2020 was een geweldig seizoen voor Harold Zwiers uit Den Ham. Het hoogtepunt van dit seizoen was de Nationale Overwinning op Bergerac tegen ruim 25.000 duiven. Dit kunstje werd geleverd door ‘Robin’, een duif die Harold haalde bij Robin Bakhuis … op een bonnetje. Hiermee werd het kweekhok van Harold verrijkt met de Beste Marathonduif 2020 van de hele Duivenwereld. Dit kweekhok was al goed bezet met ‘Red Dawn’, de 1e Nationaal Perigueux 2017. Deze doffer is een zoon van Topkweker ‘Rooie Japie’, zoon van het Basis- en Topkoppel ‘1336 x Morsie’ (overwegend van Jan Theelen). Verder herbergt het kweekhok ‘De Deugniet’, een geweldige kweker (gekweekt door P. Schoolderman) die als vliegduif onder meer de 1e NPO Montauban won. We sluiten de rij met topvlieger en -kweker (inmiddels als moeder van twee ‘teletekstduiven’) ‘Het Veens Blauwtje’. Deze duivin is gekweekt door Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Haar vader is de Wereldberoemde Carteus Giant. Het Veens Blauwtje was in de periode 2016-2018 De Beste Bergerac-duif van Nederland. Ze won op diverse vluchten 4 prijzen bij de eerste 30 tegen gemiddeld 4.400 duiven. Een geweldenaar!

 

Een aantal toppers
De eerste topper van dit deel van de reportage is ‘de 218’ van 2017. Deze duivin wordt ‘Elorah’ genoemd. Ze won in 2020 een mooie 9e nationaal St. Vincent tegen 2.958 duiven. Van heel Nederland was het de 22e prijs.
Haar vader is ‘Zorro’. Deze doffer van 2009 won onder meer de 93e nationaal Cahors tegen ruim 10.000 duiven de 100e nationaal Marseille tegen bijna 5.000 duiven. Deze goede doffer is een zoon van ‘De Marathon’ (winnaar van 18 prijzen op de marathonvluchten) met ‘Limoosje’, de beste dochter van het Stamkoppel ‘1336 x ‘Morsie’. Deze duivin won zelf o.a. 9e nationaal Mont de Marsan en de 2e en 4e VNC Limoges. Deze duivin is ook een prima vererver. Ook de toppers van 2020 op Barcelona (25e nationaal, 37e internationaal) en Perpignan (62e nationaal) zijn kleinkinderen van haar.
De moeder is ‘Bergina’. Deze duivin won de 10e NPO Bergerac in 2015. Ze won ook de 25e NPO Cahors en de 35e NPO Bergerac. Haar vader is ‘De Jelleman’ (75% Jellema). De grootouders van deze duif zijn ‘Zwart Goud’, ‘Dochter Zwart Goud’, ‘Inteelt Saffier’ (‘Saffier’ is de beste dochter van ‘Zwart Goud’) en ‘Morsie’ (van Harold Zelf). De moeder van ‘Bergina’ is ‘Rode Diamantje’. Zij komt uit Sterkweker ‘Rooie Japie’ met een dochter van ‘Orion’ (beste zoon van ‘Zwart Goud’) en ‘Saffier’ (beste dochter van ‘Zwart Goud’).
De tweede duif van St. Vincent zat van heel Nederland 89e. In sector 3 was het goed voor de 34e nationaal St. Vincent tegen 2.958 duiven. Deze duivin gaat door het leven als ‘Nuri’. Eerder in haar loopbaan won ze al de 23e NPO Cahors. Haar vader is een zoon van ‘Zwart Goud’ van Jelle Jellema met ‘Yolanthe’,  een goede kweekster uit het Stamkoppel ‘1136 x ‘Morsie’ van Harold.
De moeder van ‘Nuri’ is ‘De Blauwe Dame’.  Deze kanjer won o.a. de 16e nationaal Bergerac en de 19e nationaal St. Vincent. Zij komt uit ‘Rambo’, een topvlieger die geboren in 2004, in zijn loopbaan veel mooie prijzen won. Hij won 6 prijzen bij de eerste 300 in de afdeling of nationaal. Moeder van ‘De Blauwe Dame’ is ‘Monalisa’. Zij is een dochter van ‘De Marathon’ en ‘Limoosje’. Zie grootouders van ‘Elorah’.

De Beleving
Harold doet veel samen met Johanna de Groot uit Vroomshoop. We korven samen in, gaan samen lappen en plannen samen. ‘Het is net als samen naar de sportschool. Als je geen zin heb, dan ga je toch, want je hebt de afspraak met iemand anders,’ vertelt de Bergerac-winnaar, ‘zo is het ook met de duiven. Je hebt geen zin om de duiven een lapje te geven, maar je doet het, omdat je een afspraak hebt met je duivenmaat.’ Wat is het mooiste van de duivensport? Harold: ‘Het winnen van een 1e nationaal is natuurlijk mooi. Het komt altijd onverwacht. Ik zat op scherp voor Narbonne en toen valt deze duivin van Bergerac. Dat verwacht je op dat moment nog niet. Ik verwachtte haar wel, maar niet toen er pas een 6 of 7 duiven in het zuiden waren.
Het verzorgen van de duiven is natuurlijk heel mooi. Observeren van de duiven, het klaarstomen van de vliegers. Leuk om te doen. Als het er dan uitkomt, is het dubbel mooi.
Ook Barcelona was een juichmoment dit jaar. Op de eerste vluchtdag een duif pakken op onze afstand onder deze omstandigheden. Dat lukt niet zo maar.’

Enkele Kampioenschappen
Net als in 2009 en 2010 werd Harold in 2020 Onaangewezen Kampioen van de sterke VNCC.
2e Onaangewezen Afdeling 9
1e Duifkampioen Afdeling 9
6e Kampioen Noordelijke Unie
1e Duifkampioen Noordelijke Unie
3e Onaang. Fiante
6e Aangewezen Fiante
2e Keizer Fiante

… wordt vervolgd …