Het is halverwege juli en normaal gesproken zitten we al aan onze vijfde ZLU-vlucht. Iedereen weet dat het in 2020 allemaal anders is. We mogen blij zijn dat we nog een ingekort en uitgesteld marathonseizoen hebben. Dat zijn we ook. Afgelopen weekend was de start van het ZLU-programma. We begonnen met de vlucht waar we traditioneel mee starten … Pau. De duiven werden zaterdagochtend om 7.15 uur gelost met in het begin een NW wind. Later draaide de wind naar West en zelfs een stukje Zuidwest. In Nederland vielen zaterdagavond vijf duiven, waarvan er vier in Sluis moesten zijn bij Martin de Poorter. In de nacht kwam daar een duif bij van Frank Zwiers. In de vroege ochtend ging het al snel weer los met een duif van Jeroen van Heumen uit Oss. In het werkgebied van de Fondunie 2000 viel de eerste duif in IJsselmuiden bij Harrie Kalter. Hij was niet alleen de winnaar bij Fondunie 2000, maar ook nationaal en internationaal … een geweldige prestatie !!!

De winnende duif
De winnende topper is een duivin. Het is ‘878’ van 2018. Haar naam is ‘Kaysha’ … naar zijn 5-jarige kleindochter die in Ghana woont. Zij is ingemand op eieren van 12 dagen. Pau was haar eerste marathonvlucht. In 2019 is zij driemaal meegeweest op een eendaagse fondvlucht. De vader van deze kanjer komt uit ‘de Barça 621’, gespeeld door de Gebr. Jacobs uit Nes a/d Amstel. Hij won voor hen o.a. de 9e nationaal Perpignan en de 15e nationaal Barcelona. Deze doffer is gekweekt door Gerrit Veerman … uit zijn wereldberoemde ‘Betuwekoppel’. Oma van vaderskant is ‘Zus Barry’.  ‘Barry’ zelf won bij de Gebr. Jacobs 5 prijzen bij de eerste 100 nationaal en daarnaast nog 9 prijzen. De moeder van ‘Kaysha’ komt uit ‘Icarus’ van Arjan Beens en ‘Christy’ van Mark van den Berg. ‘Icarus’ is een goede kweker en komt uit ‘Snelle Jelle’ en ‘Miss Gijsje’ van Arjan. ‘Snelle Jelle’ won o.a. de 2e nationaal Perpignan en ‘Miss Gijsje’ won o.a. 6e NU Brive en 7e nationaal Cahors. ‘Christy’ van Mark van den Berg won o.a. de 1e NPO Orange en de 27e nationaal St. Vincent.

Huidige stam
Op de stam die Harrie heeft opgebouwd in de jaren ’80, is hij door gaan bouwen met duiven van:
Mark van den Berg uit IJsselmuiden (broer “Olympic Zara”, dochter “Anna”, halfzus “Christy”, “Lieke”)
15 rechtstreekse Nico Volkens, onder meer uit de toppers: ‘Red Terror x Callas‘, ‘Fighter x Callas‘, ‘Le Marchand‘ ‘The Don‘ en een volle broer van “The Don”
Peter Bruinenberg uit Steenwijk uit “Jolijn” en uit de stamvader de “097″ (uit 100 x 10). De Bruinenberg duiven kwamen ook via Jan van Straten uit Utrecht, o.a. (broer “Aurillac”)
Verweij-de Haan Mijdrecht, hier zaten zoon “Red Rose” en kinderen uit “Milos”, “Messi”, “Iniesta”, ‘Superkweker Stet’ (zoon Betuwekoppel van Gerrit Veerman), “Barry”, “Ballotelli” bij.
Jaap Mazee uit Ens uit de 3e Nat. St. Vincent
Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel, kinderen van de ‘Barca 621’ (Zoon Betuwekoppel van Gerrit Veerman), via Verwey-de Haan.
Jellema-duiven via Arjan Beens Genemuiden en Jan Morsink uit Marle.
Nico de Fouw uit Bant 2 zussen en 2 kinderen van de fameuze “Vale Barca” 1e Asduif Barcelona 3 jaar ZLU.
Jan Schreurs uit Nieuw-Vennep, de topduivin “‘t Rooitje”
Recentelijk aanwinsten komen van o.a. Coen en Marc van Haarlem uit Terborg en Marlon Kok uit Ransdorp.
Dennis Borkent uit Rijssen uit de “Blauwe Monty”

Vluchten tot half augustus
Het seizoen loopt dit jaar twee weken langer door. Hoe ga je de duiven goed houden tot half augustus? Harrie: ‘De duiven zijn verduisterd tot aan een maand voor de eerste marathonvlucht. Daarnaast licht ik vanaf de langste dag altijd bij van 5 tot 8 in de ochtend en in de avond 7 tot 11 uur. In het voorjaar heb ik de vliegduiven niet op jongen laten komen. Nu op Agen en Barcelona en na Pau komen ze op de eerste jongen. Ik denk dat ik de jongen hier en daar wat verjong en waarschijnlijk de betere doffers en duivinnen alleen op een jong laat zitten de laatste dagen, zodat de duivinnen niet opnieuw gaan leggen en ze gemotiveerd op dat jong ingemand kunnen worden.’

De Beleving
Harrie beleeft de duivensport met heel veel plezier en met de nodige ontspanning. Niets moet … alles mag. Hij krijgt hulp van zijn vrouw Renée als het nodig mocht zijn. De kinderen van hen zijn het huis al uit. Met plaatsgenoot Mark van den Berg (winnaar van twee afdelingsvluchten de laatste weekenden … midfond en Bourges in Afdeling 8) doet Harrie veel dingen samen en heeft Harrie een gezamenlijk kweekhok met marathonduiven.
Het mooie van onze hobby vind Harrie de aankomsten van de duiven … vooral als ze vroeg zijn. Daarnaast geniet hij ook van de verzorging en de contacten met collega duivenmelkers.

Tot Slot
Harrie over de aankomst van de duif: ‘Ik zag haar aankomen uit het zuid zuidoosten. Zij viel op de goot boven de klep waar nog een jaarling van Bourges moest komen. Precies aan de andere kant van het hok. Ik dacht eerst dat het die jaarling was. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het één van de Pau duiven was. Dat is een vroege dacht ik gelijk. Dat ze de 1e Internationaal had gewonnen, kwam ik later pas achter. Het werd een fantastische dag met de Internationale overwinning. Een doelstelling die ik graag wilde halen. Geweldig!’
Harrie, nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige overwinning en bedankt voor de medewerking.