Afgelopen weekend stond voor sector 3 en 4 Perigueux op het programma. Vorig hadden we in afdeling 7 Midden Nederland deze vlucht drie maal op het programma staan. Alle drie waren ze totaal verschillend. De laatste was memorabel zwaar. De editie van 2019 was een pittige, eerlijk en dus mooi. Op vrijdagmiddag lieten de weersomstandigheden het niet toe om te lossen. Een dag later waren de omstandigheden bijna perfect … geen enkele bui, lekker temperatuurtje … ideaal. De duiven gingen er dan ook om 13.00 uur uit. De eerste twee duiven van sector 3 moesten beiden in Almere zijn. De snelste van de twee was er een uurtje eerder dan de tweede en is eigendom van Herman Koopman. Herman speelt de laatste jaren heel sterk en had in 2018 een aantal hele goede ZLU-vluchten. Dit jaar bekroont hij zijn vakmanschap met de 1e nationaal Perigueux in sector 3. Een overwinning die hem toekomt !!!

Sector 3
In sector 3 (Afdeling 7, 8 en 9) waren 7.095 duiven mee. In het midden en oosten van het land waren de vroegste duiven behoorlijk goed verdeeld over het gebied. Opvallend is dan wel dat de eerste twee duiven in Almere vielen. De brood- en banketbakker Herman Koopman had de snelste duif. Deze winnaar werd geconstateerd om 05.29 uur op een afstand van 866 km. Met een snelheid van 1.402 mpm had hij ook nog eens de snelste duif van de dag. Zijn plaatsgenoten, de comb. Van Dam-Bisschop (vorig jaar nog sector-winnaar van Bergerac) pakten nu een mooie 2e plaats met 1.304 mpm. De derde prijs ging naar Zutphen, naar Bas Jansen. De top 10:
1. Herman Koopman, Almere
2. Van Dam-Bisschop, Almere
3. Bas Jansen, Zutphen
4. Gebr. Ter Meer, Almelo
5. La Chambre-Weldam, Utrecht
6. Comb. Bosman, Doetinchem
7. H. Sabel, Hengelo
8. Jan Nijboer, Kampen
9. Arjan Beens, Genemuiden
10. Gerard Schalkwijk, Lopik
Herman Koopman had 10 duiven mee en 7 prijzen. Van de Brink en Van Hette uit Harderwijk hadden één duif mee en deze won de 13e prijs. Heel knap! Hans Radstaak uit Gaanderen had een mooie uitslag met 17 prijzen van de 25 gezette duiven. Hij begon met de 14e en 93e prijs. B. Knol uit Lelystad had 10 duiven mee en 7 prijzen. Zijn eerste duif had de 17e prijs. Op de plaatsen 18, 20 en 48 is Jelle Jellema terug te vinden. Hij had 17 prijzen van de 28 gezette duiven. W.N. de Jong uit Nieuwegein had 8 duiven mee en 6 prijzen. De 42e prijs behaalde zijn eerste duif. Corry Jongerling uit Doetinchem had drie duiven mee en alle drie zaten ze in de prijzen. De eerste duif zat op plaats 46. Henk van de Wielen uit Beneden Leeuwen had 20 duiven mee en 14 prijzen. Zijn eerste duif zat op plaats 52. Th. Jansen uit Spijk had ook 100% prijs en wel met 2 duiven mee. De 62e prijs won zijn eerste duif. 2/3e in de prijzen hadden F. van de Kamp uit Lobith, Comb. Ter Beek uit Biddinghuizen en P. Oude Nijhuis uit Oldenzaal (beiden 4 van de 6) en Eddy Fleming uit Lochem (6 van de 9). Corné van Oeveren uit Overberg had 70% prijs met 10 duiven mee. Dit laatste lukt ook B.W. van Kleef uit Kampen en Bram van Gelderen uit Ameide.

De winnende liefhebber
De 59-jarige Herman Koopman uit Almere won deze mooie vlucht. Deze brood- en banketbakker had als klein kereltje al duiven en na een tientallen jaren geen duiven gehad te hebben, begon hij in het jaar 2000 weer opnieuw. In 2008 maakte hij de stap naar de marathonvluchten met duiven (uit de Orhan-lijn van de Gebr. Brugemann) van plaatsgenoot Mario Buhrer Tavenier (helaas op vrij jonge leeftijd overleden). Een paar jaar eerder had hij al een tweetal Jellema-duiven aangeschaft. Later kwamen daar duiven bij van Jan Doppenberg en Arjan Beens. Bij de verkoop in 2015 van de laatstgenoemde liefhebber heeft Herman drie doffers gekocht. Hij kweekte hier al de 10e nationaal Agen jaarlingen en de 12e nationaal St. Vincent ZLU uit. En nu ……

De winnende duif
De winnende duif is een kleine blauwe duivin. Het is een jaar, ‘de 024’. Ze is ingemand op 16 dagen broeden. Haar vader komt van Arjan Beens. Hij komt uit Poseidon (zoon Snelle Jelle en Miss Gijsje) en Het Kweekwonder (moeder van 4 Nationale Top 50 winnaars: 14e nat. Orange, 20e en 48e nat. Cahors, 36e nationaal Pau). De moeder van de Perigueux-winnares komt van Peter Oele uit Oudelande (kanjer op de ZLU). Deze duivin komt uit Inteelt Witbuik (Batenburg-van der Merwe) met zus Rambo 302 (won o.a. 29e nat. Perpignan en 30e nat. Narbonne). De broer van deze moeder won bij Peter afgelopen weekend de 10e nationaal Pau. Een fantastische familie met kopvliegers.
Uiteraard was het voor deze jaarling-duivin haar debuut op de marathonvluchten. En wat voor een debuut !!!

