Vorige week begon ik de reportage over Hamstra en zn uit Harderwijk met de woorden die hieronder staan. Niemand bestreed deze woorden … er zijn ook geen argumenten voor te bedenken (volgens mij). Wilfred was gevleid. Als (oud-) en bijlesdocent hecht ik waarde aan de ‘kracht van de herhaling’. De inleiding van deel 1 was als volgt: Ieder jaar denk ik na het aflopen van het seizoen na over de vraag: Wie is de beste allround marathonliefhebber van het afgelopen seizoen? Dit jaar was het een makkie om daar goed onderbouwd antwoord op te geven. Dit onderwerp kwam ook ter sprake tijdens een telefonisch gesprek met Michel Verweij. Zonder dat ik mijn naam had genoemd, zei Michel: Vader en zoon Hamstra uit Harderwijk. Dat was de naam die bij mij ook gelijk naar boven kwam. Als je in één seizoen een nationale vlucht wint in sector 3 en een nationale vlucht bij de ZLU en je behaalt op beide disciplines ook nog eens een 6e plaats in datzelfde seizoen en nog diverse andere goede prijzen … dan ben je de onbetwiste en ongekroonde koning van de Marathon in Nederland of beter gezegd de koningen van de marathonduivensport. Vader Gijs en zoon Wilfred zijn een goed duo die beiden een hele grote bijdrage leveren om hun duiven zo goed mogelijk aan de start te krijgen voor de diverse marathonvluchten. Dat is in 2021 geweldig gelukt.

De seizoensopbouw
Het seizoen start eind januari. Dan worden de duiven gekoppeld. Naast de 80 tot 90 vliegduiven (incl. de jaarlingen), hebben Gijs en Wilfred de beschikking over 30 kweekkoppels. Deze koppels hebben ze samen met Peter en Wulfert Ter Beek uit Biddinghuizen. Inderdaad de liefhebbers die in 2020 de 1e nationaal Bergerac in sector 3 wonnen en in 2021 ook nog eens de 1e Bergerac wonnen van de Afdeling 8 GOU. Samen hebben ze een mooie basis waar de twee vader en zoon combinaties nog veel jaren plezier van kunnen hebben. Deze samenwerking draagt een mooie ‘vlag’ met de naam WWRacingpigeons. Een kijkje op hun site is aan te bevelen. De stam waar ze samen uit putten is op dit moment samengesteld uit duiven van: Reedijk-Jongekrijg en Homma duiven als basis. Dit samen met duiven van Jaap van der Velden, Jan Morsink, Tim Hage, Herman Brinkman en de Gebroeders Jacobs. Wilfred: ‘Van een stam is geen sprake in mijn optiek. Het is een verzameling duiven van goede stammen die hier en in Biddinghuizen goede nazaten heeft opgeleverd op verschillende vluchten onder diverse omstandigheden.’
Hoe ziet jullie kweekvisie er uit? De mannen uit Harderwijk: ‘In de basis wordt alles gekruist en elk jaar eenmaal overgekoppeld. Inteelt koppelingen maken we ook om vervolgens de jongen daaruit weer in te zetten voor eigen kweek. Zo hebben wij afgelopen najaar jongen gekweekt uit ‘Bella’ met haar vader ‘De Vale’. Deze doffer is de vader van twee 1e nationaal ZLU-winnaars van Pau 2015 en Agen 2021. Er is inteelt gedaan met een zoon en een dochter uit ‘de Super Barca 621’ van de Gebr. Jacobs. Dit om ons eigen vastzittershok uit te breiden.
De vliegduiven brengen de eerste ronde van de kwekers groot. Als de jongen 14 dagen oud zijn, worden de vliegers gescheiden tot ergens in mei. Vanaf dat moment worden ze gekoppeld voor een goede stand voor de verschillende marathonvluchten.
In het begin van het seizoen worden de duiven verduisterd. Deze verduistering start eind maart en loopt tot half tot eind mei. De duiven zitten 12 uur in het donker en de andere 12 uur hebben ze beperkt licht. Zo worden de duiven in de beginperiode van het seizoen kalm gehouden en wordt de rui uitgesteld.
Vanaf het begin van het seizoen gaan de duiven zoveel mogelijk mee. In eerste instantie op de vluchten van de vereniging en de trainingsvluchten van de Afdeling Brabant 2000. Als het even meezit, gaan ze ook nog een keer mee op een trainingsvlucht die vrijdagmiddag in Hank kan worden ingemand.
De duiven worden op de marathonvluchten op verschillende standen ingemand. Dit varieert per duif en per vlucht. Dit loopt uit een van 10 dagen broeden tot jongen van ongeveer 5 dagen. Wilfred: ‘De stand waarop ze goed presteren wordt genoteerd en geprobeerd wordt om ze op dezelfde stand de volgende keer weer te korven.’
Was de gezondheid van de duiven goed vanaf het begin? Gijs en Wilfred: ‘De laatste paar jaar nemen ze de forme en gezondheid van het jaar ervoor mee en maken een stapje voorwaarts … zo ook afgelopen jaar. Dat is voor dit jaar 2022 eigenlijk onmogelijk. De piek kwam in 2021 tussen St. Vincent en Perigueux … getuige de uitslagen. Duiven zaten al de tijd goed in hun hemd.’

