2020 was een geweldig seizoen voor Harold Zwiers uit Den Ham. Het seizoen startte met Limoges. Op deze vlucht pakte hij gelijk een mooie kopprijs met een duif die later nog meer tot wasdom zou komen. Via nationale top 10 prijzen (in sector 3) op St. Vincent en Perigueux en nog wat mooie prijzen op de ZLU-vluchten (onder meer de 50e nationaal Pau en de 25e nationaal Barcelona) werd toegewerkt naar een apotheose op Bergerac. Op deze vlucht pakte Harold de 1e nationaal van heel Nederland tegen 25.321 duiven. De duif die daarvoor verantwoordelijk was, is Robin … een jaarling! Jazeker … de duivin die startte met de 19e Limoges tegen ruim 2.000 duiven, die tussendoor de 9e nationaal Perigueux won tegen dik 8.000 duiven. Deze duivin was op Bergerac meer dan 25.000 duiven te snel af. Ze werd de Beste Marathonduif van de wereld in 2020. Een betere duif zal Harold niet snel meer op het hok krijgen. Met dank aan Robin Bakhuis.

De winnende liefhebber
Een kleine vijftien jaar zijn pa en ik bevriend met Harold Zwiers. We waren in die jaren op zoek naar aanvulling op onze stam. Ik pakte een vijftal uitslagen van vluchten met Noord of Noord Oost in de wind. Vluchten met een lage snelheid. Ik streepte daar duivenliefhebbers aan die minimaal 30 km verder vlogen dan wij en die toch kop konden vliegen. Harold Zwiers viel een paar keer goed op. Ik legde contact en we gingen bij hem op bezoek. Er ontstond een klik. We hebben in die jaren veel duiven uitgewisseld. We hebben in Veenendaal een paar knappe Zwiers-duiven op het hok gehad. Dat was geheel wederzijds. Wie kent Het Veens Blauwtje niet, die bij Harold menig kopprijs heeft gewonnen. Genoeg over het ontstaan over een duivenvriendschap. Dit verhaal gaat over het seizoen van Harold.
Harold Zwiers, inmiddels 51 jaar,  woont in een prachtige omgeving, net buiten het dorp Den Ham, vlakbij Vroomshoop en Vriezenveen. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Harold: ‘Als jongen van 10 jaar oud ben ik begonnen en had eerst duiven van clubgenoten. Daarna werden er echte rasduiven aangekocht waar ik veel succes mee heb gehad en nog succes me heb. Dat waren in het begin duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Van der Wegen en Jan Aarden.’
Op het erf waar hij woont, stond vroeger een boerderij.  Op de grond van deze boerderij is ruim 20 jaar geleden een dubbelhuis gebouwd. De ene helft wordt bewoond door de ouders van Harold en de andere helft wonen Harold en zijn vrouw Gerda. In de ruime tuin staan 3 duivenhokken en een ren. Op het ene hok (13 meter) kunnen ongeveer 50 koppels, afgelopen seizoen zaten er ongeveer 70 vliegduiven. Op een ander hok (ruim 3 meter) zitten de 20 koppels kwekers. Aan het kweekhok is een ruime ren gebouwd voor de ongeveer 80 jongen. Sinds twee seizoenen heeft Harold een soort ‘Van Zon hok’ naar eigen inzicht laten bouwen. Het is 10 meter lang en 4,5 meter breed, waarvan 2 meter ren. De deuren staan altijd open. In dit hok zitten ook ongeveer 70 vliegduiven. De totale vliegploeg bestaat dus uit 140 vliegers. Harold: ‘Ik doe alleen de deuren dicht als ik de duiven vang, want dan is het lekker donker.’ Verder staat er sinds een jaar of vijf een grote ren, die Harold gebruikt om duiven tijdelijk te scheiden of om duiven in te doen die naar een verkoop gaan. Harold is sinds 1998 helemaal gespecialiseerd op de grote fond. Eerst alleen de middaglossing en af en toe Barcelona, maar de laatste jaren ook de ZLU-vluchten, vooral op de ZO-lijn. Vanuit Oost Nederland gezien de Zuid-lijn. De successen rijgen zich aan één. De laatste 10 tot 15 jaar wordt er meerdere keren per jaar in de top 10 in groot verband gespeeld. Hij werd Kampioen Ochtendlossing van de sterke competitie van Marathon Noord in 2014. Daar kwam in 2017 de sectorale overwinning van Perigueux bij. Nu komt daar prachtige Nationale Overwinning van Bergerac bij.

