Twee weken geleden inmiddels … was het zover … de klassieker van de middaglossing St. Vincent stond op het programma. St. Vincent is het startschot voor het landelijke programma van de marathonduivenvluchten. Op programma staan eindelijk weer de klassiekers: St. Vincent, Dax en Bergerac. St. Vincent 2017 was een pittige editie waarbij opvalt dat veel eerst getekende worden gepakt in de kop van de uitslag. Al hoor je ook dat enkele favorieten hebben gefaald op deze vlucht. De eerste meldingen van de dag lieten twee nachtdoorvliegers uit Arnemuiden zien. In sector 3 was de overwinning voor een liefhebber op één van de verste afstanden van deze sector. Henk Boertje uit het Twenterandse Westerhaar is de gelukkige eigenaar van de winnende duif. Vooral dit jaar valt het op dat er veel absolute kopduiven vallen in dit dorpje met nog geen 5.000 inwoners. Dat geeft de liefhebbers in deze mooie plaats vast en zeker motivatie om dit vaker te proberen.

 Sector 3
In Westerhaar viel om 10.48 uur de winnende duif van sector 3. Op een afstand van 1.138 km maakte de winnende duif een snelheid van 1.184 mpm. Hiermee was het na de twee doorzetters uit Arnemuiden de derde duif van heel Nederland. De eigenaar van dit klasse duifje is Henk Boertje uit Westerhaar. Deze winnaar had net iets meer dan 100 mpm meer snelheid dan de winnaar van ‘het zilver’ Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem. Nummer 3 is Marcel Jansen uit Ewijk. Nummer vier is Berry van Ochten uit Oosterhout. Vlak voor Ad van Heyst uit Wijchen die 5e was in sector 3. Ad heeft zijn duiven zo langzamerhand op het niveau van de jaren ’90 toen hij de ene nationale top 10-prijs haalde na de andere. De winnaar, Henk Boertje uit Westerhaar, en Berry van Ochten haalde 75% prijs met 4 duiven mee. Willy van Ravenstijn uit Ammerzoden deed hetzelfde en begon op plaats 26. Comb. Scheffer en Van Laar uit Elst (bij Rhenen) hadden ook zo’n serie en begonnen op plaats 61. Wilharms uit Westerhaar was de tweede liefhebber uit deze plaats die de vlag uit kon hangen. Hij had 1 duif mee en die haalde de 10e prijs in sector 3. Gerrit van Vilsteren uit Zwolle, vriend van Het Marathonduivenjournaal, had 10 duiven mee en pakte 7 prijzen. Hij begon met de plaatsen 11 en 29. Frans Laurensen uit Beuningen had een goede dag met 5 prijzen in de sector van de 6 duiven, die hij had gezet. In Wijchen wonen meerdere topmelkers. Pieter Guelen is daar één van. Hij pakte 12 prijzen van de 15 gezette duiven. Zijn eerste duiven zaten op de plaatsen 20 en 106. 5 prijzen van de 7 gezette duiven waren er voor Eddy Peperkamp uit Arnhem en Tom en Bianca van Dee uit Tiel. Ze begonnen respectievelijk op de plaatsen 35 en 39. Gebr. Holleman uit Tienhoven begonnen op plaats 49 en hadden een prachtuitslag met 5 prijzen van de 6 gezette duiven.

De liefhebber
De 63-jarige Henk Boertje is de gelukkige winnaar van deze klassieker. Zijn duivenloopbaan is voor altijd geslaagd door het winnen van deze prachtige vlucht, die ook nog eens pittig was. Deze timmerman had vier duiven en drie duiven haalden de prijzen. Zijn trouwe eerst getekende duif, die altijd goed was voor een vroege prijs, bleef achter op deze vlucht. Dat zijn de nadelen van onze sport. Toppers sneuvelen regelmatig ‘op het veld van eer’.  De nationale overwinning maakt veel goed. Henk, hoe begon je met je duivenbobby? De man uit Westerhaar: ‘Als jong jochie liep ik met mijn oom mee op de hokken. In de vereniging waar, hij de functie als penningmeester vervulde. Enkele jaren later, als 23 jarige, in 1977 ben voor mezelf begonnen met duiven. De eerste duiven waren gekregen duiven … boerenduiven zal ik maar zeggen. Later kwamen daar wat Janssen-duiven bij via A.Visser-Pijl uit Lemmer. Dit was een topspeler in die jaren. Een man die me werkelijk goede duiven heeft gegeven.’ Het duivenhok is heden ten dage ongeveer 4 meter groot en opgedeeld in twee afdelingen. Henk gaat verder: ‘Mijn duivenstam bestaat uit duiven van Gebr. Limburg, Gebr Lowik, Henk Wegh, Jelle Jellema en uit mijn eigen ‘Oude 69’. Deze duif is in ons dorp nog steeds bekend. Ik ben dit seizoen met 12 koppels duiven begonnen voor de 7 middaglossingsvluchten. Verder heb ik 5 kweekkoppels.’

… wordt vervolgd …