Dit verslag heeft als hoofdrolspeler een sympathieke liefhebber uit IJsselmuiden. Deze marathonduivenhouder heeft afgelopen seizoen verschillende mooie kampioenschappen behaald in groot verband, de Fondunie 2000 en de ZLU. Het gaat om Harry Kalter, die in 2024 een prachtig seizoen achter de rug heeft. Harry kwam ik eind jaren ’80 al tegen in het toenmalige inkorfcentrum in Putten. Daar korfden wij onze duiven in voor de ZLU-vluchten. Toen vonden wij het bijzonder dat een liefhebber op de afstand, die de duiven van Harry moesten afleggen, de competitie aanging met liefhebbers op onze afstand (ongeveer 65-70 km korterbij). Dat ging hem toen al heel goed af. We zijn inmiddels ruim 30 jaar verder. Harry is ons op de meeste vluchten de baas en sterker nog … hij kan landelijk (dus ook met de liefhebbers die ongeveer 200 km korter bij zitten) met de besten mee. Hij won bij de ZLU twee 1e Kampioenschappen en hij werd in de sterke competitie van de Fondunie 2000 1e Aangewezen Generaal. Harry Kalter is een liefhebber waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Dat bewees hij al met zijn 1e Internationaal Pau in 2020!
Kampioenschappen en Topuitslagen 2024
Deel 2 van de reportage over het geweldige seizoen 2024 van Harry Kalter met zijn duiven starten we met het op een rijtje zetten van mooie uitslagen en kampioenschappen in groot verband uit het jaar 2024:
- 10e nationaal Pau tegen 4.310 duiven
- 77e nationaal Barcelona tegen 5.325 duiven
- 11e, 37e en 58e nationaal Marseille tegen 2.855 duiven
- 74e nationaal Narbonne tegen 4.762 duiven
- 22e en 73e nationaal Perpignan tegen 4.360 duiven
- 1e Keizer ZLU Grote Fond
- 1e Fondkampioen ZLU
- 1e ‘De Duif’ Zware Internationale Fondcompetitie
- 1e Europa Marathon
- 1e Europa Beker
- 1e Superkampioen SFG ochtendlossing
- 1e Generaal aangewezen Fondunie 2000
- 2e WESM 1e of 2e getekende
- 2e WESM 8 getekenden
- 2e Keizer Generaal Fondunie 2000
- 3e IATP Ranking Pipa Internationale zware Fond competitie
- 3e Grootmeester Generaal Fondunie 2000
- 4e Super Prestige ZLU
- 5e ZLU Marathon
Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 120 vliegduiven. Dit zijn 60 koppels op het nest. Hier zitten ook de jaarlingen en de laatjes bij. In de toekomst zou Harry graag wat minder duiven hebben om mee te vliegen. De wens is om ergens tussen de 80 en 100 vliegduiven uit te komen. Met Mark van den Berg heeft onze topper uit IJsselmuiden gezamenlijk 30 kweekkoppels. Ook hier is de wens dit te verminderen naar 25 koppels. Harry houdt voor zichzelf tussen 70 en 75 jongen. Deze jongen komen vooral uit kruisingen. Voor de kweek worden de goede lijnen vastgelegd door ze in te telen. Harry: ‘We vliegen ook wel met ingeteelde duiven, maar de meesten gaan rechtstreeks naar het kweekhok. Zo hebben we bijvoorbeeld de koppeling gemaakt: Zus Kaysha met Zoon Kaysha.
De kwekers worden in januari gekoppeld. De 1e ronde is voor Mark. De tweede helft van maart worden de vliegduiven gekoppeld. Die mogen dan 10 dagen broeden en dan wordt er naar de vluchten toe gekoppeld. Dus de vliegduiven brengen geen jongen groot. Vanaf het moment van koppelen, worden de vliegduiven zes weken lang verduisterd.
De duiven gaan vanaf het begin van het vluchtseizoen wekelijks mee. Alleen als de kans op overstaan vrij groot is, wordt er weleens een weekend overgeslagen. De duiven worden, naast de eigen vereniging/afdeling ook wel ergens anders ingemand. Harry: ‘Ik korf de duiven ook wel in Hank in.
De duiven waren vanaf de winter goed gezond en de prestaties waren van het begin tot het eind goed en stabiel.
Ik speel allleen de Internationale (ZLU-) vluchten. Op Pau worden de duiven meestal op eieren gespeeld. Daarna gaan de duiven op een jong van een dag of 6 mee. Dat geldt ook voor de Koningsvlucht vanuit Barcelona. Tussen de vluchten door krijgen de duiven af en toe een lapvluchtje. Dat doe ik samen met Mark van den Berg.
De jonge duiven worden op de natour gespeeld. Dat zijn zo’n vijf vluchten. De jaarlingen worden ingespeeld tot drie of vier dagfondvluchten. Af en toe doe ik ze mee op een vlucht als Perigueux of Ruffec met een ochtendlossing. De tweejarigen krijgen twee Internationale vluchten met als start Pau of Agen. De driejarigen en ouder zijn oud genoeg om mee te gaan op Barcelona. Met deze manier van spelen gaan de duiven langer mee.
Opvallend bij mijn duiven: Ze trainen niet veel bij huis. Maar dat schijnt niet nadelig voor ze te zijn. Ik zit er ook niet achteraan.’
De beste duiven (2)
De eerste topper van Deel 2 is ‘De 536’ van 2021, omgedoopt in ‘De Marseille 536’. De betekenis van deze naam is duidelijk als je naar haar beste prestatie kijkt. Deze duivin won de 11e Nationaal Marseille tegen 2.855 duiven in 2024. Internationaal won ze 33e prijs tegen 8.557 duiven. Op eerdere vluchten won ze prijs op Agen en Narbonne. Ze heeft met 4 vluchten mee een score van 100%.
De vader van deze goede duivin komt van J.W. Schreurs. Deze doffer is een broer van ‘Perpignan Queen’. Zij won bij hem de 15e Nationaal Perpignan tegen 4.283 duiven in 2019. Zij komen uit ‘Nestmaat Rooitje’ met een kleindochter van de 1e nationaal Bergerac van Rik Ros (tevens dochter ‘Nachtvliegertje’, die de 6e Nationaal Pau, 1e Nationaal Duivinnen won). ‘Het Rooitje’ won o.a. de 4e Nationaal Narbonne 2015 en de 13e Nationaal Pau 2016.
De moeder van ‘De Marseille 536’ komt van de Comb. Baas-Berg. Zij komt uit twee topvliegers van Paul en Richard. Vader is ‘Top Secret’, die onder meer de 5e Nationaal St. Vincent ZLU, 60e Nationaal Perpignan en de 90e Nationaal Marseille won. Hij is een broer van ‘Last One’, die de 3e Nationaal Agen ZLU won. De oma van moederskant is ‘Jo’. Zij won de 8e Nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Zij is een volle zus van ‘Vino’, die o.a. de 1e en 7e Nationaal Cahors won tegen resp. 15.794 en 22.151 duiven.
… wordt vervolgd …
Recente reacties