Duivenhouden in Bovensmilde is een gevecht tegen de wetten van de natuur. Nou ja … natuur … is het rondzweven van een roofvogel die in Rusland en de Oekraïne thuishoort de Nederlandse natuur? Ik denk van niet en ik denk alle duivenliefhebbers met mij. Henri Hoeks woont in Bovensmilde en heeft dit gevecht te vechten. Hij verliest met regelmaat (metname in het voorjaar) duiven … en ook topduiven … aan de slechtvalk, de havik en de vrouwtjes-sperwer. Het doet hem als echte duivenliefhebber veel verdriet. Wat is het dan mooi dat je een prachtige vlucht vanuit Dax kan winnen. Een vlucht voor echte marathonduiven … voor ‘hangers’ … voor doorzetters tot de laatste snik. Henri pakt van de afdelingen 10 en 11 (sector 4) de overwinning. Een prestatie van ‘de bovenste plank’. Een overwinning die kracht geeft om de strijd tegen de verliezen door de roofvogel door te zetten. Henri … het is je enorm gegund!!!

De liefhebber
Henri Hoeks, 45 jaar, uit Bovensmilde is de trotse eigenaar van de winnende duif van Noord Nederland. Hij is van beroep Peilbeheerder bij Het Waterschap. Door een duif die vroeger bij de Boerderij aan kwam vliegen, is hij besmet geraakt met het duivenmelkersvirus. De duif mocht tussen de kippen blijven zitten en van één kwamen er steeds meer. Vanaf zijn 10e jaar mocht hij met zijn duiven zelfstandig gaan vliegen.
Toen hij een aantal jaar later serieus ging spelen en voor de marathonvluchten koos kwamen de duiven van Chris en Jaap Van Der Velden uit Zuid/Beijerland. Dit werd de basis van zijn stam. Zo had Henri duiven uit ‘De 700’ en een kleindochter uit ‘Cheeta’. Deze twee duiven vormen het ene stamkoppel van de man uit Bovensmilde. De nakweek van dit koppel is zeer goed. Het andere stamkoppel is de Samurai (een ingeteelde naar de Barcelona-winnaar van Bram Walpot). Deze duif staat tegen ‘de Oude Witpen’ afkomstig van Henri’s duivenvriend Eddy Bloemen uit Staphorst. Dit koppel heeft al een 1e, 2e en een 8e Nationaal gegeven. Ze zijn  inmiddels al grootouders van minstens 30 Teletekst Duiven. Met deze beide koppels is de hele stam duiven opgebouwd.
De vliegduiven hebben de beschikking over 7 meter hok. 4 meter is voor de oude duiven en 3 meter voor de jonge duiven. Op de garage heeft Henri een hok voor de kwekers en de jaarlingen.

De winnende duif
De snelste duif van sector 4 is een duivin … ‘de 227’ van 2015. Henri: ‘Ik speel op nest en de duivin is ingekorfd op een jong van 3 dagen oud. De vader is een zoon van het stamkoppel Samurai x Oude Witpen. De moeder is ‘Goudoogje’. Deze moeder was zelf ook een topvliegster en ze is een dochter van mijn andere stamkoppel, … de twee duiven van Chris en Jaap van der Velden. Op de eerste marathonvlucht dit jaar won ze de 5e Limoges van afdeling 10. In 2017 won ze prijs op Agen en 136e Nationaal Narbonne.’