Een paar toppers
Wilfred: ‘In 2020 hadden wij de 7e Nationale Duifkampioen (bij de NPO over 2 vluchten) met ‘Kappie’. In 2021 hadden wij de 9e Nationaal duifkampioen (Ochtendlossing over 2 vluchten) met ‘Anna’. Naast ‘Anna’ is haar zus ‘Annemiek’ een topper.
‘Kappie’ won in 2020 de 48e nationaal Perigueux tegen 8.064 duiven en de 25e nationaal Bergerac tegen 7.429 duiven. De vader van deze doffer komt uit twee goede vliegers. Opa van vaderskant won zelf o.a. de 9e NPO St. Vincent en de 24e NPO Perigueux. Deze doffer heet ‘Mr. Tropical’. Hij komt uit een doffer van het kweekstation Henk de Weerd (Interpalomas Loft) met een duivin van Jaap van der Velden. De oma van vaderskant won de 6e nationaal Orange (geklokt om 0.34 uur). Zij heet ‘Night Surprise’. Zij komt uit een doffer van Jaap van der Velden met een duivin van Verweij-de Haan. De opa van moederskant is ‘First Choice’ van Bennie Homma. Deze doffer is ook de vader van o.a. de 3e NPO Perigueux, 3e NPO Orange en de 26e NPO Bergerac. De oma van moederskant is een dochter van ‘Het Fenomeen’ van de Gebr. Helsdingen (1e Nationaal Bordeaux ZLU) via First Price Pigeons.

‘Anna’ won in 2021 de 66e nationaal Narbonne en de 73e nationaal Agen ZLU. Hiermee werd ze ook Duifkampioen van de Super Fondclub GOU. Een jaar ervoor won ze twee mooie prijzen op Narbonne en St. Vincent. Haar vader komt uit sterkweker ‘Milos’ met een ingeteelde duivin van ‘Joyce’ van Nico Volkens via Verweij-de Haan. Moeder van ‘Anna’ komt van Jaap van der Velden. Zij is ingeteeld naar ‘Cheeta’. Als u Jaap van der Velden leest dan moet u ook denken aan zijn vader Christ, die helaas al heel wat jaren is overleden, en die samen met zijn zoon de grondlegger is van een fantastische stam duiven. De moeder van ‘Anna’ is de moeder van onder meer de 6e nationaal Perpignan, 7e NPO Orange, 9e NPO St. Vincent, 13e nationaal Perpignan, 24e en 33e NPO Perigueux en 60e en 66e nationaal Narbonne … een geweldige kweekster! ‘Annemiek’ is een volle zus van ‘Anna’. Naast twee mooie prijzen op de middaglossing won ze de 18e nationaal Orange 2019 en de 13e nationaal Perpignan in 2021.

… wordt vervolgd …