In 2015 werd Gertjan Rigter uit Amstelveen Keizer Kampioen op de ZLU-vluchten van de Fondunie 2000. In de loop van dat seizoen was hij me al een paar keer opgevallen met vroege prijzen en goede uitslagen. Verder was hij voor mij een grote onbekende. In het najaar van 2015 maakten we samen een verslag vanwege het Keizer Kampioenschap van de Fondunie. Achter de prestaties bleek een aardige kerel te zitten met goede duiven met een prachtige achtergrond. Duiven met een goede achtergrond vind je nagenoeg altijd bij goed presterende duiven. Daarom is selectief kweken een must om goede duiven te kweken. En dan nog kweek je genoeg duiven die niet aan de eisen voldoen. Gertjan heeft na 2015 regelmatig goed gepresteerd en in 2017 had hij weer een extra goed jaar met een aantal mooie prijzen in de kop van de uitslag. Genoeg redenen om een actuele reportage te maken.

 De liefhebber
Gertjan Rigter (49 jaar) uit Amstelveen werkt sinds enkele jaren als Zelfstandige importeur/exporteur. Op 1 juli op de dag van inkorven voor Barcelona ziet Gertjan Abraham. Gertjan heeft zijn hele leven al dieren. Van kindsaf aan heeft hij kippen, fazanten, konijnen gehad. Op een geven moment had Gertjan drie tortelduiven in een papagaaien kooi zitten. Een oom stelde voor om daar een buitenhok voor te bouwen. Dit werd gelijk een hok  van 5 bij 2 meter. Wij schrijven inmiddels het jaar 1981. Deze oom (Henk Bartels) had vroeger postduiven gehad en stelde voor om de tortelduiven te verwisselen voor echte duiven …… postduiven. Via zijn oude contacten kwamen de eerste duiven van Gebr. Franken en Gertjans oma kocht bij B. Peereboom een aantal duiven voor hem. Het jaar erop (1982) kreeg de toen nog jonge Gertjan van alle liefhebbers van PV De Snelvlieger uit Ouderkerk a/d Amstel een duif. Hierbij zat een duif van H. Klarenbeek (‘de 433’) die het klaarspeelde om op iedere jonge duivenvlucht voor de duiven van H. Klarenbeek zelf te finishen. Klarenbeek had er zelf wekelijks meer dan 100 mee. De eerste vlucht speelde deze duif al de eerste in de club, 2e vlucht de 3e en het vitessespel stond op de wagen. Tijdens de studietijd (op de HAS) stond het duivenspel op een lager pitje. In die periode vloog Gertjan combinatie met zijn stiefvader, Jan Copier. Dit was vanaf het ouderlijk adres. Samen wonnen ze diverse kampioenschappen. En samen hadden ze veel plezier en hielden elkaar scherp. De samenwerking is er nu nog steeds, maar heeft een iets andere invulling. Stiefvader Jan speelt de programmavluchten en Gertjan natuurlijk de marathonvluchten. Jan (die een paar huizen verderop woont) was er tijdens het interview even bij en toen merkte je goed dat hij met Gertjan meeleeft en andersom. Gertjan heeft een keer een programmaduif opgevangen die als oude duif werd overgewend naar het hok van Jan. Die duif presteerde bij Jan heel goed. Andersom zit er weleens een jong die Gertjan niet kan plaatsen tijdelijk bij Jan en wordt deze duif later overgewend naar Gertjan.

Enkele uitslagen en Kampioenschappen
Onze Keizerkampioen 2015 van de Fondclub Noord-Holland & Fondunie2000 deed het in 2017 geweldig. Hij won 3 ZLU bokalen, namelijk op Pau (Mont de Marsan), Narbonne en Perpignan.
Verder won hij diverse mooie Kampioenschappen:
3e onaangewezen Fondunie 2000 (Na Verweij-De Haan en Jelle Jellema)
2e onaangewezen ZLU Fondclub Noord Holland
4e aangewezen ZLU Fondclub Noord-Holland
3e Champions League Fondunie 2000.
Op vluchten won Gertjan o.a.:
17e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven,
99e nationaal Agen Oud tegen 6.219 duiven,
116e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven,
110e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven,
24e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven en
24e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven.

De stamopbouw
De start met marathonduiven voor Gertjan was in 2008 op zijn eigen adres. Eerst vanuit een oude schuur die achter het woonhuis stond. Een aantal jaren geleden is de schuur verruild voor een duivenhok van 14 bij 2 meter van de hokkenbouwer, en maker van nog veel meer, Demster uit België. De eerste overnachtduiven kwamen van Gertjans clubgenoten en duivenvrienden Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel. Dit was zoals gezegd in 2008. Elk jaar komen er nog steeds bijna duiven van de Gebroeders naar Amstelveen. Zo heeft Gertjan twee jongen uit ‘De Mont Ventoux’ van de Gebroeders en zes dochters en een zoon uit ‘de Beroemde 621,’ (vloog o.a. 9e nationaal Perpignan en 15e nationaal Barcelona). Deze (‘621’) doffer van de Gebroeders komt van Gerrit Veerman uit Volendam, uit zijn beroemde koppel, wat de eigenaar van diverse viszaken heeft samengesteld met twee duiven van Jan Peters uit Bemmel. Deze duif staat in de duivenwereld bekend als de ‘Barca 621’. Met zijn start in 2008 kwam Gertjan via een ontsnapte duif in contact met Hennie de Vries uit Bovenkarspel. Deze liefhebber was inmiddels op zijn hoogtepunt in 2001 gestopt. Hij werd hiertoe genoodzaakt vanwege zijn drukke zaak. Hennie de Vries is kermis-exploitant. Hierdoor was hij in de zomermaanden diverse periodes onderweg en kwam er van het spelen met duiven niet veel terecht. Met de meeste topduiven is hij verder gaan kweken met de bedoeling ooit in de toekomst weer te kunnen beginnen. ‘De 91’ is een oude topper van Hennie de Vries en ondertussen uitgegroeid tot de huidige stamvader van de kolonie van Gertjan. Deze doffer kwam uit een rechtstreekse dochter van Het Oud Doffertje van de Wegen. Deze duivin stond gekoppeld aan een doffer die een volle broer is van de 1e en 3e nationaal Barcelona van Adriaan De Bruin maal een dochter van ‘de Dolle’ van Rick Stevens. Uit deze doffer heeft Gertjan 7 zonen en een dochter gehad. Hier lopen nog veel nazaten van. Ook ingeteeld. Deze doffers zijn gekoppeld met duivinnen van Nico Volkens en de Gebr. Jacobs. De jongen hieruit zijn verantwoordelijk zijn voor de prestaties bij Gertjan Rigter. De duiven van Nico Volkens zijn trouwens eveneens ingebracht door Hennie de Vries. De laatste inbreng is aangeschaft tijdens de algehele verkoop van de Comb. Hendriks-Meijberg. Na het overlijden van de oude Roda-baas Nol Hendriks. Dit is de lijn van The Champ, oorspronkelijk van Fons van Ophuizen.

… wordt vervolgd …