Wijnands en zn uit Maastricht … de grootste naam van de marathonduivenwereld over de laatste 25-30 jaar. Veel (inter)nationale overwinningen staan op hun naam. Verder vliegen heel veel liefhebbers goed met hún duiven. Fenomenale duiven hebben ze op het hok gehad en voortgebracht … ‘De Kleine Jo’, ‘Olano’, ‘De Blauwe Vannoppen’, ‘De Soustons’ enz enz. Laat deze liefhebbers nu de zwaarste Agen voor Oude Duiven in jaren winnen. Een fantastische winnaar op een fantastische vlucht. Dat wil je eigenlijk altijd hebben … naast nieuwe toppers natuurlijk. Deze vlucht gaat naar Maastricht, naar de Ringhoeve, naar vader en zoon Wijnands.

De winnende liefhebbers
De winnende combinatie bestaat uit vader Harry (91 jaar) en zoon Roger (57 jaar). Vader had als boer melkkoeien en varkens en verbouwde wat graan. Roger verwerkt graan als bakker tot brood en banket. Dit zijn beroepen waar je op de gekste tijden moet werken. Regelmaat is altijd ver te zoeken geweest. De duiven hebben zich daar prima bij aangepast. Sinds de jaren ’70 zitten aan de Tongerseweg in Maastricht op de zolder van de hoeve postduiven. De hokken zijn op zolder gebouwd. Je zou kunnen zeggen ‘een hok in een hok’. Vanaf de jaren ’80 werd er gebouwd aan een stam marathonduiven. De stam is gebaseerd op oude solide rassen zoals Kuypers en Van der Wegen. Later kwamen daar duiven bij van verschillende andere topmelkers zoals van wijlen Fons van Ophuizen, Wil Brouwers en Noël Peiren.

De winnende duif
De winnende duif is een machtig mooie kras doffer … de NL-2016-1778679. Zijn naam is Mai-Kel. Deze naam is gekozen ter ere van de moeder van Rogier en de vrouw van Harry. Zij heette Mai. Een mooie Maastrichtse naam. Ze stierf onlangs naast Harrie midden in de nacht … heel vredig. Ze was de 90 jaar reeds gepasseerd. Deze doffer, Mai-Kel vloog voor Harrie en Rogier alweer de 7e Nationale overwinning. Deze was loodzwaar en hij won Nationaal van 5.754 duiven bij de oude op Agen.
De grootvader van vaderskant van Mai-kel is de Pozzato. Hij vloog zelf ook al een 1e Nat, Int. van Bordeaux van respectievelijk 5.279 duiven nationaal  en 9.001 duiven Internationaal. Deze topper was daarmee ook de snelste van het hele convooi van alle 16.000 duiven! De moeder van Mai-kel komt van Fons van Ophuizen en is een dochter van super kweekster Prima Donna NL-2005-1752764, die ook al o.a de 1e provinciaal  Perpignan en 6e Nat. Perpignan 2012 gaf. Ook vloog Prima Donna zelf zeer goed met o.a de 11e Nat. Perpignan de  52e Nat. Marseille en de 101e Nat Dax. Ze is ook zus van de 26e Int. Narbonne 5.870 in 2005. Prima Donna is ingeteelt naar de Pau van Heinz Seegmuller. Verder zitten er andere supervliegers in haar Pedigree zoals de befaamde Rambo , de Blauwe Vanoppen, de Blauwe Brouwers, de Olano en de Martha van de gebr. Saya. Tot slot zien we de bloedlijnen van George Carteus in deze Agen-winnaar zoals o.a De Lamme, Blind Asje, De Banneux en ook de zoon Bonte kweker van het hok Batenburg en Zn. Mijn vliegende reporter Peter Grootheest heeft nog een leuke anekdote: Hij kocht vorige week nog 2 jongen uit de vader van de Mai-kel. Niet wetende dat amper een goede week erna er een halfbroer een eerste Nationaal zou vliegen. Anders waren ze beslist duurder geweest. Rogier en Peter hebben er afgelopen weekend samen eens hartelijk om gelachen.

Het seizoen
Het seizoen wordt gestart met 85 vliegduiven (allemaal weduwnaars) en 25 kweekkoppels. De vliegduiven zijn gekoppeld op half maart. De jaarlingen brengen de jongen groot. De oudere vliegduiven broeden dood. Voor eigen aanvulling worden er 125 jongen gekweekt. De duiven gaan mee vanaf de eerste vlucht. Zo vaak mogelijk tot aan de eerste dagfondvlucht. Er wordt wel rekening gehouden met het weer. Op het ‘echte werk’ wordt er alleen gespeeld voor de ZLU-vluchten. Voor de eerste marathonvlucht hebben de duiven ongeveer 2.000 km gehad op de inspeelvluchten voordat Pau, Agen of Barcelona zich aandient.
De duiven krijgen voer van Versele Laga, Mariman en Matador. Tussen de vluchten door een wat lichtere mengeling, zoals de Zoontjes-mengeling. Naar de marathonvluchten toe wordt dit aangevuld met snoepzaad, katja idjoe, koolzaad en pinda’s met daarbij P40.
De duiven krijgen verder allerlande uit diverse emmers en grit.
Medisch gezien krijgen de duiven naast de verplichte enting maandelijks een geelkuur. 10 dagen voor inkorving van een grote fondvlucht krijgen de drie dagen voor de luchtwegen. Biergist met een olie over het voer krijgen ze het hele jaar.

Roger in gesprek met Het Marathonduivenjournaal

De Beleving
Harry en Roger zien de duivensport als een leuke hobby. Het mooiste vindt Roger het vliegen, maar kweken is heel noodzakelijk om goede vliegduiven in de ploeg te krijgen. De mannen halen hun plezier uit de sport. Roger: ‘Als ik mijn duiven kan spelen … dan vind ik het goed! De rest is bijzaak.’
Hoe zag de avond voor en de ochtend van Agen eruit? Roger: ‘In de avond zat ik al te wachten. Het lukte niet om in de avond een duif te draaien, omdat de duiven door omstandigheden wat later waren gelost. In de ochtend vroeg op. En toen kwam hij … geweldig! Ik vond het een verrassing dat we in het Zuidoosten van Nederland de eerste prijs nationaal konden pakken met deze Noordoosten wind. Het was een grote verrassing en daarom des te mooier!’

Tot Slot
Ik wil Harry en Roger nogmaals feliciteren met deze geweldige overwinning op deze prachtige Agen. Ik hoop dat er nog veel mooie uitslagen mogen volgen en de mannen veel succes wensen voor de rest van het seizoen. Dank voor de medewerking aan dit verslag en hopelijk tot een volgende keer !!! Een bijzondere dank gaat uit naar mijn Limburgse vriend Peter Grootheest, die een stukje van deze tekst voor zijn rekening heeft genomen en die de foto’s bij Harry en Roger heeft gemaakt !!!

  ism Peter Grootheest, Maastricht