Ieder jaar denk ik na het aflopen van het seizoen na over de vraag: Wie is de beste allround marathonliefhebber van het afgelopen seizoen? Dit jaar was het een makkie om daar goed onderbouwd antwoord op te geven. Dit onderwerp kwam ook ter sprake tijdens een telefonisch gesprek met Michel Verweij. Zonder dat ik mijn naam had genoemd, zei Michel: Vader en zoon Hamstra uit Harderwijk. Dat was de naam die ikzelf ook had bedacht. Als je in één seizoen een nationale vlucht wint in sector 3 en een nationale vlucht bij de ZLU en je behaalt op beide disciplines ook nog eens een 6e plaats in datzelfde seizoen en nog diverse andere goede prijzen … dan ben je de onbetwiste en ongekroonde koning van de Marathon in Nederland of beter gezegd de koningen van de marathonduivensport. Vader Gijs en zoon Wilfred zijn een goed duo die beiden een hele grote bijdrage leveren om hun duiven zo goed mogelijk aan de start te krijgen voor de diverse marathonvluchten. Dat is in 2021 geweldig gelukt.

De Liefhebbers
De vader zoon combinatie uit Harderwijk bestaat uit vader Gijs (79 jaar) en zijn zoon Wilfred (43 jaar) Hamstra (hoofdfoto, Falco Ebben). Beiden geboren en getogen Harderwijkers. Harderwijk is bekend van het Dolfinarium. Het is naast deze trekpleister een prachtig stadje aan het Wolderwijd en Veluwemeer. Je kunt er heerlijk vis eten (volgens mijn vader en zwager metname paling) en het stadje zelf is een bezienswaardigheid.
De grondlegger van deze combinatie natuurlijk vader Gijs. Hij begon met duiven eind jaren ‘50 van de vorige eeuw. Dit door toedoen van zijn broer Kees Hamstra, die ook jarenlang zeer verdienstelijk heeft gespeeld in onze geliefde sport. In 1989 begon Wilfred ook mee te doen met de hobby van zijn vader. Inmiddels zijn ze meer dan 30 jaar een combinatie.
Gijs vertelt over zijn beginperiode als duivenliefhebber: ‘De allereerste duiven waren duiven afkomstig van Piet Lazeroms en Toon Ligtenberg. Het alom bekende Steenbergse fondras, waar Gijs Hamstra in de jaren ‘60 en ‘70 al heen ging om duiven te halen. In de combinatie G. Hamstra en Zoon kwamen er vanaf 1996 voor het eerst versterkingen … ook uit Steenbergen. Namelijk van Frans van den Elsakker. Aan deze liefhebber hebben wij ontzettend veel aan te danken!’ Wilfred vult verder aan: ‘In deze eeuw komen andere belangrijke duiven naar Harderwijk. Zoals duiven van de combinatie Gerard Reedijk en Elly Jongekrijg uit Puttershoek. In 2007 hebben wij daar zeven duiven hebben gehaald. Bij die zeven zaten er twee waar wij niets mee konden …. de overige 5 gaven allemaal in eerste en/of tweede lijn goede duiven …kopduiven op de uitslag. Inmiddels zijn we weer wat jaren verder. Tegenwoordig zie je dat deze duiven nog steeds bepalend zijn. Samen met duiven van Bennie en Loes Homma uit Balk. Duiven die ons een nog beter podium hebben gegeven! Topduiven! Ook duiven van Jaap van der Velden mogen wij niet vergeten. Jaap heeft ons goed geholpen en zijn duiven doen het ook erg goed.’

Het Hok
De duiven van Gijs en Wilfred Hamstra hebben de beschikking over 15 meter duivenhok. Deze accommodatie is verdeeld in twee afdelingen voor de oude vliegers (twee jaar en ouder), één afdeling voor de jaarlingen, twee afdelingen voor de vastzitters en drie afdelingen voor de jongen.
Gijs en Wilfred: ‘Met het bouwen van het huidige hok zijn we uitgegaan van een standaard voor die tijd (1994) zadeldak met 6 pannen voor en 5 pannen achter met vorstpannen. In het plafond in het midden een strook open. In de beginjaren toen wij het volledige programma speelde was het een prima duivenhok, waar ook vroege prijzen op werden gepakt. Toen wij overschakelden naar de marathon vluchten in 1999 wilde het van geen kant en hebben wij 5 jaar lang de donkere kant van onze mooie sport mee mogen maken. Geen papier raken, duiven verspelen, slechte gezondheid … Na 5 jaar hadden wij het lek redelijk boven. Dat blijft uiteraard een verhaal van het kip en het ei. Lag het aan het hok of toch aan de duiven die er op zaten? Een feit blijft: Het hok is in de tussentijd meerdere keren aangepast. Toen we enigszins het idee hadden dat de duiven het er goed op deden, hebben we het zo gelaten. Na 5 jaar hadden wij een doorbraak in de prestaties. In 2004 speelden wij de 1e in de Fondunie 2000 op Dax ZLU. Het jaar erop in 2005 de 1e NPO St. Vincent en het jaar daarop in 2006 wederom een 1e Fondunie 2000 op Pau. De aanhouder wint zegt men weleens en dat werd hier weer bewaarheid. Wij hebben lang aan moeten houden en tot huilens aan toe in het hok gezeten, maar het is uiteindelijk gelukt. De belangrijkste aanpassing aan het hok in die periode was, dat we de kap aan de binnenkant hadden beschoten met dupanel en de naald hadden dichtgemaakt. Verder hebben we in de kap een buis geplaatst met gaten met daarop een keuken/douche afzuig ventilator aangesloten. Aan de voorkant van het hok hadden we het glas eruit gehaald en windbreekgaas van één meter bij één meter geplaatst. Dat hebben we al die jaren zo gehouden met hier en daar soms een kleine aanpassing. Ook weleens een foute aanpassing. In 2018 hadden wij ook weer iets teruggedraaid en het plafond voor een gedeelte weer dichtgelegd en de naald dit keer voor een klein gedeelte open. Dat is waar de duiven het nu goed op doen. Altijd op zoek naar het perfecte …. maar nu gaan we niet langer meer zoeken is de verwachting. 

… wordt vervolgd …