Agen ZLU 2018 hoort tot de zwaarste uit de geschiedenis van deze vlucht en haar voorganger Bordeaux ZLU. Als je op zo’n vlucht aan de kop zit, kun je extra trots zijn op je Agen-duif. Gertjan Rigter had zo’n topper. Hij pakte de 2e nationaal bij de Oude Duiven na de levende legendes Harry en Roger Wijnands uit Maastricht. Gertjan was tegelijkertijd de winnaar van de Fondunie 2000. Wat mij opviel bij de meldingen was de hoeveelheid kopduiven uit de Noordelijke helft van Nederland. Op Agen is dat meestal stukken minder, maar als het een zware vlucht is … dan komen de rassen die boven de rivieren furore maken blijkbaar beter. Een fenomeen dat metname de laatste jaren al voorkomt op de vlucht der vluchten Barcelona en de zwaardere edities van Pau, St. Vincent en Perpignan. De basis van de Wijnands-duiven ligt trouwens bij de sterke Kuypers en Van der Wegen duiven. Bij de winnaar van de Fondunie 2000 is dat Volkens en het Betuwekoppel van Gerrit Veerman in de Barca-duif van de Gebr. Jacobs.
De liefhebber
Gertjan Rigter (50 jaar inmiddels … sinds afgelopen zondag) uit Amstelveen werkt sinds enkele jaren als Zelfstandige importeur/exporteur. Gertjan heeft zijn hele leven al dieren. Van kindsaf aan heeft hij kippen, fazanten, konijnen gehad. Op een geven moment had Gertjan drie tortelduiven in een papagaaien kooi zitten. Een oom stelde voor om daar een buitenhok voor te bouwen. Dit werd gelijk een hok van 5 bij 2 meter. Wij schrijven inmiddels het jaar 1981. Deze oom (Henk Bartels) had vroeger postduiven gehad en stelde voor om de tortelduiven te verwisselen voor echte duiven …… postduiven. In de begin jaren vloog Gertjan samen met zijn stiefvader Jan Compier. Jan woont nu nog een paar huizen bij Gertjan vandaan. Jan speelt programma en Gertjan de grote fond. Omdat ze zo dicht bij elkaar wonen, kunnen ze elkaar goed steunen als dat nodig is.
De stamopbouw
De start met marathonduiven voor Gertjan was in 2008 op zijn eigen adres. Eerst vanuit een oude schuur die achter het woonhuis stond. Een aantal jaren geleden is de schuur verruild voor een duivenhok van 14 bij 2 meter van de hokkenbouwer, en maker van nog veel meer, Demster uit België. De eerste overnachtduiven kwamen van Gertjans clubgenoten en duivenvrienden Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel. Dit was zoals gezegd in 2008. Elk jaar komen er nog steeds bijna duiven van de Gebroeders naar Amstelveen. Zo heeft Gertjan twee jongen uit ‘De Mont Ventoux’ van de Gebroeders en zes dochters en een zoon uit ‘de Beroemde 621,’ (vloog o.a. 9e nationaal Perpignan en 15e nationaal Barcelona). Deze (‘621’) doffer van de Gebroeders komt van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde koppel, wat de eigenaar van diverse viszaken heeft samengesteld met twee duiven van Jan Peters uit Bemmel. Deze duif staat in de duivenwereld bekend als de ‘Barca 621’. Met zijn start in 2008 kwam Gertjan via een ontsnapte duif in contact met Hennie de Vries uit Bovenkarspel. Deze liefhebber was inmiddels op zijn hoogtepunt in 2001 gestopt. Hij werd hiertoe genoodzaakt vanwege zijn drukke zaak. Hennie de Vries is kermis-exploitant. Hierdoor was hij in de zomermaanden diverse periodes onderweg en kwam er van het spelen met duiven niet veel terecht. Met de meeste topduiven is hij verder gaan kweken met de bedoeling ooit in de toekomst weer te kunnen beginnen. ‘De 91’ is een oude topper van Hennie de Vries en ondertussen uitgegroeid tot de huidige stamvader van de kolonie van Gertjan. Deze doffer kwam uit een rechtstreekse dochter van Het Oud Doffertje van de Wegen. Deze duivin stond gekoppeld aan een doffer die een volle broer is van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin maal een dochter van ‘de Dolle’ van Rick Stevens. Uit deze doffer heeft Gertjan 7 zonen en een dochter gehad. Hier lopen nog veel nazaten van. Ook ingeteeld. Deze doffers zijn gekoppeld met duivinnen van Nico Volkens en de Gebr. Jacobs. De jongen hieruit zijn verantwoordelijk zijn voor de prestaties bij Gertjan Rigter. De duiven van Nico Volkens zijn trouwens eveneens ingebracht door Hennie de Vries. De laatste inbreng is aangeschaft tijdens de algehele verkoop van de Comb. Hendriks-Meijberg. Na het overlijden van de oude Roda-baas Nol Hendriks. Dit is de lijn van The Champion, oorspronkelijk van Fons van Ophuizen.
