Dit verslag heeft als hoofdrolspeler een sympathieke liefhebber uit IJsselmuiden. Deze marathonduivenhouder heeft afgelopen seizoen verschillende mooie kampioenschappen behaald in groot verband, de Fondunie 2000 en de ZLU. Het gaat om Harry Kalter, die in 2024 een prachtig seizoen achter de rug heeft. Harry kwam ik eind jaren ’80 al tegen in het toenmalige inkorfcentrum in Putten. Daar korfden wij onze duiven in voor de ZLU-vluchten. Toen vonden wij het bijzonder dat een liefhebber op de afstand, die de duiven van Harry moesten afleggen, de competitie aanging met liefhebbers op onze afstand (ongeveer 65-70 km korterbij). Dat ging hem toen al heel goed af. We zijn inmiddels ruim 30 jaar verder. Harry is ons op de meeste vluchten de baas en sterker nog … hij kan landelijk (dus ook met de liefhebbers die ongeveer 200 km korter bij zitten) met de besten mee. Hij won bij de ZLU twee 1e Kampioenschappen en hij werd in de sterke competitie van de Fondunie 2000 1e Aangewezen Generaal. Harry Kalter is een liefhebber waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Dat bewees hij al met zijn 1e Internationaal Pau in 2020!
De liefhebber
Deze reportage gaat over de prestaties van de duiven van Harry Kalter (64 jaar), voormalig tuinder, uit IJsselmuiden. Hij heeft in zijn werkzame leven verschillende gewassen geteeld. Op het laatst waren dat komkommers. Hij had dit bedrijf samen met zijn broers. Een paar jaar terug hebben ze de zaak verkocht.
Harry heeft vanaf zijn 8e jaar duiven. De interesse in de duivensport kwam via zijn ooms (broers van zijn vader). Harry’s vader is vanaf 1980 mee gaan helpen met het verzorgen van de duiven. Zijn vader heeft tot 2005 altijd geholpen met Harry’s hobby. Harry is als duivenliefhebber altijd aangetrokken geweest tot de grote fond. Rond 1980 heeft hij 50 duiven gehaald bij Spekenbrink uit Enter. Deze liefhebber had allerlei soorten zoals het ras van Ko Nipius en twee koppels van Bert Wielink (van het soort van Jac. Wolff /Piet Lazaroms).
De duiven zitten sinds 7 jaar op het huidige adres. Voorheen zaten de duiven bij de tuinderij, enkele honderden meters van zijn huidige adres. Het hok voor de duiven is een zolderhok. Op dit hok heerst een goed en stabiel klimaat en het blijft makkelijk droog. Vroeger had deze kampioen uit IJsselmuiden een hok op een hooizolder. Daar ging het ook geweldig op. Duiven werden in het voorjaar mooi en die bleven het hele seizoen in goede conditie. Het huidige hok is 10 bij 7 meter, bestaande uit 8 afdelingen (4 voor de vliegers aan de Westkant (de duiven kunnen heen en weer lopen), 2 voor de jongen, 2 hokken om makkelijk te kunnen scheiden) en beneden een ruimte voor de kwekers.
Harry vertelt: ‘Ik twijfelde 7 jaar terug om door te gaan. Ik kreeg na de verkoop van ons bedrijf meer tijd en toen ben ik serieuzer met de duiven bezig gegaan. Er zit in de hokken genoeg kwaliteit en dan komt het er uiteindelijk wel uit: Als je voldoende tijd in duiven met kwaliteit steekt. Als je zo lang duiven hebt, is stoppen eigenlijk ook geen optie. Het is ook wel een soort verslaving.’
De stam duiven die in de hokken van Harry zit, bestaat uit verschillende lijnen. Het kweekhok heeft de Aangewezen Kampioen van de Fondunie 2000 samen met Mark van den Berg. Ze hebben samen duiven aangeschaft bij onder meer Verweij-de Haan. Via hen hebben ze een zoon en een dochter van ‘de Barça 621’. Deze doffer heeft geweldig gevlogen bij de Gebr. Jacobs op Perpignan en Barcelona. Ook zorgt hij voor een heel goede nakweek. Deze doffer komt uit ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman. De zoon en dochter van ‘De Barça 621’ kruiste goed met duiven van Arjan Beens/Mark van den Berg en Nico Volkens. De dochter van ‘De Barça 621’ komt uit deze bekende doffer met zijn eigen dochter, dit is een Topduivin voor de kweek. Verder is Harry goed met de volgende lijntjes:
- Harry’s eigen oude lijn van de Goeie Rooie
- ‘Fighter’ x ‘Callas’ van Nico Volkens
- Peter Bruinenburg (Volkens x Vertelman)
- Mark vd Berg (Christy)
- Arjan Beens (Snelle Jelle, Miss Gijsje)
- Samenkweek van Jeroen van Heumen
De beste duiven (1)
In de seizoenen nadat Harry Internationaal Pau won in 2020 heeft hij prima seizoenen gedraaid. In deze seizoenen lieten verschillende duiven zich zodanig zien, dat je ze als kopvlieger kunt aanmerken. De eerste topper is ‘de 928’ van het jaar 2018. Deze doffer gaat door het leven als ‘Barca-Alek’. Hij won in 2021 en 2022 de volgende prijzen op Barcelona: 25e Nationaal Barcelona en de 35e Nationaal Barcelona. Hij werd hiermee de 2e Beste Barcelona-duif van Nederland over deze twee seizoenen. De vader van deze crack is een zoon uit ‘The Fighter’ en ‘Callas’ van Nico Volkens, ‘Super Volkens 866’. Deze doffer is ook de vader van o.a. de 22e Nationaal Perpignan en 77e Nationaal Barcelona. ‘The Fighter’ was 1e Nationale Asduif Agen over 3 seizoenen met de 22e, 35e en 79e nationaal Agen ZLU en de 44e Nationaal Narbonne. ‘Callas’ was 1e Nationale Asduif Barcelona over 4 seizoenen. Hij won o.a. de 45e en 56e Nationaal Barcelona.
De moeder van ‘Barca-Alek’ is de ingeteelde duivin van ‘Barça 621’ van de Gebr. Jacobs (Zoon Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman). ‘De Barça 621’ won o.a. de 9e Nationaal Perpignan en de 15e Nationaal Barcelona). Hij was 1e Nationale Asduif over de ZLU-vluchten over de jaren 2006-2009. Deze ingeteelde duivin naar ‘De Barça 621’ is ook de moeder van o.a. de 77e Nationaal Barcelona.
Een volle broer van ‘Barca-Alek’ is ‘de 896’ van 2018. Deze doffer gaat door het leven als ‘Barca 896’. Deze doffer won onder meer de 77e Nationaal Barcelona tegen 5.325 duiven en de 142e Nationaal Barcelona tegen 4.838 duiven.
… wordt vervolgd …
Recente reacties