Duifkampioen over drie jaar … een prachtig kampioenschap. Een duif die in drie jaar op drie vluchten per jaar heeft geschitterd. Weinig duiven is dat gegeven. In drie jaar driemaal drie prijzen winnen lukt nog wel, zeker als de liefhebber de duif speelt als hij of zij goed is. Er zijn immers genoeg vluchten om te kiezen. Is de goede duif voor een vlucht wat minder, dan kan er worden afgeweken naar de week erop. Dit laatste geldt niet voor het kampioenschap bij de Marathon Noord. Hier moeten binnen een jaar de prijzen worden verdiend op de drie klassiekers van de middaglossing (St. Vincent, Dax en Bergerac). Op deze vluchten moeten de duifkampioenen knallen … een uitwijkmogelijkheid is er niet. Uit deze inleiding kun je dus heel goed concluderen dat de winnaar van dit kampioenschap in het bezit is van een topduif. Dat is zeker waar! De topduif over de jaren 2017-2019 is in het bezit van Henri Wilharms uit Westerhuis. Een sympathieke liefhebber die altijd op zoek naar goede duif met prestaties.

De duifkampioen over 3 jaar
De Asduif over drie jaar bij de Marathon Noord is ‘De 85’ van 2013. De vader van deze kanjer komt uit ‘De 119’ met de duifkampioen van Jan Jasper. De moeder is een product van het oude programmasoort (Comb. Niks en Hans Uitslag) met een duivin uit de koppel eitjes van Comb. Vierhouten (Van Aken en Ten Cate).
Deze kampioen heeft als jaarling twee keer gemist. Als twee-jarige miste hij de eerste keer en de tweede vlucht zat hij in het midden van de uitslag. Daarna heeft hij nooit meer gemist.
In 2017 won hij zijn mooiste prijs met 10e nationaal St. Vincent. 2018 leek niet zo’n goed jaar voor hem te worden. Hij kwam met het inspelen steeds te laat. Op St. Vincent is hij toch gespeeld. Hij zat achter in de prijzen. Henri ging op zoek naar een mogelijke oorzaak. ‘De 85’ zat altijd op de tochtzolder. Dat is best lastig … als je hem pakken wil. In de winter is dat maar eens dichtgemaakt … na St. Vincent dan toch maar weer open gemaakt. Het resultaat was gelijk goed … de 68e nationaal Dax.
Mike Freriks heeft een filmpje gemaakt van deze topper.

Het seizoen
Henri speelt zijn duiven op weduwschap. Sinds twee jaar heeft hij er een hokje met nestduiven bij.
De weduwnaars zijn rond 31 januari gekoppeld. Henri: ‘Voordat het seizoen begint, moet het met de kweek klaar zijn (met de vliegers).’ Hij speelt met 12 weduwnaar en 5 nestduivinnen. In het hok vind je geen specifieke kwekers. In 2020 zal er één kweker zijn … ‘de 85’. De beveiliger uit Westerhaar kweekt voor zichzelf 30-35 jongen.
De duiven krijgen sinds afgelopen seizoen ‘volle bak’. Het voer komt uit een zak van Beyers (All-in One). Henri is naar de marathonvluchten toe toch weer op gaan opvoeren. Dat is achteraf goed bevallen. In de periode met volle bak wordt er iedere week ingekorfd. Tijdens het marathonseizoen zitten de duiven weleens een paar weken thuis en dan is volle bak niet goed. Ze worden dan te zwaar. In het marathonseizoen krijgen de duiven naast de All-in-One mengeling de Jellema Fondmengeling.
De duiven gaan vanaf de eerste vlucht mee. Soms gaat er een duif ook mee op de eerste dagfondvlucht. De voorkeur gaat echter uit naar alleen vitesse- en midfondvluchten als voorbereiding. Daar heeft Henri de beste ervaring mee. De ervaren duiven gaan drie keer mee op een marathonvlucht en een jaarling in principe een keer. Dit seizoen heeft Henri een uitzondering gemaakt. Zijn goede Cahors-duif (8e nationaal) leek op Bergerac zo mooi … die moest worden ingemand. Helaas is deze duif op Bergerac verspeeld. Dus zal het voortaan bij één keer blijven.

Tot Slot
Duivensport is prachtig. Naast de mooie prestaties van de duiven is genieten van de verzorging en de onderlinge contacten eveneens belangrijk. Henri over zijn duivensportbeleving: ‘In het duivenhok vergeet ik alles. Heerlijk met de duiven bezig zijn … voorbereiden voor de vluchten. Dromen wat er van gaat komen. Helaas komen de dromen niet altijd uit. Ik geniet enorm van de duivensport. Ondanks de vergrijzing gaat het binnen de marathonvluchten nog goed. Dit jaar was er zelfs een kleine groei op de marathonvluchten in onze regio.’
Henri, nogmaals gefeliciteerd met je Duifkampioen over drie jaar binnen de Marathon Noord en hopelijk mag je nog jaren van hem genieten en … van zijn nakomelingen!