De winnende duif
Op Agen had Gertjan een prachtige bonte duivin op kop. Ze wordt Jannie genoemd. Ze werd ingemand op een stand van 3 dagen jongen. Agen was haar eerste marathonvlucht. Als je dan gelijk de overwinning pakt in de Fondunie 2000 (en de 2e nationaal) is dat geweldig en beloofd het veel goeds voor de toekomst. Zeker met een vlucht als deze Agen. De vlucht was zwaar genoeg.
De vader van Jannie is ook de vader van de 13e nationaal Agen. Hij komt uit de Mont Ventoux (2e op deze tijdrace) van de Gebr. Jacobs met een dochter van de Barca 621 (Beste zoon uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman … in mijn ogen), winnaar van kopprijzen (nationaal top 10) op Perpignan en Barcelona bij de Gebr. Jacobs. Deze dochter won zelf de 25e nationaal Pau. De moeder van Jannie komt van wijlen Nol Hendriks en Ben Meijberg uit de Zoon Jelte met dochter Champion. Jelte won bij Fons van Ophuizen de 1e nationaal Marseille en de Champion was in 2009 Asduif van de ZLU-vluchten bij Fons.
Het seizoen
De start van het seizoen wordt gemaakt met 150 vliegduiven. Iets minder dan de helft zijn jaarlingen. Op 24 maart is er gekoppeld. Het richtpunt is Agen ZLU. De duiven moeten tweemaal overbroeden en dan worden ze gezet voor Agen. Zo gaan ze op eitjes of klein jonkie mee. Duiven van St. Vincent en Pau worden gezet op 19/20 mei. De duiven van Barcelona zitten nu (11 juni) op jongen van zo’n 19 dagen. Deze koppels maken de jongen groot en dan op het volgende nest naar Barcelona. Dan zitten ze, als het goed is, weer op kleine jonkies.
De jongen komen van Hennie. Alleen van enkele goede vliegers brengen de jaarlingen een jonkie groot. Vanaf de eerste vlucht wordt er mee gedaan … iedere week. Duivinnen die moesten leggen zijn een week thuis geweest. Jammer dat er veel vluchten korter bij zijn gelost. Gertjan: ‘Bij ons in Noord Holland zijn ze erg voorzichtig. Als het warm is dan wordt het snel een kortere vlucht.’
De duiven krijgen voer van Voeten via Ronny van Tilburg. De mengelingen zijn in het vliegseizoen Zoontjes en vlieg speciaal. Daarbij krijgen de duiven snoepzaad van Gebr. Fanger. Gertjan houdt van simpel goed voer. In het water zit iedere dag Oregano. In de winter hebben de duiven twee dagen iets tegen de coccidiose gehad, omdat het onder de leden zijn. Tijdens de eerste week maart hebben de duiven het traditionele kuurtje tegen het geel. In de winter wordt er verder geënt tegen paramixo en pokken. Vervolgens krijgen ze vier weken voor de grote vluchten 5 dagen iets in het water tegen geel. Gertjan: ‘Ik heb zelf een microscoop. Hiermee controleer ik met regelmaat de duiven. Een paar keer per jaar ga ik toch nog een keer naar Van der Sluis voor gespecialiseerde controle.’
Tot Slot
Een mooi vervolg van het ZLU-seizoen voor Gertjan Rigter. Na de 245e nationaal Pau een week ervoor … nu de 2e nationaal Agen en de 1e in de Fondunie. Gertjan … Nogmaals gefeliciteerd met deze overwinning en nog veel succes met de rest van dit seizoen. Dank je wel voor de medewerking aan het verslag en tot de volgende keer!
Recente reacties