Twee weken geleden inmiddels was het zover … de klassieker van de middaglossing St. Vincent stond op het programma. St. Vincent is het startschot voor het landelijke programma van de marathonduivenvluchten. Op programma staan eindelijk weer de klassiekers: St. Vincent, Dax en Bergerac. St. Vincent 2017 was een pittige editie waarbij opvalt dat veel eerst getekende worden gepakt in de kop van de uitslag. Al hoor je ook dat enkele favorieten hebben gefaald op deze vlucht. De eerste meldingen van de dag lieten twee nachtdoorvliegers uit Arnemuiden zien. In sector 3 was de overwinning voor een liefhebber op één van de verste afstanden van deze sector. Henk Boertje uit het Twenterandse Westerhaar is de gelukkige eigenaar van de winnende duif. Vooral dit jaar valt het op dat er veel absolute kopduiven vallen in dit dorpje met nog geen 5.000 inwoners. Dat geeft de liefhebbers in deze mooie plaats vast en zeker motivatie om dit vaker te proberen. Gisteren ging het over de vlucht en de liefhebber en vandaag onder andere over de winnende duif, het systeem ende beleving … lees met veel plezier verder …

De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2014. Ze is op een neststand van een jong van 7 dagen oud ingemand. Naast de eerste van de sector was deze duif de derde duif van heel Nederland. Ze hoefde alleen 2 nachtvliegers uit Arnemuiden voor zich te dulden. Dit is een bijzonder goede prestatie op een afstand van 1.138 km. Even als vergelijk … voor Arnemuiden was het 946 km. Deze topper is een kruising van twee ingeteelde stammen. De helft komt van Gebr. Lowik uit Almelo … uit de ‘Oude Dax lijn’.De andere 50% komt van Henk Wegh uit Lochem … uit de Gouden Barcelona vliegers. De prestaties van deze duivin zijn goed te noemen. Tot nu toe speelde zij 100 procent prijs. Ze is 7x meegeweest op overnachting en natuurlijk 7x prijs. Het zijn niet allemaal kopprijzen. Er zaten wel prijzen 1:10 en Maar toch :20 bij… ze liet telkens minimaal 75% van de andere duiven achter zich.

Systeem en voorbereiding
De duiven zijn zo gekoppeld dat ze op Limoges op 10 dagen broeden konden worden ingemand. In het voorjaar heeft de winnende duif 2 jongen grootgebracht van de tweede ronde, nadat de eerste ronde is overgelegd. De vliegduiven zijn alle vitessevluchten mee geweest. In het weekend en kon het niet doordeweeks. De duiven krijgen voer van Mariman, de sportmengeling. Naast het voer krijgen de duiven pinda’s, snoepzaad en P40. In januari hebben de duiven een wormkuur gehad. In maart is er een geelkuur gegeven en deze is herhaald na de vierde of vijfde trainingsvlucht. De duiven krijgen Vlietabo (gevitaminiseerde druivensuiker) na thuiskomst en verder weleens knoflook en ui in het water. Verder hang ik weleens gepelde uien in het hok.

Beleving
Henk: ‘Ik beleef de duivensport gewoon … heel rustig relaxed. Na 2009 toen ik overgeschakeld ben op de middaglossingen, is er meer ontspanning in gekomen. Mijn vrouw,  drie zonen en soms ook de kleinkinderen kijken mee als de duiven thuiskomen. Het is dan gezellig. Er wordt er lekker geouwehoerd en gedart. En niet te vergeten met de middag … lekker gegeten. Ik werk verder samen met mijn broer. Hij komt altijd bij me in de avonds en op zaterdag. Hij heeft de kweekduiven onder zijn hoede. Het mooiste aan de duivensport is het pakken van een vroege duif. Zoals de beleving als op St. Vincent een steen vroege duif. Daar ga je voor! Ook de omgang met de duiven, het spel, de prestaties en niet te vergeten de mede melkers. Het leven in de vereniging en de sociale contacten zijn heel leuk. De fantastische reacties na de overwinning waren ook geweldig. Mensen gunnen het je, dat is fantastisch als je dat merkt.

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning, Henk? Henk: ‘Ja … heel bijzonder. Deze duivin had ik al een naam gegeven toen ze 1 jaar oud was. Haar bijnaam is ‘De Stille’. Ze is nooit opvallend … altijd rustig en zo ook zaterdagmorgen om 10.48 uur. Toen ze kwam zaten we met 5 mannen te wachten. Niemand heeft haar zien komen en plots zat ze er ineens. De Stille … stil op de ren.’ Een prachtige overwinning van deze topper! Henk nogmaals gefeliciteerd en bedankt voor je informatie voor dit verslag en voor je enthousiasme. Het laatste woord is aan jou: ‘Ik wil iedereen bedanken voor de leuke en sportieve reacties, de bloemen en al wat dies meer zij. Het was en is een geweldige beleving … het positieve en het enthousiasme van de duivenkrant-schrijvers … een vette pluim daarvoor!’