Het seizoen
Het vliegseizoen van 2018 is gestart met 19 oude duiven en 39 jaarlingen. Daarnaast zitten er 10 kweekkoppels. In april zijn de duiven gekoppeld. Henri heeft de koppels dood laten broeden en dan op weduwschap ingespeeld. De vliegers hebben dus geen jong grootgebracht in het voorseizoen. Op het programma spel (vitesse en midfond) zijn de duiven ingespeeld. Onze topper uit Bovensmilde: ‘De duiven worden wekelijks gespeeld tot 14 dagen voor het inkorven. Het laatste weekend voor het inkorven van een marathonvlucht worden ze soms een klein stukje weggebracht.
De duiven krijgen voer van Garvo en Beyers. Ze krijgen standaard een vaste mengeling die ik zelf maak voor de Vitesse en Midfond en voor de overnacht. Naast het voer krijgen ze allerlei mineralen en pinda´s en zo af en toe een extraatje. Medisch doe ik aan de kwekers, de jongen en de jaarlingen niets. Alleen mestcontrole voor wormen. De oude duiven worden voor het seizoen en tijdens het seizoen 2 maal ongeveer gecontroleerd door een gespecialiseerd dierenarts. Ik houd van Natuurproducten indien het een toegevoegde waarde heeft dus ik gebruik al 10 Jaar Bio-Even van AP Overwater en Biolugol van Amanual Oz. Beide zijn zuurprodukten, die ik vooral na de vlucht geef om het eventuele geel niet te laten verspreiden. Zo hou ik het goed onder controle. Mijn stam heeft gelukkig weinig nodig. Als de oude duiven iets nodig hebben, geef ik ze medicatie van Belgica De Weerd.’

De Beleving
Henri: ‘Duivensport is een fantastische sport. Er zit van alles in. Het plezier wordt me echter regelmatig afgenomen door de vele verliezen aan de roofvogels. Ieder jaar wordt zo´n 30 % van mijn duivenbestand opgevreten.’ Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? De Dax-winnaar van het Noorden: ‘Ik werk in principe met niemand samen. Ik heb wel duivenvrienden, zoals Willem Koele, Rieks Lonsain, Eddy Bloemen en Bas Weijers. We hebben wekelijks contact over het wel en wee van onze duiven. Toen ik gestart ben met de overnacht, ben ik heel erg goed geholpen met duiven en heel veel advies van Chris en Jaap Van Der Velden uit Zuid-Beijerland. Zij hebben een geweldige stam duiven.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Henri: ‘Wat ik mooi vind, zijn de aankomsten van mijn duiven … op elke vlucht … en ik wacht ook op iedere duif. Gewoon omdat deze welkom te heten … als hij of zij weer thuis is. Je laatste duif kan de volgende keer je 1e duif op je hok kan zijn. Home Feeling vind ik zo belangrijk.’

Tot Slot
Wat vind je nog mooi om te vertellen? Onze duivenliefhebber uit Bovensmilde: ‘Ik ben heel blij dat mijn duiven het zo goed doen op andere hokken. Zoals bij T. Koele en zn uit Wezep, Gerard Koopman uit Ermerveen, Eddy Bloemen uit Staphorst en Roelof van Looy uit Zuidveen. Zo zijn er nog wel een aantal hokken te noemen, waar het zeer goed gaat. Daar ben ik heel dankbaar voor, omdat het hier zo moeilijk is om top te vliegen. Iedere keer worden je goede duiven gepakt door de roofvogels. Ik ben zo enorm blij met deze overwinning, omdat het een eerlijke vlucht was, waar alleen goede duiven kop konden vliegen. Het past mooi in het rijtje na mijn overwinning op Nationaal Sint Vincent in 2010. Deze was ook met kopwind … onder loodzware omstandigheden. Dat kunnen mijn duiven geweldig aan. Het ligt ze gewoon. Tussen 2013 en 2015 heb ik niet gespeeld op de overnacht, omdat al mijn hokken en mijn vliegduiven waren verkocht. Sinds mijn 1e overnachtvlucht in 2016 is er al weer een 1e NPO Cahors gevlogen, een 3e en 4e NPO Perigueux, een 5e NPO Limoges, een 9e NPO Bergerac en nu de 1e Nationaal Dax en dat over de 7 middaglossingen die ik tot nu toe heb gespeeld.’ Henri, dat is een serie om geweldig trots op te zijn. Nogmaals van harte gefeliciteerd met je overwinning en nog veel succes met de rest van het seizoen.