In aanloop naar St. Vincent zijn we toe aan het vierde deel toe van de reportage over de Kampioen van Afdeling 7 Midden Nederland op de marathon. En wel de Marathonkampioen over het seizoen 2020, Herman Koopman uit Almere. Een liefhebber met een geweldige stam voor zowel de middaglossing als de ochtendlossing.
We hebben het in de eerdere delen over de liefhebber, zijn hokken, zijn eerste marathonduiven, de seizoensopbouw, zijn plannen en een paar topvliegers gehad. Verder heeft u uitslagen en kampioenschappen kunnen lezen. Als u alle informatie op u in laat werken, dan snapt u dat we hier te maken hebben met een hele goede liefhebber met een zeer sterke stam met duiven. Nu kunt u in deel 4 verder lezen over allerlei andere onderwerpen. Lees met plezier verder …

Belevenissen
Herman vertelt: ‘Een mooie beleving was Pau ZLU in 2017. Op de dag van lossing had ik alles thuis. Ik liep net in het donker om de tuinpoort op slot te doen terwijl ik achter me om 23.24 uur  het piepje hoorde van het elektronische systeem. Dat was de laatste duif van de 4 die ik mee had. Op de nationale uitslag van de ZLU had ik de 101e, 244e, 363e en 803e tegen 3526 duiven.
Zulke momenten vergeet je nooit meer, niet omdat het misschien super vroegen waren, maar het thuis komen van al je ingezette duiven is gewoon een mooie beleving.
Dat geldt hetzelfde voor hoe duiven terugkomen van de vluchten en hele vroege duiven vergeet je nooit meer. Ook het meedoen van één van je eerste overnachtvluchten, blijven in je geheugen gegrift. Dat was b.v. St. Vincent. Ik had 2 duifjes mee en was natuurlijk bij het krieken van de dag op. De hele dag in de lucht zitten staren … natuurlijk je kop verbrand en dan ‘s avonds voor een andere vlucht inkorven of afslaan … dat weet ik niet meer. We reden net, om plusminus 17.30 uur, op het viaduct achter ons huis, op weg naar het inkorflokaal, toen er opeens een duif begon te vallen. Een prachtig moment wat je nooit meer vergeet, of ik nog in de prijzen zat, weet ik niet meer. Toen was je zo blij dat de duif weer terug was dat die prijs ook niet meer belangrijk was.’

Kampioenschappen

  • 2014 2e Kampioen Super League FU 2000 
  • 2016 8e Champions League 
  • 2019 3e 3 snelste eerst getekenden Agen ZLU

Een paar toppers
In 2020 won Arly twee mooie prijzen. Ze begon met de 138e nationaal Perigueux tegen 8.064 duiven. Later in het seizoen won ze de 113e nationaal Narbonne tegen 6.725 duiven. Als jaarling won ze al een prijsje op Perigueux. Ze komt uit twee vliegduiven van Herman uit zijn oude lijnen. Vader won in 2020 nog prijs op Barcelona. Moeder won prijzen op Perigueux, Orange, Pau en Perpignan.
Lorelei won dit jaar de 117e nationaal Barcelona tegen 4.477 duiven. Eerder won ze naast twee mooie prijzen op Pau de 34e nationaal St. Vincent ZLU. De vader van Lorelei komt uit een kruising van een doffer van Ben van Holland uit Ede en een duivin van Jan Doppenberg (uit 2e en 5e nationaal St. Vincent). De moeder van Lorelei komt uit de eerste Jellema-duiven van Herman. In deze moeder zit Laura ’67. Uit haar komt ook de 10e nationaal Agen en de 12e nationaal St. Vincent ZLU.

De Beleving
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Herman: ‘Een biertje drinken en een beetje ouwehoeren met collega-melkers. Het thuiskomen van de duiven, het puzzelen met neststanden, beetje doe het zelven in het hok … en natuurlijk de gedragingen van de duiven gadeslaan en zo zijn er nog wel meer dingen.’ Wat kan er beter in de duivensport? Herman: ‘Een goede verhouding kunnen vinden om niet over een paar jaar alleen maar massa inkorvers en kwekers te hebben. Hier moet volgens mij snel wat moet aan gebeuren. In idee is misschien om verschillende sportklassen in het leven te roepen. En de uitslagen alleen per klasse te houden en geen totaal uitslagen te maken.
Zoals bij de sectorvluchten … waarom zijn die in het leven geroepen? Volgens mij om een eerlijkere uitslag te krijgen i.v.m. windrichting e.d. Wat gebeurt er? Ze gaan een compleet oneerlijke uitslag maken voor het hele land. Waarom? Vraag ik me dan af … wat zit daar achter?? Dit gebeurt hetzelfde in de afdeling: Vitesse uitslagen worden ook voor de hele afdeling gemaakt waanzin. Ik denk dat je daardoor steeds meer teleurgestelde liefhebbers krijgt die het bijltje erbij neergooien!’

… wordt vervolgd …