Cahors behoort niet tot de makkelijkste vluchten van de kalender van de marathonvluchten van de NPO. Door de ligging aan de rand van het Centraal Massief en de bosrijke omgeving liggen voor de duiven diverse gevaren op de loer. Daarom is het voor mij niet logisch dat juiste deze vlucht als vervanger van Dax is genomen. Dax ligt vrij dicht bij de kust en op weg naar huis zijn er weinig obstakels. Dan is die 90 km extra ook wel te overkomen. Blijkbaar kijkt men alleen naar de afstand en denken de mensen die erover gaan dat duiven altijd strak in één rechte lijn naar huis vliegen. Of het nu Dax is, Cahors of een ander lossingsstation … het is altijd mooi om een sectorale vlucht als deze te winnen. In sector 4 ging de overwinning op een grootse manier naar Henri Hoeks uit Bovensmilde. Hij had een voorsprong van bijna 2 uur op Jan Grootoonk uit Bant. Een prestatie van groot formaat.

De winnende liefhebber
De winnaar van Cahors van sector 4 is Henri Hoeks uit Bovensmilde. Eerder dit seizoen won hij de 1e en 2e van Afdeling 10 Noordoost Nederland van Limoges met een voorsprong van bijna twee uur op de nummer 2 (Gerard Koopman, red). Dit keer was hij in sector 4 de anderen bijna twee uur te snel af.
Henri heeft van jongste jeugd al duiven: ‘Als kind ben ik opgegroeid op een boerderij en daar was ik aanvliegers aan het vangen. Als 9-jarig jochie ben ik zelfstandig met de duiven begonnen. Ik heb het zonder hulp zelf opgebouwd en speelde tot 2003 programma vluchten. Daarna ben ik met de overnachtvluchten gestart. Ik heb mijn hok opgebouwd met 2 koppels ‘De Samoerai’ van Bram Walpot met ‘De Oude Witpen’ van Eddy Bloemen. Dit koppel heeft tot heden vele generatie lang goede duiven gegeven. Het tweede stamkoppel kwam van Jaap en Chris van der Velden uit Zuid Beyerland. ‘De 700’ met ‘Cheeta’ was dit basiskoppel. Hier zijn ook vele goede duiven en kwekers uitgekomen. In 2016 is er met ‘de Red Bullens’ van Gerard Koopman samenkweek gedaan. Dit leverde een nieuwe goede kweekster op. Er zijn tevens twee doffers van Jelle Jellema gekomen, die een zeer goede match vormde met mijn duiven. Ik heb een vlieghok van 7 meter, waarvan 3 afdelingen van 1,60m bij 2m voor de nestduiven en één afdeling met schapjes’.

De winnende duif
De beste duif van Cahors in sector 4 is een zomerjong van 2021. Het is ‘de 66’, maar wordt tegenwoordig ‘TUCK’ genoemd. Hij is op kleine jongen gespeeld. Henri over de afstamming: ‘De moeder van ‘TUCK’ is een duivin uit mijn oude stamkoppel ‘Goudoogje’ met ‘Shadowfax’, een erg goede lijn. Deze duivin was gekoppeld op ‘Broer Daphne’ van Jelle Jellema, wat hier een super lijntje is geworden’.
‘TUCK’ is de duif die op de eerste marathonvlucht de 1e van Limoges won bij de Afdeling 10. Hij speelde samen met zijn hokgenoot bijna twee uur los.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 24 koppels en een aantal laatjes. Daarnaast heeft Henri  12 koppels voor de kweek.
Op 14 februari zijn de vliegduiven samen met de kwekers gekoppeld. De vliegers maken een jong van de kwekers groot.
Als het weer het toelaat gaan de vliegers wekelijks mee van 1 april tot 14 dagen voor de eerste marathonvlucht. Ze krijgen dan vitesse- en midfondvluchten.
Henri mengt drie merken voer door elkaar. Dit zijn Garvo, Beyers en Versele Laga. Er worden in het seizoen mengelingen gebruikt die niet te vet zijn. Deze vette mengelingen worden bewaard voor de laatste week voor het inkorven. De laatste dagen krijgen de duiven wat pinda’s en door de jaren heen heeft Henri een eigen mengsel van diverse zaden gemaakt, wat hij als toetje geeft.
Henri vertelt over het medische deel het volgende: ‘Ik laat mijn duiven controleren door Nanne Wolff. Nanne is iemand waar ik enorm veel van heb geleerd om duiven te kunnen beoordelen op spierblesurers en het herkennen van ziektes.’ En over de keuze natuurproducten of medicijnen vertelt de winnaar van Cahors: ‘Natuurproducten is allemaal leuk en wel … tot er wat is, dan zul je wel medicamenten moeten gebruiken. Ik controleer heel vaak en volg Nanne zijn advies op. Op die manier hoop ik niet tegen problemen aan te lopen in het vliegseizoen.’

De Beleving
Henri beleeft de duivensport intens: ‘Het is in het vliegseizoen non-stop duiven … zo ben ik er mee bezig … ook in mijn hoofd. Het loslaten van de duiven gebeurd op normale tijden om alles wel met plezier vol te kunnen houden. Mijn vrouw Wilma steunt me door dik en dun en samen wachten we op de duiven als ze thuiskomen van de vlucht.
Verder is het belangrijk dat je in het seizoen wat kunt sparren met mensen die je begrijpen. Dit gebeurd op basis van hoe je tegen dingen aankijkt maar dit doe ik alleen met een paar mensen die ik vertrouw zonder namen te noemen.
Ik doe het op een eigen bijzondere manier wat betreft trainen en het benaderen van mijn dieren. Dat levert door de jaren heen al vele overwinningen op. Dit is mijn 3e Nationale overwinning en de 10e 1e NPO dus zal het ook op mijn manier kunnen.’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Henri: ‘Mijn oom, waar ik vroeger als kind altijd was, is ernstig ziek en zei als je nog eens een duif hebt die vroeg vliegt, moet je hem dit jaar wel naar mij vernoemen … nu het nog kan. Op Limoges was het gelijk raak en werd de doffer ‘TUCK’ genoemd. Mijn oom zei toen als hij mijn karakter heeft doet hij het nog een keer en dat gebeurd nu op Cahors!
Wat het nu specialer maakt, is dat ondanks de Oosten wind deze doffer het nu voor de tweede keer flikt in vier week tijd … echt een speciale duif en dat voor een duif die vorig jaar alleen de natour en wat x-vluchten heeft gehad.’
Henri, bedankt voor je mooie en leerzame info. Nogmaals gefeliciteerd met je prachtige en ruime overwinning. Veel succes met de laatste twee NPO-vluchten!