Vandaag de laatste winnaar van Limoges in een reeks van vijf Afdelingswinnaars. In dit verslag leest u de achtergrond van de mooie prestatie van de winnende duif van Hans van Rein uit Kropswolde. Hij had de snelste duif van Afdeling 10 Noord Oost Nederland. Een prachtige start van het seizoen van deze liefhebber die een klein jaar van zijn pre-pensioen geniet.

Afdeling 10 Noord Oost Nederland
In deze afdeling waren 856 duiven mee. 05.36 uur werd de eerste duif geklokt in Kropswolde op een afstand van 895 km. De winnaar was Hans van Rein. De snelheid van zijn winnende duif was 1.759 duiven. Hij had een mooie voorsprong op de eerste 2 duiven van Willem Mulderij uit Vinkenbuurt, die de 2e en 3e prijs voor zich opeiste. Nummer 4 was Jos Siebum uit Weiteveen, 16 mpm voor de nummer 5 J.J. Darwinkel uit Noordbroek.
Willem Mulderij had 4 duiven mee en 3 prijzen. Gerard Koopman had 23 duiven mee en 14 prijzen. Hij begon op de plaatsen 7 en 8. G. van de Velde uit Groningen heeft één van de verste afstanden in Nederland. Met 3 prijzen van de 5 gezette duiven en beginnend op plaats 9, had ook hij een goede vlucht vanuit Limoges.

De winnende liefhebber
De eigenaar van de winnende duif in Afdeling 10 is Hans van Rein uit Kropswolde. Dit mooie dorp is prachtig gelegen op de grens van Groningen en Drenthe aan het oosten van het Zuidlaardermeer. Hans geniet van zijn pré-pensioen sinds vorig jaar september. Deze 64-jarige liefhebber was daarvoor Rijksambtenaar als Adviseur/Projectleider in de facilitaire dienstverlening.
De duivensport gaat bij de familie Van Rein van vader op zoon. Hans heeft jarenlang met zijn vader in combinatie gevlogen in Groningen op de bekende duiventuin (1968-1988). Zij speelden toen het normale vliegprogramma (vitesse t/m dagfond). In 1988 is Hans met mijn vrouw verhuisd naar Sappemeer. Daar is hij zich gaan specialiseren op de meerdaagse fond. De eerste duiven kwamen van Jac. van de Wegen via Toon van de Velde uit Axel, Herman Bartels uit Groningen. Hans: ‘In 1996 vloog ik uit die lijn een 17e Nat. St. Vincent sector 4.’ In 2004 verhuisde de Van Reinen wederom en nu naar hun huidige stek in Kropswolde.

In de tuin staat een (Dumo) hok van 12 meter lang en 2.00 meter diep. Er zitten 6 afdelingen.

De winnende duif
De winnende duif is een duivin van 2015, ‘de 159’. Zij was Hans’ eerste getekende en is ingemand op 10 dagen broeden. Zij heeft een mooie komaf. Haar vader is afkomstig van Jan Grootoonk. Hij komt uit een zoon van Livai met Daisy en een dochter van Marnix met Naomi. Haar moeder komt van Hans Georg Pumpe uit Hamminkeln uit een volle broer van de Barcelona Asduif  2008-2009-2010 in Duitsland. 
Hans over de winnende duif: ‘Het is een laatje van 2015 en maakte haar debuut vorig jaar (2018) op Perigueux met een 92e tegen 1.168 duiven. Haar broer, ‘de 118’, vloog in 2017 op Ruffec de 8e van Afdeling 10, geklokt om 04.07 uur ’s ochtends.’ Er zijn er dus meer in de familie die in de nacht de wil hebben om naar huis te vliegen.

Stamopbouw
Hans: ‘In 2014 zijn 16 kwekers gedood door een steenmarter. Hierdoor moest ik helemaal opnieuw beginnen met de opbouw van mijn stam. Ik heb nu duiven van Jan Grootoonk, Hans Georg Pumpe, Bennie Homma, Arjan Beens en Roelof van Looij. Dit jaar heb ik een 70-tal vliegduiven waaronder veel jaarlingen. Naast de vliegers heb ik in totaal 8 kweekkoppels.’

Het seizoen
De duiven zijn in de eerste week januari gekoppeld en gescheiden toen de jongen 12 dagen waren. De doffers hebben de jongen grootgebracht. De winnende duif heeft daarna geen jongen grootgebracht. De duiven worden ingespeeld op de reguliere vluchten. Gemiddeld hadden ze 1.000 tot 1.400 km in de vleugels voor Limoges.
De duiven krijgen voer van Matador en Beyers. In het vliegseizoen komen de volgende mengelingen voorbij: All-in One Koopman, Matador rust, kweek, vlieg. Daarnaast krijgen de duiven snoepzaad, Tovo en P40. Daarbij krijgen ze regelmatig uit een emmer Patagoon multi-mix.
Voor de koppeling en voor de start van de marathonseizoen wordt de mest onderzocht. Wisselend bij Van der Sluis of De Weerd. Om de duiven gezond te houden krijgen ze wat producten van Belgica de Weerd. 
Hans: ‘Dit jaar heb ik de duiven meegegeven als invliegduiven. Normaliter vliegen ze geen prijs op de vluchten van 100 tot 500 km.’

De Beleving
Hans: ‘Mijn vrouw geeft mij gedurende april t/m augustus alle ruimte om mijn sport te kunnen beoefenen. Dat is mij heel wat waard. Ik heb geen samenwerking met andere melkers.
Het mooie van de duivensport is toch altijd de spanning op het moment dat ze kunnen komen van een marathonvlucht. De eerste meldingen volgen en dan hopen dat er eentje valt.

Uitkijk vanuit de werkkamer

Vanuit de werkkamer kan ik mijn duivenhok zien op een afstand van ongeveer 50 meter. Op de laptop zag ik de 1e melding in de VNCC en daarna die van sector 4 (Willem Mulderij). Ik deed af en toe een blik naar buiten en om 5.35 uur zag ik haar zitten. Ik vloog omhoog en trok mijn laptop van het bureau omdat ik de koptelefoon in had. Kon nog net de laptop opvangen. De adrealine skyhigh ??. Ik heb zowel Jan Grootoonk als Hans Georg Pumpe direct op de hoogte gesteld van de overwinning.’

Tot Slot
Hans: ‘De vele gelukwensen via facebook, whats-app, messenger en telefoon waren hartverwarmend.’ En die waren zeer verdiend. Tot slot wil ik je nogmaals gelukwensen met deze mooie overwinning en je veel succes wensen met de volgende vluchten de komende weken !!!