De derde kampioen van de Middaglossing van het Marathon Noordkampioenschap is een verrassende naam. Het is Henk Wegh uit Lochem. Niet dat Henk een liefhebber is met mindere duiven … in tegendeel. Henk staat vooral bekend om zijn Gouden Barcelonaduiven. Vele jaren lang liet hij op zijn afstand zien, dat je ook op een afstand van ruim boven de 1.250 km vroege nationale prijzen kan pakken op de Spaanse Klassieker. In 2018 werd hij ook nog eens 1e Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord. Hij stond in dat jaar hoger op het podium dan wie dan ook. Dit jaar pakte hij vroege prijzen op beide disciplines. Zijn aangewezen duiven op de vluchten van de Middaglossing (St. Vincent, Dax en Bergerac) deden het zo goed dat Henk op de 3e plaats terecht kwam in het kampioenschap van de Middaglossing van onze mooie competitie. Het is leuk om de voorzitter van de Fondunie 2000 te feliciteren met dit succes. Het is tevens leuk om met Henk weer eens een middagje over duiven te kletsen. Henk is een nuchtere kerel met een prachtig gevoel voor humor. 

De drie toppers
Het 3e kampioenschap is door drie duiven verdiend. Op iedere vlucht pakte hij een andere aangewezen duif. De eerste duiven van St. Vincent en Dax heeft Henk doorgespeeld op respectievelijk Marseille en Perpignan. Dat had succes, want beide duiven wonnen op deze vluchten weer een mooie prijs. Henk speelt niet voor kampioenschappen. Deze zijn alleen mooi meegenomen. Hij speelt voor mooie vroege prijzen. Een goed voorbeeld is de eerste duif van St. Vincent, ‘de 212’ van 2018. Na zijn mooie prijs op deze vlucht (43e nationaal tegen 2.714 duiven en 19e van de Marathon Noord) won ze de 64e Marseille tegen 463 duiven. In 2020 vloog deze duivin twee mooie prijzen op de middaglossing, waaronder de 128e nationaal Bergerac tegen 10.276 duiven.
De vader van deze duivin komt uit een doffer van A. Pastor (De Marseille van J. Bochem met 2e Gouden Barcelona-duif van A. Pastor zelf) met een duivin, gekweekt uit Zoon Gouden Barcelona 2005 van Henk zelf met een duivin uit Het Superkoppel van Sam de Jong. De moeder van ‘de 212’ komt van Tonnie Kaspers uit Markelo. Deze duivin komt uit twee Jellema-duiven. In de stamboom zitten drie verschillende Inteelt duivinnen naar Saffier, de beste dochter van Zwart Goud. We zien in de stamboom ook duiven van Ko van Dommelen, Jan Peters en Wim Derksen.

De eerste duif van Dax is ‘de 203’ van 2018. Zij won de 59e nationaal Dax tegen 2.357 duiven. Dat was goed voor de 26e plaats in de competitie van de Marathon Noord. Later in het seizoen werd om 23.33 uur, in het pikkedonker, geklokt van Perpignan. Op deze vlucht won ze de 125e nationaal tegen 4.878 duiven. Henk kreeg een bericht van zijn constateersysteem dat ze geconstateerd was. Met een zaklamp dacht Henk haar naar binnen te leiden, maar buiten zag hij haar niet. Toen hij in het hok keek, zag hij haar al op het nest zitten. Wat een karakter! Henk: ‘ ‘De 203’ is na Dax niet meer mee geweest. Ze heeft een paar dagen voor het inkorven van Perpignan een lapvluchtje van 80 km (Venray) gehad en dat was het. Het vele spelen wat sommige liefhebbers doen, is niet altijd nodig. Dat blijkt hier wel.’ ‘De 203’ won in 2020 twee mooie prijzen op Perigueux en Bergerac. Op Bergerac won ze de 108e nationaal tegen 25.321 duiven van heel Nederland.
Deze topper heeft als vader een duif gekweekt uit Zoon Gouden Barcelona 2005 van Henk met een dochter Gouden Barcelona van Anton van Haaren (via First Price Pigeons). De moeder won zelf een mooie prijs op Orange. Zij komt uit hele goede Barcelona-duiven. Zo won haar moeder o.a. de 78e nationaal Barcelona tegen 7.024 duiven.
Op Bergerac had Henk een onervaren ploeg mee. Hij begon om 4.42 uur. Deze duif stond niet bij de bovenste twee duiven. Dat stond pas de 4e duif, die Henk om 6.15 uur klokte. Nationaal was het goed voor de 512e prijs en bij Marathon Noord won deze duif de 56e prijs. Van heel Nederland was ze de 890e duif tegen 32.374 duiven. Het gaat hier om ‘de 381’ van 2019. De moeder van deze duif komt ook van Tonnie Kaspers uit Markelo. Haar vader komt van Jan Willems uit Nijverdal (kleinzoon Zwart Goud van Jelle Jellema en Sikkie van Jan zelf) en de moeder komt van Jelle Jellema (Dochter Roman). De vader van ‘de 381’ komt uit Klein Mont Ventoux en De Barcelona Crack van Jean Declerq met ‘de 198’ van 2012. Deze duivin was mede-winnaar van het 1e Ochtendlossingskampioenschap bij de Marathon Noord in 2018. Zij komt uit De Koopman-duivin via Bakker en zn en Inteelt Vervuurt.
Op deze manier kwam Henk op de 3e plaats op de Middaglossing bij de Marathon Noord. De snelle vlucht van Bergerac maakte het de liefhebbers extra moeilijk om op alle vluchten één van de bovenste twee van de inkorflijst op tijd te pakken. Henk hoefde slechts twee liefhebbers van de 438 deelnemers voor zich te dulden. Een knap staaltje van de nestor van het FondUnie 2000-bestuur.

… wordt vervolgd …