Het seizoen
De duiven hebben de beschikking over 17 meter duivenhok en 3,6 meter volière voor de jonge duiven.
Hok is verdeeld in 6 kleine hokken: 1 voor de kwekers, 1 voor de duivinnen, een jaarlingen hok, een Barcelonahok, een hokje voor Marseille en een Agen-hok.
Herman is het seizoen gestart met 80 vliegduiven. Daarnaast heeft hij zo’n 9 kweekkoppels. Op 27 januari zijn de duiven gekoppeld. De winnende duivin heeft toen geen jongen groot gebracht. Het seizoen werd voor de winnende duivin gestart met de volgende trainingsvluchten: Houten 40, Herwijnen 75, Lessines 212, Niergnies 283, Pt. St. Maxence 389, Lexmond 65, Lessines 212, Vianen 50, Bourges 621, Meerkerk 53, Putten 30. Dat is in totaal 2030 km.
De duiven krijgen 5 mengelingen van het merk Wielink. Herman is hier wederverkoper van. Welke mengelingen krijgen de duiven in het seizoen? Herman: ‘Zoals gebruikelijk … wanneer de duiven weinig inspanning hoeven leveren een mengeling met een redelijke hoeveelheid gerst, daarna opvoeren naar volledige kweek/vliegmengeling … de laatste week volle bak. De laatste 4 dagen een eigen samengestelde vetrijke mengeling met een eigen samengestelde grit/mineralen mengeling, de duiven krijgen dan zoveel ze willen.  
Om de maand doe ik controle bij de dierenarts en zelf voer ik controle uit op wormen, coccidiose en geel. De duiven krijgen alleen wat toegediend als er iets aan mankeert. Natuurproducten heb ik wel geprobeerd. Ze beloven veel, maar als het er op aan komt en duiven mankeren volgens de dierenarts wat, dan zijn het toch de medicijnen die helpen. Het enige wat ik nu nog geef is Naturaline en appelazijn.’

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? De winnaar van Perigueux: ‘Tijdens de vluchten steek ik dagelijks veel tijd in mijn hobby. Als de vlucht nog niet afgelopen is, begin ik het opgestelde jaarplan (voor de vluchten) te evalueren en waar mogelijk aan te passen voor het jaar erop. Ik geniet van dat plannen. Verder geniet ik natuurlijk van de thuiskomst van de duiven en heb veel de waardering voor de duif en de gewonnen prijzen. Mijn gezin geniet mee van het vlees, wat ik win. Dat vinden ze heel lekker.’ Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Onze bakker: ‘Heel apart zo’n overwinning. Ik had bij deze vlucht het klokje weer bij het bed gezet. Ik had het vermoeden dat er weleens vroege duiven konden vallen en dan wordt je wakker gemaakt door een piepje. Je kijkt dan op het klokje en ziet dat het een duif van Perigueux is. Slaapdronken loop je naar beneden … zet als eerste de computer aan en gaat naar het hok alwaar je de duif aantreft. Ja … inderdaad een duif van Perigueux. Nou, ik zal hem maar eens even melden op de site van het inkorfcentrum van Putten. Na het melden maar even kijken de hoeveelste duif het is? De eerste ! Mooi! Heb ik in ieder geval in Putten een eerste en al gauw klik je door naar steeds een niveautje hoger en kom je erachter dat dit de eerste nationale melding is om vervolgens plusminus een uur je melding alleen op het scherm te zien … Geweldig!!!

Tot Slot
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Onze topper uit Almere: ‘Allereerst de lossing van St. Vincent. Dinsdag bij inkorven was op buienradar al te zien dat er een groot buiengebied hing waar de duiven door heen moesten, deze lag er vrijdag nog. Dan denk je dat de “Nationale Lossingscommissie” betere informatie heeft en er meer verstand van heeft. Achteraf kunnen we zeggen dat dit niet zo is en dat er niet in het belang van de duivensport is gelost en waarom lossen als het een dag later een veel eerlijkere vlucht kan worden. Er zijn talloze duiven lang onderweg geweest en nog wat duiven achter gebleven. De meesten hiervan waren geen prutsers. Ikzelf ben de de 12e nat St. Vincent ZLU en de 35e Nat ZLU Marseille kwijt. Ik wist meteen weer waarom ik vorig jaar alleen ZLU gespeeld had?’
Herman bedankt voor je info en nogmaals enorm gefeliciteerd met je overwinning. Ik hoop dat het een pleister is op ‘de wonden’ die je de week ervoor hebt opgelopen. Verder wens ik je veel succes met de rest van de vluchten. Het laatste woord is aan jou: ‘Ik wil iedereen bedanken voor alle fijne en leuke reacties die ik deze dagen gehad heb!’