‘Robin’
De absolute topduif van Harold in het seizoen 2020 is ‘Robin’. Deze duivin heeft Harold op een bonnetje bij Robin Bakhuis uit Westerhaar gekregen. Zij is als weduwduivin gespeeld. Volgens Harold had zij dezelfde karaktereigenschappen als ‘Het Veens Blauwtje’, die ook geweldig presteerde als weduwduivin. Deed de dochter van de Wereldberoemde ‘Carteus Giant’ van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen het geweldig als weduwduivin, ‘Robin’ deed het fenomenaal! Wat zette zij een reeks neer … formidabel. Zij begon met de 19e Limoges tegen 2.068 duiven van Afdeling 9 Oost Nederland. Dit was de eerste marathonvlucht van 2020. Enkele weken later pakte ze de 9e nationaal Perigueux in sector 3 tegen 8.064 duiven. Wederom een prachtige prijs en al weer beter dan Limoges. Tot slot pakte zij 1e nationaal Bergerac tegen 25.321 duiven. Ik kan mij in mijn schrijversloopbaan van bijna 30 jaar geen betere duif herinneren!!!
Harold draaide zijn winnende duif, ‘Robin’, op de bewuste zaterdagochtend om 9.48 uur op een afstand van 955 km. Op dat tijdstip waren er nationaal nog geen 10 duiven geconstateerd. Bijzonder knap! Falco Ebben maakte hierover een prachtig filmpje!
Harold: ‘Ik wilde haar eerst niet spelen op Bergerac. Ze had al twee hele mooie prijzen gewonnen. Maar ze was zo mooi … ik kon haar niet thuishouden en ze was er weer en nu supervroeg. De eerste van heel Nederland. Dat is toch geweldig! Het was net als met ‘Het Veens Blauwtje’ een paar jaar terug. Zij liet ook altijd zien als ze goed was. Die kon je dan spelen en dan wist je dat ze er was. Dat is nu met ‘Robin’ ook en die pakt nu ook nog eens een 1e van heel Nederland. En dat allemaal binnen 5 weken … door een jaarling.’
‘Robin’ is, zoals gezegd, gekweekt door Robin Bakhuis uit Westerhaar. Haar vader komt van Wiersma en zoon. Deze doffer won in één seizoen twee kopprijzen (3e nationaal Perigueux en 28e nationaal Bergerac). In deze doffer zitten de soorten van Wim Derksen en Mark van den Berg met een vleugje van Staf Dusarduyn en van Harold zelf. De moeder is van het soort van Arjan Beens. Deze duivin is ingeteeld naar ‘Mr. Gijs’ van Appie Pas (Fondgoud Oost). Zij komt uit ‘Mr. Gijs’ met een dochter, ‘Ranomi’. ‘Mr. Gijs’ komt uit ‘Miss Gijsje’ met ‘Mr. Beautiful’ en ‘Ranomi’ komt uit ‘Mr. Gijs’ met een volle zus van ‘Miss Gijsje’. Het geweldige bloed van ‘Miss Gijsje’ (metname haar zonen) laat zich geweldig zien bij verschillende liefhebbers. Dit keer via ‘Mr. Gijs’ van Appie Pas.
Op PiPa staat op dit moment een veiling van Harold … met daarin twee kinderen uit ‘Robin’.

… wordt vervolgd …