Marseille was de eerste vlotte vlucht van de afgelopen en lopende seizoen. Met een vlotte vlucht bedoel ik dat op de lossingsdag een behoorlijk deel van de prijzen verdiend waren. Dit hadden we in 2018 en ook in 2019 nog niet mee gemaakt. De snelste duif van de Fondunie 2000 viel in Vinkeveen. Harry Hendriks is de gelukkige winnaar. Deze liefhebber heeft zijn duiven op een idyllisch plekje, waar eerst een mooie natuurwandeling voor nodig is om bij te komen. De overwinning is Harry van harte gegund. De laatste jaren heeft hij zowel op de NPO als op de ZLU-vluchten diverse kopprijzen gewonnen en nu staat hij aan de kop van de uitslag van de Fondunie 2000. Een prachtig hoogtepunt !!!

Fondunie 2000 Top 5
De duiven van Marseille werden op vrijdagochtend om 6.35 uur gelost. Bij de Fondunie 2000 waren 632 duiven mee. Er zat veel zuid in de wind, zodat een hoge snelheid in de lijn der verwachtingen lag. Dit kwam deels uit. De snelheid van de winnaar was nog niet zo heel hoog. Het verloop was dat voor Marseille-begrippen wel. Een Marseille met zo’n snel verloop, als deze editie, is lang geleden. Voor de duiven ook weleens lekker. De winnende duif van de Fondunie 2000 viel bij Harry Hendriks in Vinkeveen. Hij klokte zijn winnende doffer om 20.57 uur op een afstand van 991 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.149 mpm. Nummer twee was 9 mpm minder snel. Dit was Jelle Jellema uit Nijverdal. Een mooie derde plaats was voor Jan Janssen uit Groesbeek. De top 5 werd volgemaakt door Jan van Straten uit Utrecht (4e) en C.J.J. van Wijk en zn uit Benschop (5e).
Jan Janssen had 5 van de 7 duiven in de prijzen en noteerde van de kopvliegers de beste uitslag. 

De winnende liefhebber
De winnaar bij de Fondunie 2000 op Marseille was de 57 jarige Harry Hendriks uit Vinkeveen. In het ‘normale’ leven is hij Facilitair Manger Utrecht West  bij de grote zorginstelling Careyn.
Duivensport is verweven in de familie Hendriks. Via zijn neefjes kwam Harry in contact met postduiven en is hij uiteindelijk in 1975 zelf gestart. In eerste instantie speelde Harry met zijn broer samen.
Onze topper uit Vinkeveen vertelt: ‘In de jaren tachtig ben ik overgeschakeld naar de fond. Er werden fondduiven aangeschaft bij Combinatie Deurwaren-Pronk te Warmenhuizen. Het heeft mij een aantal jaren gekost om deze discipline onder de knie te krijgen. Ik was de eerste in mijn regio die volledig op  overnachtingsvluchten ging spelen. Toentertijd was er nog weinig kennis over deze discipline. Ik heb dit mijzelf aangeleerd met vallen en opstaan. In 1989 en 1990 werden de eerste successen behaald. Vroege prijzen op St. Vincent  en de 1e prijs op Marseille in de toenmalige fondclub Amsterdam (nu fondclub Noord-Holland).
Eind jaren negentig ben ik combinatie gaan vliegen samen met mijn vader en dat ging best goed. Na het overlijden van pa in 2002 heb ik een aantal jaren rustig aan gedaan, maar vanaf 2007 heb ik de draad weer serieus opgepakt.’
De marathonduiven die Harry’s duivenstam is opgebouwd met duiven met als basis Van Wanroy, Van der Wegen en van de Gebr. Kuijpers uit Neer. Later kwamen de duiven van Michel Verweij en Peter de Haan, Comb. Baas-Berg en Tim Hage erbij. Hij heeft ook nog een paar duiven van Jos Pepping.
Het vlieghok voor deze duiven is bij elkaar 18 meter lang.

De winnende duif
De winnende duif is een nestdoffer. Hij werd ingemand op een groot jong en 5 dagen eieren.
De vader is een zoon van Vino (één van de vaandeldragers van het hok van Comb. Baas-Berg) en de moeder komt uit Pepping-duiven.
Deze doffer had voor Marseille zijn sporen al verdiend. Hij won onder meer de 106e nationaal Perpignan 2017, 7e nationaal Bergerac van sector 2 in 2018 en nu in 2019 wint hij de 16e nationaal Marseille en dus de eerste van de Fondunie 2000.

Het seizoen
In 2019 is Harry gestart met 60 vliegduiven (incl. de jaarlingen). Daarnaast heeft hij 8 kweekkoppels om zijn stam sterk te houden.
Eind maart zijn de duiven gekoppeld. De duiven hebben een koppel jongengroot gebracht, zo ook de winnende doffer.
Vervolgens zijn de duiven afgericht met de afdelingsvluchten in de vereniging. Daarnaast gaan ze nog al eens mee met het karretje in Woerden. Dit karretje rijdt elk weekend naar Meer.
De duiven krijgen voer van het merk Havens. Normaal is dat de standaardmengeling. In het marathonseizoen wordt dit aangevuld met een vetrijke mengeling. Dit wordt aangevuld met pinda’s  en snoepzaad. De duiven worden maandelijks gecontroleerd door de dierenarts. Alleen op zijn advies wordt er medisch ingegrepen. De duiven krijgen elke week een dag Endosol en de dag erna Probac 1000. Op deze manier hoopt de winnaar van Marseille de duiven gezond en dus schoon te houden.

De Beleving
Harry geniet van zijn hobby. Tijdens het sportseizoen is zijn beleving intens en fanatiek. De duivensport is bovenal een hele goede ontspanning naast een drukke baan. Het mooiste van de sport is natuurlijk vroege duiven draaien.
Harry … bedankt voor je openheid en nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning. Succes gewenst op de laatste vluchten van het marathonseizoen !!!