zijn duiven terug. In de huidige generatie van Barcelona-duiven zie je in de generaties ervoor veel terug van de duiven van Jan Ernest. Dat is heel bijzonder. Ik heb Jan leren kennen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Wijchen, waar een groep van 20 liefhebbers samen komen om ervaringen te delen. Jan valt, met al zijn ervaring, op in eenvoud. Kwaliteit is het belangrijkste. Als dat voldoende aanwezig is, komt dat er in de volgende generaties uit. Niet altijd gelijk in de volgende, maar dan wel in de generatie erna. We gaan in het laatste deel, deel 3, verder met de top nazaten van het Jan Ernest-ras. Dit verhaal is geschreven door Pieter Guelen, mede bewaker van het onvolprezen ras van Jan Ernest.

Pieter gaat verder met zijn prachtige verhaal: Jan Ernest heeft, als je de stambomen bekijkt, altijd veel ingeteeld, generaties lang ging hij hiermee door. Hij was niet bang voor degeneratie, omdat hij al vanaf dat ze in de schotel lagen hierop selecteerde en daarna op de vluchten zich goed moeten laten zien … anders was het exit.

Als hij er wel eens iets bijhaalde dan was het een puur overnachtsoort met al een vleugje Ernest in de stamboom en dan weer keihard selecteren op de vluchten. Het verste is hij hiermee gekomen met de duiven van Leo Kouters met zijn Oostenrijk duiven. En met, eerder genoemde, Cees van Heyst, waar al minstens 50% Jan Ernest inzat.

Een volgend koppel wat belangrijk is voor het ras Jan Ernest is het Barcelonakoppel van Jan. De NL84-8490527 met de NL85-8596299. Dit zijn broer en zus aan elkaar gekoppeld. Ook deze duiven waren gestolen en zijn naderhand teruggekomen. Uit dit stamkoppel, wat geheel terug gaat naar de oude lijnen van Jan Ernest, zijn veel goede Barcelona vliegers gekomen.  Zoals de 1e Nationaal Barcelona in Duitsland bij de Gebr. Kreuer gekomen. Dit koppel was neef en nicht van de beroemde “Pau”.

De kinderen en de kleinkinderen van de Pau en zijn halfbroer, ‘de Soustons’, hebben het vaandel overgenomen van de Pau zelf. Gekruist leverde dit, met de Leo Kouters duivin de NL06-1212447, een doffer op die maar liefst 3x op Teletekst stond  in 2008 en 2009.

Hiernaast is ‘de Dokus’, NL04-2224698, een uitstekende vererver geworden. Nadat hij in 2008 en 2009 kampioensduif was geworden van de FBZ (fondclub Brabant-Zeeland) en daarna werd verspeeld op de vluchten in 2010, kwamen zijn goede genen in de volgende generaties tot uiting. Vooral zijn dochters draag mede bij aan de successen van Auke Rekker (Comb. Rekker-Westra uit Berlicum, Friesland) en Pieter Guelen uit Wijchen. ‘De Dokus’ is een zoon van “Mooi Oog” (uit de vader van ‘De DAX’ van Cees van Heyst met een dochter van ‘de Pau’.

Vele liefhebbers die nationaal vroeg presteren, hebben duiven met bloed van het ras van Jan Ernest in de aderen:

 • Joost de Smeyter, Belgie met 3x 1e Nationaal.
 • Van Houten IJsselstein met 1e Nationaal Barcelona .
 • Walter van der Meulen Sirjansland met 1e Nationaal Barcelona en 1e Nationaal Bergerac.
 • Pieter Goeree Zeeland met 1e Nationaal Barcelona.
 • Cees van Heyst Bergen op Zoom 1e Nationaal Dax.
 • Combinatie Rekker-Westra Berlicum Friesland vele Top noteringen Nationaal.
 • Andre Driessen Wijchen 1e Nationaal Bergerac.
 • Dick Leeuwerke 1e Nationaal St Vincent.
 • Kreuer Duitsland 1e Nationaal Barcelona
 • Pieter Guelen 1e Nationaal Bergerac.
 • Pieter Guelen Wijchen 2e Nationaal St. Vincent
 • enz.

De duivenstam van Jan Ernest heeft al bijna 60 jaar topduiven voortgebracht … tot heden ten dage toe. De stam is altijd in stand gebleven. Door inteelt en strenge selectie blijft die stam continue topduiven Nationaal voortbrengen.

De stam gaat terug naar de basis duiven van het Steenbergse Fondsoort: Zoals ‘de 131’ van De Weerd, ‘Het Blauwke’ van wed. de Ron en het “Oud Bont” en 2 generaties daarvoor kom ik gewoon uit bij de Mozes en de Saar uit.
Dus bij de stamduiven van bijna 80% van de Nederlandse overnacht cq. ZLU duiven.

Tot Slot
Jan Ernest is het laatst levende icoon van het Steenbergse Fondsoort die al decennia lang de zware fondvluchten in de wereld beheersen. In Europa, de Verenigde Staten, het Midden Oosten en Japan.
Pieter, enorm bedankt dat je dit stuk van Het Ras Jan Ernest met ons wilde delen. Het is een meesterwerk wat nog vele jaren gelezen gaat worden én … wat nog vele jaren kan worden aangevuld. We hopen dat Jan nog veel jaren bij ons mag blijven!