Traditioneel is het slotakkoord voor de ZLU-vluchten, dus ook van de competitie van de Fondunie 2000, Perpignan. Een vlucht die heel zwaar kan zijn (zoals vorig jaar) en die ook weleens edities kent dat zelfs tot in het midden van het land in de avond duiven thuis kunnen komen. Deze Perpignan behoort tot de zwaardere voorbeelden. De eerste duiven konden de 1.000 mpm niet aantikken. Wat dan wel opvalt dat in de eerste helft van de middag de prijzen zijn verdiend. Als de omstandigheden niet alleen pittig, maar verder goed zijn, dan zijn er veel duiven die zo’n vlucht goed en snel kunnen verteren. Onze duiven worden steeds sterker. Stond een vlucht als deze vroeger minimaal twee vluchtdagen open … nu is het binnen 8 uur gebeurt.
In de Fondunie 2000 ging de overwinning naar Woerden … naar Henk Gerritsen. Deze bouwvakker in ruste troefde de sterke concurrentie af met een duif die al eerder zijn sporen heeft verdiend. Hij won niet alleen de strijd in de Fondunie 2000, maar was ook nog eens nationaal de 3e duif … een geweldige topper !!!

Fondunie Top 10
Op zaterdagmorgen om half 8 gingen de 1.143 duiven van de Fondunie 2000 met het totale internationale gezelschap los in Perpignan, gelegen aan de Middellandse Zee en tegen de Pyreneeën. De winnende duif van de Fondunie 2000 streek naar in Woerden bij Henk Gerritsen. Hij klokte zijn winnende doffer om 9.23 uur op een afstand van 1.063 km. De winnende snelheid bij de Fondunie 2000 kwam hiermee op 972 mpm. 7 mpm minder snel was de eerste duif van Verweij-de Haan uit Mijdrecht, die tweede werd voor J. Swagerman uit Bovenkarspel. De Top 10:
1. Henk Gerritsen, Woerden
2. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
3. J. Swagerman, Bovenkarspel
4. Kees Droog, Andijk
5. Dirk & Elitsa Veldhuis, Amsterdam
6. Dirk & Elitsa Veldhuis, Amsterdam
7. Comb. Baas-Berg, De Kwakel
8. J.W. Schreurs, Nieuw Vennep
9. Kuijer en zn, Maarssenbroek
10. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
Kuijer en zn hadden beide Perpignan-duiven in de prijzen. Hun tweede duif zat op plaats 81. Mike Peereboom uit Amstelveen had 9 duiven mee en 6 prijzen. Zijn eerste twee duiven zaten op de plaatsen 19 en 39. Van de grote inkorvers hadden Verweij-de Haan (11 van de 22) en Jelle Jellema uit Nijverdal (26 van de 45) het heel goed gedaan. Jelle begint met de prijzen 16, 24, 27 en 36.

De winnende liefhebber
De winnaar van Perpignan is Henk Gerritsen, 72 jaar, uit Woerden. In zijn werkzame leven is Henk bouwvakker geweest. Hij geniet al weer een mooi aantal jaar van zijn pensioen en hoopt dat nog heel wat jaartjes te mogen doen.
De duivensport is met de paplepel in gegeven door vader Gerritsen. Henks huidige accomedatie is 7,5 meter lang en is onderverdeeld in vier afdelingen. De stam duiven is opgebouwd met duiven van de familie Huizer uit Rhoon en de Gebr. Kamerbeek uit Woerden. Daar zijn verschillende andere duiven bijgekomen van verschillende liefhebbers door ruiling.

De winnende duif
De winnende duif is een doffer van 2014, die is ingemand op jongen van 7 dagen. De vader van deze doffer komt van Tim Hage en de moeder is een opvanger van Koop Kiekenbelt uit Drijber.
Deze doffer was eerder o.a. in 2016 Duifkampioen van de middaglossing 2016.

Het seizoen
Het seizoen is gestart met 22 nestkoppels, daarnaast heeft Henk nog 10 kweekkoppels. De duiven zijn eind februari gekoppeld en de duiven hebben een koppel jongen grootgebracht. Vervolgens zijn de duiven op weduwschap gezet. Op weduwschap zijn ze ook goed ingevlogen. Vervolgens zijn ze op verschillende vluchten op een mooie stand gebracht.
De duiven krijgen voer van Versele Laga en Beyers (4-seizoenen). Naast het gewone voer krijgen de duiven veel grit, pinda’s, hennep en snoepzaad. Wat doe je aan medische begeleiding, Henk? De winnaar van Perpignan: ‘Normaal doe ik niets aan medische begeleiding. Wel controle als ik het niet vertrouw, maar geen medicijnen. Dit jaar na een paar mindere vluchten heb ik op advies dierenarts enkele dagen geelkuur geven. Normaal gesproken, dus ook dit jaar, geef ik wel elke week knoflook. Dit doe ik in het water. Al 40 jaar geef ik dit.

De Beleving
De duivensport is voor Henk een mooie hobby en zo beleeft hij het ook. Het wordt in zijn bezigheid bij gestaan door zijn vrouw Ada … daar waar het nodig is. Bijvoorbeeld bij het doorgeven van de gegevens voor dit verslag. Henk heeft een paar duivenliefhebbers waar hij het goed mee kan vinden, zoals Paul van den Boogaard, Nico Dekker jr en Jan Hage. Met deze melkers ruilt hij regelmatig wat duiven.
Henk geniet van het thuiskomen van de duiven, dat vindt hij het mooiste van de sport en ook de gezelligheid op de club waardeert hij enorm.
Dit seizoen is voor hem een moeilijk seizoen geweest. Henk: ’Je moet dan wel het plezier in je hobby houden, al valt het wel eens niet mee en ook niet allemaal te begrijpen.’

Tot Slot
Henk vindt dat de lossingsverantwoordelijken een hoop over zich heen krijgen. Onze winnaar uit Woerden: ‘De lossingsverantwoordelijken hebben het dit seizoen ook niet altijd makkelijk hebben gehad. Het commentaar kan weleens wat minder.’
Henk en ook Ada van harte gefeliciteerd met de overwinning op Perpignan bij de Fondunie 2000. Jullie hebben een heel winterseizoen de tijd om van deze overwinning te genieten en dat wens ik jullie ook toe.
Het slotwoord is aan Henk: ‘Ik was compleet verrast toen de duif van Perpignan thuis kwam … er stonden namelijk pas twee duiven op de meldlijst en toen was hij er ineens al!’